fbpx

Amaterska pozorišta i festivali su način na koji pozorišta žive u manjim sredinama, gdje bi profesionalno pozorište teže opstalo. Uz podršku građana, medija i mnogih javnih ustanova, jedno takvo pozorište, Dramski studio „Daske“, živi kao prepoznatljiv sinonim za uspješne i posjećene predstave, a već 14 godina zajedno sa opštinom Laktaši organizuju Internacionalni festival amaterskog teatra koji se ove godine održao od 27. do 30. juna.

Piše: Nataša Todoranović

U našoj državi glumci jako teško isplivaju iz anonimnosti, ali to nije nemoguće. Najveća glumačka imena su prve početke, na daskama koje život znače, pravila u amaterskim pozorištima, a jedno takvo pozorište, kojim upravlja Dramski studio „Daske“ već godinama daje prostor za napredovanje mladim glumcima.

Podrži eTrafiku

„Postojimo od 2003. godine i naravno da smo prolazili i kroz neke teže periode, ali nikada nismo pomislili da odustanemo. Podrška opštine Laktaši, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i svih onih koji nam pomažu u ostvarenju naših ciljeva veliki su vjetar u leđa da nastavimo dalje i bolje“, govori nam Slađana Čovičković, direktorica JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši u sklopu kojeg djeluje Dramski studio „Daske“.

Slađana Čovičković, direktorica JU „Centar za kulturu i obrazovanje“ Laktaši

Ovaj dramski studio trenutno ima 23 aktivna člana podijeljena u dvije grupe. Mlađa grupa, koju čine djeca do 15 godina, broji 11 članova, a  starija grupa čiji članovi su studenti i srednjoškolci broji 12 članova. Od samog osnivanja do danas kroz ovo amatersko pozorište prošlo je 120 članova. Tokom svih ovih godina, jedni su zbog poslovnih obaveza i  obaveza na fakultetu odlazili, drugi su dolazili, ali svi su ostali velika podrška festivalu i uopšte Dramskom studiju.

„Upravo zbog opravdanih odlazaka postojećih članova potrebno je popuniti ih novim, zato svake godine imamo upis novih članova koje dobijamo putem audicije koju organizujemo početkom oktobra, kada počinje i nova pozorišna sezona. Što se tiče uslova za upis, to obično bude jedna imitacija, recitacija i nešto po želji“, kaže Slađana za naš portal.

Amatersko pozorište iz Laktaša je izrodilo dva profesionalna glumca Ognjena Todorovića i Dragana Sekulića, a ove godine još jedan član će pokušati upisati glumu na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Već tradicionalno, svake godine u junu, Dramski studio „Daske“ organizuje Internacionalni festival amaterskog teatra. Pripreme počinju već početkom aprila kada se objavljuje konkurs za prijave predstava za festival. Svakako, nakon objave selekcije, početkom juna, pripreme se intenziviraju kako bi sve bilo spremno za održavanje ove manifestacije.

„Svih prethodnih godina, pa tako i ove, u selekciji smo imali dobre predstave i posjećenost je bila dobra, a publika je uživala u dobrim pozorišnim ostvarenjima i glumačkim kreacijama. Svakako tu su i lijepa druženja sa našim gostima na kraju svake festivalske večeri. Najveća motivacija nam je ljubav prema ovoj vrsti umjetnosti, susreti sa pozorišnim stvaraocima iz regiona, razmjena iskustava, energije, ideja i novih poznanstava“, govori nam Slađana pozivajući sve ljude koji su u mogućnosti da nastave da podržavaju manifestacije koje organizuje Dramski studio „Daske“ i time daju vjetar u leđa svim mladim, budućim glumcima.

Stihovima Mike Antića Internacionalni festival amaterskog teatra u Laktašima, ove godine, otvorila je glumica Slađana Zrnić. Nakon otvaranja, Dramski studio „Daske“ premijerno je odigrao predstavu „Čekaonica za bolje sutra“ koja nas navodi na to da se zapitamo da li živimo život ili nešto neprestano čekamo te koliko zapravo poznajemo ljude oko nas.

U toku četiri dana trajanja ove manifestacije, sem domaćina iz Laktaša, publici su se predstavile i glumačke ekipe iz Ugljevika, Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Boljevaca, Beograda, Poljske i Hrvatske. Dodijeljene su tri novčane nagrade i to za najbolju predstavu, žensku i mušku ulogu, te skrivene nagrade koje je dodijelio žiri.

 „Mi smo ponosni na sve naše predstave, ne bih izdvajala nijednu posebno. Neke su postizale veće uspjehe, više nagrađivane, neke manje, ali u  svaku od predstava je ugrađeno mnogo ljubavi i entuzijazma“, saopštava nam direktorica Centra za kulturu i obrazovanje i poručuje svim budućim glumcima da ne odustaju od svojih snova i bore se za ono što žele, iako je to na prvi pogled jako teško.

Ovaj tekst je kreiran u sklopu projekta “Snaga pozitivne priče”, koji realizuje eTrafika.net a podržavaju USAID i IOM. Autor ovog teksta je odgovoran za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID i IOM.

Napiši komentar