fbpx

U svijetu je poznata pod imenom „Teddy bear hospital“, a kod nas je to „Bolnica za bubamare“. Ovo je projekat u okviru Internacionalne federacije studenata medicine „IFMSA“, koji kod nas sprovode volonteri Komiteta za međunarodnu razmjenu studenata  medicine Republike Srpske „SaMSIC“.

 Piše: Tanja Maksimović

Foto baza

„Mi idemo u vrtiće i osnovne škole ili organizujemo otvorene bolnice, gdje liječimo dječije igračke, a sve to ima za cilj da liječimo strah djece od bijelog mantila i uopšte odlaska doktoru. Radili smo na ’Kreativnom avgustu’, ’Sajmu za djecu i porodicu’, išli smo u vrtiće i na ’Zdravosferu’. Ovaj projekat pomaže djeci, pomaže roditeljima, a i doktorima jer djeca idu opuštenija“, izdvaja Obren Tomić, potpredsjednik SaMSIC-a.

Igračka koju dijete dovede na pregled nije bilo koja igračka, to je njegov poseban drugar. Djeca često budu zbunjena na početku, ali poslije nekoliko minuta pregleda, oni se uključe tako što daju takozvanu heteroanamnezu za svoje drugare, oni daju informacije o zdravstvenom stanju svojih igračaka.

„Sve je to mnogo zabavno, djeci pomažemo da se riješe straha, i sa druge strane, studenti koji učestvuju u tom projektu budu opušteniji kasnije u radu sa djecom. Imali su priliku da vježbaju pregled, uzimanje anamneze i način komunikacije sa djecom“, navodi Tomić.

Osnovni pregled se sastoji iz pregleda grla, slušanja srčanih tonova, slušanja pluća i pregleda lokomotornog sistema. To je sve ono sa čime će se dijete susresti kada ode prvi put kod doktora. U zavisnosti od poteškoća koje dijete navede da igračka ima, rade se dalja ispitivanja, i preduzimaju se određene mjere. Neke igračke će dobiti „bocu“, neke će imati previjenu nogu, a zadatak djeteta je da se pobrine o igrački prema savjetima doktora.

Kada pregledamo grlo, moramo otvoriti usta i reći „A!“
Važno je čuti kako igračka diše
Isto tako, kako joj radi srce
Kada se provjerava motorika, nije bitno da li su u pitanju ruke i noge ili točkovi
Ako je stomak bolan, trebamo ga pipnuti da provjerimo da li je tvrd
Neke igračke moraju dobiti „bocu“
A nekima je potreban zavoj
Hrabre igračke su prošle pregled, a njihovi drugari će se pobrinuti da budu zdrave

Napiši komentar