fbpx

“Trebalo bi da film ili predstave ukažu na ispravne moralne vrijednosti i neke probleme u društvu. Muzika nije pravi način za to, ona je postala neka stvar u pozadini, neka vrsta zabave. Ali s druge strane, ne treba ići u neku krajnost, pa stvarati lakomislene tekstove. Danas je trend napraviti neke zavrzlame i filozofiju od svega. Ako niko ne razumije – onda je pametno. Ali nije.”

Piše: Bojana Radić

Kazao nam je ovo Andrej Zoraja, gitarista benda Đepeto, koji pored njega čine Mirko Banjac (bubanj), Aleksa Grebenar (bas) i Danilo Knežević (vokal). Ovaj bend postoji tri godine, a sa autorskim radom su počeli u januaru 2018. Njihova prva svirka pod ovim imenom bila je početkom prošle godine, kada su na banjalučkoj gitarijadi nastupili sa svoje tri autorske pjesme.

Podrži eTrafiku

„To nam je bio prvi put da stajemo na malo veću binu. Proglašeni smo za najperspektivniji mladi bend, što nam je mnogo značilo jer su u žiriju bili Zele Lipovača, Tibor Tišma i Zoran Đurić“, rekao nam je Danilo.

Prvi snimak se našao na njihovom YouTube kanalu upravo nakon ovog nastupa. Na svirkama se uglavnom čuju obrade domaćih ili stranih hitova, ali provuku kroz repertoar i svoje autorske pjesme, u želji da dopru do srca publike.

Dosad su nastupili na banjalučkoj gitarijadi, Sarajevo Rock Festu, Sana Music Festu, kao i na Velikogradištanskoj gitarijadi u Srbiji, gdje je Andrej Zoraja dobio priznanje za najboljeg gitaristu.

Po pitanju žanra su nedefinisani, jer, kako kažu, zbog različitih ukusa po pitanju muzike i različitih uzora, nikada neće moći da se dogovore za samo jedan žanr, ali su njihove autorske pjesme uglavnom urađene u alternativnom rok stilu. Za tekstove je zadužen Danilo (vokal), koji ističe da su to uglavnom ljubavne pjesme.

Ostali članovi benda otkrivaju kako se trude da čvršćim zvukom potkuju tekst, želeći da naprave ravnotežu između melodije i emotivnih stihova.

Muziku više doživljavaju kao način da se izraze, ali ne smatraju da ova umjetnost može da donese bilo kakve značajnije promjene.

„Nikad se društvene promjene neće desiti zbog muzike. Oni ljudi koji stoje pred slovenačkom ambasadom kad čuju pjesmu neće poželjeti da ostanu ovdje. Ovo ne treba da bude formula ili filozofija, ovo su samo tri akorda i četiri strofe u kojima se ja osjećam kao ja“, objasnio nam je Mirko.

Podrška su im uglavnom roditelji, ali su poželjeli posebno da istaknu Stanišu Jankovića, profesora Elektrotehničke škole u Banjaluci.

„Povezao nas je sa nekim ljudima, dogovarao nam svirke, radi nam tonske probe. Nikada nećemo moći dovoljno da mu se zahvalimo. Ponekad mislim da više od nas samih vjeruje u nas“, rekao je Andrej.

Planiraju do ljeta objaviti bar još jedan sing, a svakako će nastaviti da se prijavljuju na demo festivale.

„Banjaluka treba nove bendove! Nemojte sa 40 ili 50 godina da se zadovoljavate svirkama istog repertoara po jedno te istim lokalima. Stvarajte! Publike će biti za kvalitet. A slušaocima bismo poručili da izdvoje vremena da poslušaju nešto novo“, dodali su za kraj.

Ovaj bend će nastupiti 20. aprila kao predgrupa M.O.R.T-u u DKC Incel.

Napiši komentar