fbpx

Zbog nedostatka parkova za treniranje, grupa momaka iz Gradiške odlučila je da se ujedini i pokrene inicijativu za izgradnju novog parka, a cilj im je i da promovišu zdrav život, te street workout – sport koji je besplatan i dostupan svima.

Piše: Dajana Tiragić

Osam sportista došlo je na ideju da se ujedine kako bi pokrenuli inicijativu za izgradnju sprava za vježbanje na otvorenom. Grupu su takođe osnovali kako bi promovisali street workout i pokazali mladima da svi mogu da se bave ovim sportom. Više o samoj namjeni grupe rekao nam je Jovan Janković, ujedno i najstariji član.

Podrži eTrafiku

“Grupu prvenstveno osnivamo da promovišemo street workout i zdrav život kod mladih, da idemo na takmičenja i upoznajemo nove ljude, a naravno cilj nam je i da pokušamo pokrenuti izgradnju novog parka za treniranje”, ističe Janković.

U gradu postoji jako malo parkova u kojima ovi momci mogu trenirati, što im stvara veliki problem. Trenutno se okupljaju, kako kažu, u jednom funkcionalnom parku ali ni tu nemaju potpuno idealne uslove.

“U našem gradu postoji jedan funkcionalan park u dvorištu Osnovne škole Vasa Čubrilović. Smatram da sprave za trening treba napraviti u gradskom parku, sigurno bi privukli mnoštvo mladih osoba oba pola, a i naši sugrađni bi mogli uživati u svakodnevnim akrobacijama koje radimo”, rekao je Nikola Zlojutro za eTrafiku.

Street workout ili u prevodu trening na otvorenom, je sport koji je ovim momcima ostao dio svakodnevnog života. Uz malo redovnih treninga i upornosti može se dostići idealan izgled tijela i odlična fizička spremnost.  Oni izvode akrobacije, prkose gravitaciji, zakonima fizike i poboljšavaju izgled, a sve to potpuno besplatno uz druženje i zabavu. Jedan od sportaša akorbata, Nikola Rosić je poslao jasnu poruku svima koji žele da krenu trenirati i baviti se street workoutom.

“Jako je važno za početnike da budu redovni na treninzima, ne treba da gledaju druge koji su jači ili bolje izgledaju od njih. Najvažnije je da budu uporni jer se svaki trud isplati”, istakao je Nikola Rosić, dok je njegov drug Jovan naglasio da je osnovna prednost treninga na otvorenom to što je besplatan.

“Za mene najbolja strana street workouta je ta što je besplatan, što se radi na otvorenom i to što se stiče društvo, gdje god se našli lako možete steći prijatelje”,  rekao je Janković koji se ovim sportom bavi  četiri godine.

Većina ovih mladih momaka street workoutom se bavi duže od godinu dana, ali ipak bez obzira na to koliko im je zabavno, ističu da im u početku nije bilo lako.

“Svaki početak je težak, ali vremenom je postajalo puno lakše, iz dana u dan dobijam motivaciju i primjećujem rezultate na tijelu”,  ističe Miljan Antonić.

Momci su naglasili kako se prve promjene na tijelu vide nakon kratkog vremena, te da vam nije potrebno mnogo da dostignete željene rezultate.

“Prve promjene su vidljive već nakon nekoliko mjeseci, mada za neke veće rezultate treba sigurno od godinu dana do dvije”,  naglasio je Andrej Subašić.

Kao i svaki sport i ovaj ima svoje mane i nedostatke ističu oni, u početku su im ti nedostaci predstavljali problem, a sada ih već zanemaruju.

“Pozitivnih strana ima mnogo, neke od njih su te što poboljšavamo naš izgled, usavršavamo razne akrobacije, ne plaćamo za trening, naravno sve je potpuno prirodno i bez hemikalija. Takođe, družimo se, na takmičenjima možemo osvojiti i neke novčane nagrade. Ali kao i svaki sport i ovaj ima svoje negativne strane. S obzirom da treniramo na otvorenom ograničeni smo vremenskim uslovima, a zahvaljujući raznim akrobacijama, prkošenju gravitaciji imamo veliku sklonost ka povredama”,  ispričali su za eTrafiku Janković i Zlojutro, te dodali da ih čak ni ovi nedostaci ne mogu spriječiti da nastave usavršavati nove stvari i da još više unaprijede svoju fizičku spremnost.

Slažu se da je street workout sport za sve, da se možete uklopiti u grupu i lako postići potrebnu formu za treniranje.

“Uz malo truda steći ćete željene rezultate, a tokom svakodnevnog treniranja zabavićete se i biti u društvu mladih sugrađana”,  rekla je cijela grupa sportista te dodala da ovo nije sport samo za muški rod, te su pozvali sve koji žele da rade na sebi, da im se pridruže.

Ovaj tekst je kreiran u sklopu projekta “Snaga pozitivne priče”, koji realizuje eTrafika.net a podržavaju USAID i IOM. Autor ovog teksta je odgovoran za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID i IOM.

Napiši komentar