fbpx

Dejan Jakeljić (26) se nakon 1. Banjalučkog polumaratona ozbiljno posvetio trčanju. Za četiri godine istrčao je više od 90 trka, a nada se da će do kraja godine istrčati svoju jubilarnu 100. trku. Osim što trči, Dejan je zajedno sa kolegom Aleksandrom Racom osnovao Atletsko-rekreativni klub “Gradiška”, koji je preuzeo većinski dio obaveza i odgovornosti oko organizacije polumaratona i trka u gradu na Savi.

Piše: Nikolina Bulović 

Kaže da njegovi prvi sportski koraci uopšte nisu bili vezani za atletiku.  Sa 12 godina, kao i većina njegovih drugara, počeo je trenirati najpopularniji sport na svijetu – fudbal.

Podrži eTrafiku

“Nakon nekog vremena sam shvatio da me fudbal ne ispunjava toliko. Nekad 2015. godine sam se distancirao od fudbalskih terena, ali kako bih ostao aktivan i u kondiciji, počeo sam redovno da trčim. Ubrzo sam saznao za 1. Banjalučki polumaraton koji se održavao u maju te iste godine. Odlučio sam učestvovati i istrčao sam tih 21 km za sat i po vremena, što je dobar rezultat s obzirom da nisam imao iskustva. Nakon toga, ozbiljnije sam se posvetio trčanju kao sportu”, ispričao nam je.

Da bi neko postao vrhunski sportista, ne samo kada je atletika u pitanju već i bilo koji drugi sport, treba biti istrajan i posvećen. Dejan trenira šest dana u sedmici i dnevno trči minimalno osam kilometara. Pored trčanja i dalje igra fudbal u slobodno vrijeme, počeo se rekreativno baviti  tenisom i biciklizmom, a često ćete ga sresti u teretani kako vježba.

Trčao je u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, kao i u gradovima nekih evropskih zemalja, kao što su Njemačka, Austrija, Česka, Švedska itd.

“Za ove četiri godine istrčao sam više od 90 trka i nadam se da ću do kraja godine istrčati svoju jubilarnu 100. trku. U kalendar su mi već upisani maratoni u Budimpešti, Ljubljani i Zagrebu, te  polumaratoni u Tuzli, Sarajevu i Hvaru. Ima trka na 10 kilometara koja se organizuje na Krupi na Vrbasu. Biće još trka sigurno do kraja godine”, izjavio je ovaj atletičar za eTrafiku.

San svakog sportiste je da se vidi na pobjedničkim postoljima, a Dejan se rado sjeća svog prvog ostvarenog uspjeha u atletici.

“Osvojio sam 2016. godine 3. mjesto na polumaratonu u Zenici. To je bio dokaz da se moj uloženi trud isplatio. Ostvareni rezultat me tjerao da se još više posvetim trčanju i da radim na sebi. Svaka naredna pobjeda je posebna na svoj način, jer svaka trka i medalja ima svoju priču”, ispričao je.

Osim što trči, Dejan je prije dvije i po godine, zajedno sa kolegom Aleksandrom Racom osnovao Atletsko-rekreativni klub “Gradiška”, koji organizuje polumaratone i druge trke u gradu na Savi. Većinski dio obaveza i odgovornosti oko organizacije polumaratona i trka preuzeli su Aleksandar i Dejan, ali su im ostale kolege iz kluba velika podrška i pomoć.

“Organizovali smo 2017. godine prvi Gradiški polumaraton, zbog čega nam je grad uručio specijalno priznanje na manifestaciji ‘Izbor sportiste’ te iste godine. Ove godine u aprilu je održan i treći polumaraton po redu, koji je ugostio više od 370 trkača iz BiH, regiona i svijeta. Super je osjećaj kad u svom gradu napravite nešto veliko, kao trkači mi širom Evrope predstavljamo Gradišku, a onda i mi ugostimo trkačku elitu u našem malom gradu”, kazao je ponosno.

Organizovali su u novembru 2018. godine i prvu humanitarnu trku pod nazivom ‘Trka za Luku i Leona’, gdje je sav prilog od kotizacija bio namijenjen dvojici dječaka, Luki Milivojcu za transplataciju bubrega u Italiji i Leonu Radaku za liječenje u Beogradu od tumora jetre.

Ove godine, 5. jula su organizovali 1. Gradiški noćni cener, trku na 10 kilometara na kojoj je učestvovalo oko 350 atletičara.

“Ova trka se organizovala u sklopu manifestacije ‘Gradiško ljeto 2019’ i bila je humanitarnog karaktera. Prihod od kotizacija je otišao za liječenje Dušana Gajića oboljelog od leukemije i za pomoć dvjema višečlanim porodicama”,  rekao je Jakeljić.

Organizovanje trka nije nimalo lak posao, pogotovo polumaratona za čiju realizaciju treba po nekoliko mjeseci, dosta volje, živaca ali i velika finansijska sredstva.

“Lokalna vlast izdvaja mala sredstva za trke, daje onoliko koliko može, a ostala sredstva uspjevamo mi sami da nabavimo kroz partnerstva i sponzorstva. Nadam se da će u budućnosti grad moći više finansijski pomoći”, rekao je kao organizator, te dodao kako uskoro kreću pripreme za 4. Gradiški polumaraton,  koji je već upisan u kalendar za 2020. godinu i to za 7. mart.

Iz godine u godinu, Dejan želi da sve više napreduje. Od početka ove godine ima svog on-line trenera koji mu piše plan svakodnevnih aktivnosti, tako da je u prvoj polovini godine ostvario već zapažene rezultate. Kroz smijeh nam je otkrio da je postao i influenser.

“Intersport je ove godine pokrenuo promovisanje opreme za trčanje kroz influensere, te su tražili adekvatne osobe koje bi to mogle raditi. Od svih atletičara iz BiH su izabrali mene, jer im se svidio način na koji promovišem atletiku kroz svoje društvene mreže. Pišem o svojim ličnim iskustvima, dajem savjete u vezi treninga, ishrane”, objasnio je.

Cilj mu je da pokrene ljude na aktivniji i zdraviji život, a najveća želja da postane uzor mladim ljudima.

“Kada jednom zavole trčanje, to će im postati neizostavan dio života. Ja sam zaljubljen u ovaj sport, nadam se da će se to i njima desiti”, rekao je za kraj ovaj atletičar.

Ovaj tekst je kreiran u sklopu projekta “Snaga pozitivne priče”, koji realizuje eTrafika.net a podržavaju USAID i IOM. Autor ovog teksta je odgovoran za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID i IOM.

Napiši komentar