fbpx

Iako se košarkaško suđenje obično veže za muškarce, sve je više žena koje se odlučuju uzeti pištaljku u ruke. Jedna od njih je i Violeta Simić (25), studentkinja završne godine Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Banjaluci, ujedno veoma uspješna i aktivna košarkaška sutkinja, a uz sve to i primjer da je na terenu mjesto žena u košarci ravnopravno sa muškarcima.

Piše: Bojana Ratković

Violeta, za koju je košarka velika ljubav i najljepši sport, kaže da je uvijek znala da izabere stvari koje su se kasnije pokazale kao ispravne. Ova mlada Banjalučanka je kao i mnoge njene kolege bila usko povezana sa košarkom prije nego sto je počela da se bavi suđenjem. Ona je odlučila da loptu zamijeni pištaljkom pa je nakon duže pauze uzrokovane povredom ponovo izašla na teren, ali ovaj put u malo drugačijoj ulozi.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

„Bavila sam se košarkom deset godina i onda sam, nažalost, zbog povreda morala da se povučem. Kako ta ljubav prema košarci nije prestajala, nakon dvije godine počela sam da radim kao pomoćna sutkinja na košarkaškim utakmicama. Nakon silnih povreda u igračkoj karijeri, želja za ostankom u košarci je pobijedila“, rekla je Violeta.

Svoju karijeru je započela kao pomoćna sutkinja i sudila je školske lige i Male olimpijske igre Republike Srpske. Kako je vremenom osjetila da je spremna za više, prijavila se na seminar koji organizuje Košarkaški savez Republike Srpske i  položila testove koje svaki sudija mora da prođe.

„Ljubav prema košarci mi je davala vjetar u leđa i bila mi je motivacija da budem sve bolja. Nakon nekog vremena, kad sam shvatila da sam spremna da izađem na teren, desilo se i to. Radila sam ono što volim, ponovo sam bila na dobro poznatom terenu i za novi početak to zadovoljstvo mi je bilo dovoljno. Trudila sam se i radila marljivo nadajući se uspjesima koji su vremenom dolazili“, izjavila je ona.

Počela je da sudi Drugu mušku ligu Republike Srpske, a od ove sezone, Violeta sudi i Prvu ligu žena RS. Uz sve to, ove godine je stekla pravo na polaganje ispita za zvanje republičkog sudije jer je neprekidno i aktivno sudila tokom dvije godine. Kako je postajala sve uspješnija, tako je i odgovornost u ovom poslu postajala sve veća.

„Na teren je bilo lakše izaći kao igrač, nego kao sudija. Ovaj posao nosi sa sobom određene odgovornosti pa samim tim i veću tremu. Kao igračica bila sam u timu od pet ljudi na terenu sa podijeljenim odgovornostima, dok sudija treba donositi odluke u važnim momentima u djeliću sekunde, maksimalno se trudeći da one budu ispravne. Smatram da posao sudije nije nimalo lak. Takođe je veoma važno biti timski igrač, meni je to puno pomoglo“ , izjavila je Violeta.

Ističe da su atletske sposobnosti i brzina igre najveće razlike između muške i ženske utakmice.

„Puno lakše mi je suditi muške utakmice, dok je kod žena malo teže odrediti kriterijum u suđenju da je odgovarajući za obje ekipe. Ali to je problem samo u prvih nekoliko minuta, poslije se prilagodim. Na kraju i jeste cilj prilagoditi se dešavanjima na terenu“, dodaje ona.

Tvrdi da je sa kolegama znala imati manje nesuglasice, bilo to u svlačionici ili na terenu, ali da se sve to riješi razgovorom. Starije kolege navodi kao veliku podršku i dodaje da između njih postoji međusobno poštovanje.

