fbpx

Da dobre stvari ponekad mogu da se dese preko noći, svjedoči mlada književnica Rajka Milišić. Ova dobitnica mnogih nagrada i priznanja u Republici Srpskoj i regionu, pričala nam je o svom početku, svojim djelima, planovima i svojim željama.

Piše: Bojana Radić

Rajkin talenat za pisanje je u srednjoj školi primijetila profesorica, a kako Rajka kaže, dotad uopše nije imala želju da se bavi pisanjem. Kao početnica nastupala je na raznim festivalima u Srbiji i regionu. Ipak, festival pod nazivom „Vitezovo proleće“ koji se održava svake godine u Beogradu, mnogo joj je pomogao u samootkrivanju, ali je i podržao njen rad.

Podrži eTrafiku

„Radili smo prvu pismenu vježbu i profesorica je bila oduševljena tim radom. Na drugom ili trećem pismenom zadatku razredu je rekla ‘Možete se vi smijati, ali vi ćete za nekoliko godina tražiti autogram od nje’, a ja tada uopšte nisam imala želju da se bavim pisanjem. Nakon toga su moje pisanje primijetili i neki ljudi koji me prate na Facebooku i odjednom je sve buknulo. Odjednom super pišeš, nastupaš na festivalima, daješ intervjue. Sve se samo desilo, a ja na početku uopšte nisam imala želju da uđem u taj svijet“, kazala nam je Rajka.

Svoje početke vezuje za stvaranje poezije, dok se kasnije više ostvarila kao prozni pisac.

„Više mogu da se izrazim tako, ne moram da mislim na rimu, metriku i na sva ostala pravila. Slobodniji si kada pišeš prozu“, objasnila je.

Teme njenih djela objedinjuju jednu veliku cjelinu – život čovjeka sa njegovim usponima i padovima. Kako kaže, voli da piše kratko i jasno, bez mnogo opisa, ali, kako priznaje, ponekad se i to desi, jer stil njenog pisanja diktira unutrašnji govor i naboj emocija u tom momentu.

Prvu i zasad jedinu knjigu objavila je 2017. godine u Beogradu. Ona se zove „Ako sutra ne postoji – javi mi da znam“ i sastoji se od 33 priče podijeljenje u tri dijela: ljubav, život, vjera. Knjiga govori o ljubavi, o čovjeku, o njegovim unutrašnjim previranjima, ali i o vjeri koju on nosi sa sobom. Sve sredstva za troškove objavljivanja knjige obezbijedila je izdavačka kuća Vitez iz Beograda, sa kojom je godinama sarađivala.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, a posebno je izdvojila Zlatnu povelju za sveukupan doprinos na dječijem književnom festivalu „Vitezovo proleće“, te zlatnu značku u Sloveniji 2018. godine za najbolju pjesmu u regionu.

Priče i pjesme uglavnom objavljuje na svom Facebook nalogu, a druga knjiga, knjiga ljubavne poezije, je u pripremi. Neko vrijeme je pisala za portal Pokazivač (Srbija), ali se najduže zadržala na banjalučkom BB portalu. Ističe kako bi i kasnije voljela da se ostvari u sličnom poslu, ali ne planira prestati da piše.

Ona njeguje umjetnost i smatra da umjetnosti ima svuda oko nas, počevši od čovjeka i prirode oko njega, za koju smatra da je neiscrpan izvor inspiracije. Za sebe kaže da je realista, te navodi kako njena djela uglavnom imaju tužan kraj.

„Ciljam na neku realnost, a ne na maštu. Vjerujem u srećan kraj, ali znam da je u svijetu puno više tuge“, objasnila nam je Rajka.

Na kraju nam je poželjela da budemo srčani borci za ono što radimo.

„Budite borci! Za posao koji volite, za novu životnu sredinu, za ljubav, za sve što vas ispunjava“, rekla je.

Napiši komentar