fbpx

Borilačke vještine su mu promijenile život, a on sada borilačkim vještinama mijenja živote drugih. Saša Purnjaga, profesor fizičkog vaspitanja i sporta, obogatio je Banjaluku novim sportom pod imenom Nanbudo, a kao vaspitač u Domu za nezbrinutu djecu ‘Rada Vranješević’ pomaže i mladima ovog centra da sportom razviju svoju ličnost.

Piše: Andrej Mitrović

Saša Purnjaga, osnivač prvog Nanbudo kluba u Bosni i Hercegovini, svoju ljubav prema borilačkim vještinama otkriva još kao dijete. Sa devet godina upisuje karate školu gdje ga je njegov učitelj upoznao sa čarima te borilačke vještine i vrlo brzo izrasta u jednog od najboljih karatista, ostvaruje značajne rezultate i postaje juniorski prvak Evrope 1996. godine. Takođe je više puta je bio šampion Republike Srpske, Srbije i tadašnje Jugoslavije,  te je bio i treći na Balkanu.

Podrži eTrafiku

Kao student upoznaje Duška Praštala iz Slovenije koji ga upoznaje sa nanbudom, pa od 2000. godine uči i praktikuje tu vještinu. Na jednom od Nanbudo seminara upoznaje i osnivača te vještine Yoshinaoa Nanbua.

„Nanbudo sam počeo da praktikujem od 2000. godine kada sam sasvim slučajno upoznao Duška Praštala, koji je tada bio predsjednik Nanbudo saveza Slovenije. Ta vještina me je zainteresovala zato što se sastoji iz više borilačkih vještina kao što su Karate, Džudo, Aikido, Kendo i druge. Takođe me je zainteresovalo što pored borbenih tehnika sadrži i tehnike za zdravlje i jačanje tijela“, rekao je Saša za eTrafiku.

Nakon godinu dana spremanja i intenzivnog treniranja, 2001. godine, Saša zajedno sa nekoliko svojih drugova otvara prvi Nanbudo klub u BiH “Nanbudo klub Hasu” (lotos), kojeg je kasnije preimenovao u “Nanbudo centar Banjaluka”. Tako je u BiH donio novu borilačku vještinu i obogatio Banjaluku još jednim sportom. Saša je sada majstor 7. dan u Nanbudu i marljivo radi na proširenju i promociji ovog sporta u društvu.  Centar broji oko 80 članova, a u Republici Srpskoj danas postoje četiri kluba od kojih su tri u Banjaluci i jedan u Prnjavoru.

„Sve je krenulo svojim tokom. Bilo mi je lako da se prilagodim vještini Nanbuda nakon mnogo godina posvećenih Karateu. Tehnike Nanbuda su mi išle od ruke i nakon godinu dana odlučio sam da podjelim tu veštinu sa drugima i zajedno sa nekoliko drugara otvaram prvi Nanbudo klub“, izjavio je Saša.

“Nanbudo centar Banjaluka” postigao je izvanredne rezultate na takmičenjima tokom svojih 17 godina postojanja. Sa Svjetskog prvenstva u Španiji donose dvije srebrne i jednu bronzanu medalju, a sa Evropskog prvenstva u Francuskoj jednu zlatnu, dvije srebrne i dvije bronzane medalje.

Od samog početka treninzi se održavaju u fiskulturnoj sali Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević”, gdje je Saša predstavio Nanbudo tadašnjem direktoru kao disciplinu koja bi bila od velikog značaja djeci iz doma.

„On je to zaista prihvatio sa oduševljenjem, jer su od samog početka uključena djeca iz doma koja, naravno, imaju besplatne treninge“, rekao je Saša u razgovoru za eTrafiku.

Saša radi kao vaspitač u domu poslednjih 10 godina pa je tokom tih godina uložio mnogo truda, i nastavlja da ulaže, da pomogne djeci bez roditelja i kao trener i kao prijatelj. U sklopu centra imaju više sekcija: Školica sporta za djecu od 3 do 6 godina, Nanbudo za djecu od 6 do 12 godina i Nanbudo za mlade i odrasle starije od 12 godina.

„Po završetku fakulteta volontirao sam u Domu godinu dana kao vaspitač. Primijetili su moj trud i zalaganje u radu sa djecom i ponudili su mi ugovor za radni odnos na neodređeno vrijeme. Već deset godina radim u domu i djeca me zaista cijene i kao vaspitača i kao trenera“, naveo je on.

Mnogo djece iz Doma je odraslo uz Nanbudo i Saša smatra da je to dosta uticalo na njih.

„Mnoge generacije koje su bile u Domu i koje su kasnije izašle iz njega prošle su kroz naš centar i vjerujem da smo time uticali na jačanje njihovog karaktera i njihove ličnosti, jer Nanbudo ne jača samo fizičku snagu, nego i mentalnu“, dodao je.

Saša i Centar su organizatori “Noći borilačkih vještina” koja se održavala od 2006. do 2010. godine i građanima omogućavala uvid u mnogobrojne vještine. Organizator je tradicionalnog Nanbudo seminara koji je jedan od najbitnijih dešavanja u svijetu Nanbuda na području čitave Evrope i koji okuplja učesnike iz Slovenije, Mađarske, Španije, Holandije i mnogih drugih zemalja. Organizuju i “Veče nanbudo sporta i japanske kulture” koja se održava u oktobru i time pokušavaju da iskažu zahvalnost vladi Japana.

„Veče nanbudo sporta i japanske kulture je jedna veoma značajna manifestacija za grad Banjaluku, Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu iz razloga što promovišemo i našu kulturu i kulturu Japana. Ovom manifestacijom želimo da iskažemo zahvalnost našem učitelju Yoshinao Nanbuu i vladi Japana“, ističe on.

Saša vrijedno radi na proširivanju Nanbuda i japanske kulture, ali tu ne staje. U septembru ove godine donijeće u Banjaluku još jednu borilačku vještinu i tako omogućiti mladima da uživaju u japanskom mačevanju, odnosno Kendu. BiH i Albanija su jedine dvije zemlje u Evropi koje nemaju ovaj sport ali on to namjerava da promijeni uz pomoć Kendo saveza Srbije i vlade Japana.

Ovaj tekst je kreiran u sklopu projekta “Snaga pozitivne priče”, koji realizuje eTrafika.net a podržavaju USAID i IOM. Autor ovog teksta je odgovoran za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID i IOM.

Napiši komentar