„Nekako imam osjećaj da na sve ovo imamo isti pogled. Tu smo da se zabavimo, da odradimo svoj posao kako treba, da se družimo i sve to bez sujete i ljubomore. Naravno, kao i u svakom poslu, neprijatnih situacija na terenu je bilo. Bilo je tu sukoba sa igračima, trenerima, ponekad i sa kolegama.  Ja to ne doživljavam lično, svjesna sam da i oni moraju nekad da reaguju. Imam razumijevanja, pokušam objasniti i obično sve bude u redu. Ukoliko vidim da ne ide fino,  tu završavamo diskusiju i ne ulazim u dalje rasprave“, izjavila je ova sutkinja.

Svaki meč je novi izazov i dobar sudija treba da ima fizičku i mentalnu snagu, da dobro poznaje pravila i da osjeća igru. U početku jeste bilo teško da se svi adaptiraju na žene koje sude, ali dobrim odlukama i potezima, stavom i zalaganjem pokazale su da taj posao mogu da podjednako dobro kao i muške kolege.

„Ušla sam u sve ovo kao timski igrač, kao neko ko ima u sebi sportski duh i tu sam prvenstveno da se družim. Budući da su muškarci zastupljeniji u ovom poslu, ja najčešće sudim s njima. Imam jako lijepo iskustvo, pogotovo jer me znaju iz mojih igračkih dana, pa je i meni bilo lakše. Smatram da je za ovaj posao potrebno dosta osjećaja, a moj veliki plus i olakšica je što sam ranije igrala košarku“, dodala je ona.

Kao jednu od značajnijih utakmica koje je sudila navela je finale Prve ženske lige Republike Srpske, koje se održalo ove godine, a takođe je izdvojila i košarkaški spektakl u Derventi gdje je nakon skoro tri decenije odigrana utakmica ženskih ekipa. Jedna od inicijatorki utakmice bila je nekadašnja košarkašica Kornela Zirdum-Vuković, koja je ujedno i Violetina bivša trenerica pa joj je, kako navodi, bilo veliko zadovoljstvo s kolegicama dijeliti pravdu na utakmici ove vrste.

„Bila mi je velika čast i zadovoljstvo suditi na jednoj takvoj utakmici. Pogotovo jer je ovu utakmicu ispratila i podržala članica FIBA kuće slavnih, bivše reprezentativka Jugoslavije, osvajačica olimpijskog i svjetskog srebra, igračica koja se oprobala i u američkoj ženskoj NBA ligi, Razija Mujanović. Podršku i prisustvo utakmici dale su još istaknute i proslavljene bh. košarkašice, a izaći pred takve igračice i pred toliki broj ljudi, zaista je veliki uspjeh“, dodala je sutkinja.

Danas je mnogo uspješnih sudija čije su karijere na zavidnom nivou i oni mogu biti jako dobar putokaz mnogima kako treba da idu naprijed. Sami smo sebi najbolja motivacija uz puno reda, rada i discipline ali uvijek je dobro imati neki dobar primjer da nas vodi ka uspjehu.

„Sama sebe bodrim, uzore nemam ali pratim radove i karijere pojedinih sudija kao npr. karijeru Ilije Beloševica čiji je rad zaista inspirativan. Takođe sam imala čast i da ga upoznam, što bih izdvojila kao značajniju stvar“ , izjavila je Violeta.

Za kraj je mladima poručila da se u što većoj mjeri bave sportom jer tako ne samo da pomažu svom zdravlju, nego i rade na svojoj komunikaciji sa drugima.

„A mojim budućim kolegama i svima koji žele da se bave košarkaškim suđenjem  poručila bih da pažljivo biraju način na koji će sebe da predstave kako na terenu, tako i drugim ljudima u ovom poslu. Da budu pošteni timski igrači, bez prljavih poteza. Budite strpljivi i čekajte pravi trenutak, pametno iskoristite svaku šansu koja vam se pruži“, dodala je Violeta za kraj.

Ovaj tekst je kreiran u sklopu projekta “Snaga pozitivne priče”, koji realizuje eTrafika.net a podržavaju USAID i IOM. Autor ovog teksta je odgovoran za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID i IOM.

Napiši komentar