fbpx

Smatram da me u ekonomiji izdvaja jak uticaj slikarstva, odnosno kreativnog razmišljanja, ali i da me u slikarstvu izdvaja to što mogu primijeniti znanja iz marketinga i preduzetništva. Sticanjem različitih vještina i znanja, postajete drugačiji od drugih, a u različitostima je snaga.“

Piše: Dajana Janković

Ovako o svom radu priča Vanja Petković (24) iz Laktaša koja se još od djetinjstva bavi slikarstvom. Nju je oduvijek privlačio kreativan rad, a slikanje je došlo potpuno prirodno. Kreativnost je, kako kaže, naslijedila od mame i bake, koje su joj bile vodilje u njenom radu. Prvi ju je primijetio profesor likovnog, još u osnovnoj školi i od tada ju je slao na razna takmičenja.

Podrži eTrafiku

„Na jednom od takmičenja osvojila sam prvu nagradu, a zanimljivo je da sam tada bila nezadovoljna svojim crtežom i nažalost ga bacila. Ali još uvijek imam tu sliku u glavi, bio je to galeb u jorgovanu. Uskoro planiram da je ponovo nacrtam”, prisjeća se Vanja.

Ono što je izdvaja jeste činjenica da se nije odlučila da upiše Akademiju umjetnosti. Umjesto toga, upisala je Ekonomski fakultet i trenutno je na master studijama. Željela je da nauči kako svoje slike može plasirati na tržište i tako počinje da spaja umjetnost, preduzetništvo i marketing. Trenutno odrađuje tromjesečnu praksu u Njemačkoj, a pored toga je odlučila da se obuči i za grafičkog dizajnera na IT akademiji.

„Mnogo toga me zanima i vrlo često mi kažu da ne mogu sve. Ali ja vjerujem da mogu, te ne mislim da jedno isključuje drugo, već naprotiv, kombinacijom mogu postići sinergijski efekat. Kada me pitaju zašto sam upisala ekonomiju a ne Akademiju umjetnosti, odgovorim im da trebam znati prodati slike. Smatram da me u ekonomiji izdvaja jak uticaj slikarstva, odnosno kreativnog razmišljanja ali i da me u slikarstvu izdvaja to što mogu primijeniti znanja iz marketinga i preduzetnišva. Sticanjem različitih vještina i znanja, postajete drugačiji od drugih a u različitostima je snaga. Svako preduzeće opstaje na osnovu inovacija u svim segmentima, a šta je inovacija nego kombinacija različitosti. Planiram da i dalje učim, radim na sebi i ulažem u sebe, a nadam se da će se i rezultati vidjeti”, rekla je Vanja za eTrafiku.

Kažu da slike govore više od hiljadu riječi, a ova mlada djevojka svojim radovima želi da prenese pozitivnu energiju, da vam izmami osmijeh na lice i da vas motiviše. A prije svega  hoće da prikaže različitost, jer slike, kako navodi, pokazuju duh slikara. Zato se u njezinoj zbirci nalaze djela slikana različitim metodama.

“Nikada se ne odlučujem logički da crtam nešto, oslanjam se na intuiciju. Jednostavno me nešto privuče da se opredijelim za baš tu temu i takve slike mi budu najljepše. Zanimljivo je to da kad pogledam unazad slike koje sam crtala, vidim kako se ja razvijam kao čovjek, ali i slikarka. One su odraz mene i zaista volim svaku svoju sliku”, rekla je Vanja.

Nedavno je dobila inspiraciju da naslika fotografiju djevojčice sa Madagaskara Maje Orhin koju je nazvala “Young lion”. Nakon toga joj se javila Maja sa željom da njezinu sliku izloži na svojoj izložbi fotografija.

„Ja zaista nisam znala da će biti izložba, niti sam planirala ništa u tom kontekstu, ali me je svakako pozitivno iznenadilo. Zanimljivo je to da mi je Madagaskar uvijek bio najzanimljiviji od svih zemalja i tek poslije izložbe sam vidjela da je ta djevojčica sa Madagaskara”, kaže ona.

Smatra da umjetnost u Bosni i Hercegovini ima dosta neiskorištenog prostora, a samim tim da postoji podloga za ostvarivanje mnogih ideja i projekata koji bi podstaknuli mlade da više stvaraju i razvijaju kulturu i umjetnost.

“Neiskorišteni prostor je odraz isključivo našeg mentaliteta koji odiše nezadovoljstvom, a iz nezadovoljstva ne može krenuti prosperitet. Vjerujem da će mlade generacije pokrenuti mnoge pozitivne promjene na ovim prostorima. Već postoji mnogo uspješnih projekata, ali ne znamo za njih jer nisu medijski propraćeni. Takođe, mislim da djelatnosti ne mogu više da budu zasebne, već moraju da se udružuju sa drugim djelatnostima, pa tako i studenti akademije treba da se udruže sa studentima recimo ekonomije ili bilo kojeg drugog fakulteta radi stvaranja ideja i razvijanja preduzetničkog potencijala. Stvaranje preduzetničkog univerziteta je preduslov za njegov napredak ali i napredak kulture i umjetnosti u našoj državi”, dodaje Vanja.

Iako nema nekog isključivog uzora na kojeg se oslanja u slikanju, ističe da su joj među omiljenima Klod Mone i Nadežda Petrović. Ipak se divi svakom uspješnom čovjeku u određenom segmentu, a najviše je ponosna na svoju porodicu i prijatelje koji su joj bili najveća podrška. Svojim slikama i primjerom želi da pokaže mladima da mogu da postignu velike rezultate, ako rade na sebi i ne odustaju od svojih ideja. Inspiracija se, kako kaže, nalazi svuda oko nas.

„Bitno je prevazići strah koji je naš najgori neprijatelj, raditi na sebi i vjerovati u sebe, te komentare drugih uzeti u obzir ali zanemariti.  Vjerujem da je svako od nas rođen sa nekim talentom kojim može poboljšati svoj život i život ljudi oko sebe. Vjerujte i nikada ne odustajte od sebe, to je moja poruka. Neko je nekad rekao ‘Ako ne možete trčati hodajte, ako ne možete hodati pužite. Bitno je da se krećete’“, poručuje Vanja, koja se u skoroj budućnosti nada svojoj prvoj izložbi i nastavku obrazovanja spajajući umjetnost i ekonomiju.

Prošle godine je odlučila da pokrene svoj vebsajt i Fejsbuk stranicu gdje možete da nađete njezine radove i poručite ih.

Ovaj tekst je kreiran u sklopu projekta “Snaga pozitivne priče”, koji realizuje eTrafika.net a podržavaju USAID i IOM. Autor ovog teksta je odgovoran za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID i IOM.

Napiši komentar