fbpx

Minutia je prvi banjalučki, ekološki osviješten brend odjeće. Njegova osnivačica Tamara Karanović je po struci pravnica, ali i velika entuzijastkinja za očuvanje prirodne okoline. Ona u Banjaluci stvara odjeću po svjetskim standardima. 

Piše: Ivana Stjepanović

Sa Tamarom smo razgovarali o poruci koja stoji iza njenog biznisa, o procesu rada kao i o planovima za budućnost.

Podrži eTrafiku

“Najvažnija stavka je da se u procesu proizvodnje koriste samo prirodne tkanine. Zaista, sve je biorazgradivo i ništa nije životinjskog porijekla”, navodi Tamara.

Pakovanje Minutia odjeće

Čitava koncepcija Minutie je usmjerena ka tri stuba – očuvanje ljudi, životinja i planete su postulati po kojima ovaj brend posluje.

Ekološki aspekt Minutie

Kako nam je objasnila, većina brendova koji koriste prirodne tkanine, nisu u pravom smislu riječi organski brendovi.

“Obično ljudi koji proizvode ekološku modu teže ka plastificiranim proizvodima. Oni su sa jedne strane dugotrajni i laki za korištenje. Ali sa druge strane oni zagađuju, stvaraju nepotreban otpad i ekološke viškove”, ističe Tamara.

I za pakovanje garderobe Tamara koristi organske i razgradive materijale.

Kao što smo naveli, jedna od glavnih stavki ovog brenda je zaštita životne sredine. Sa Tamarom smo pričali da li to uspjeva da primijeni i u svakodnevnom životu.

“Mogu iskreno da kažem da veoma vodim računa, što se tiče podjednako i privatnog i poslovnog života. U današnje, moderno doba mislim da svaki čovjek mora da bude svjestan štete koju svojim postupcima nanosimo okolišu. Veoma je bitno osvijestiti tu činjenicu. Smatram da svako treba da pođe prvenstveno od sebe. Malim, svakodnevnim stvarima moramo da utičemo na poboljšanje naše životne okoline”, navodi Tamara.

Kao rezultat toga nastala je Minutia. Brend koji od početka proizvodnje pa sve do prodaje čuva okoliš.

Dizajn

Minutia je mješavina modernog minimalizma i klasičnih krojeva, a garderoba će biti u kolekcijama.

Haljina iz kolekcije proljeće- ljeto prilagodljive veličine

”Zamisao je da pratimo dvije godišnje sezone: proljeće-ljeto i jesen-zima”, ističe Tamara.

Paleta boja koju koristi u svom dizajnu su uglavnom zemljani tonovi. Kako navodi, isti oplemenjuju svaku odjevnu kombinaciju te su višestruko upotrebljivi.

Dizajn je svevremenski, a komadi su nešto što bi se trebalo naći u ormaru svake žene. Takođe, veoma je bitno napomenuti da je sva odjeća prilagodljivih veličina.

“I po pogledu dizajna sam takođe htjela napraviti nešto što je trajno. To su neki klasični i minimalistički krojevi. Veoma je bitna činjenica da se veličina može prilagođavati kupcima. Želja mi je bila da ne ponudim dizajn koji je prolazan, koji se smjenjuje kako to modni trendovi diktiraju, nego da bude nešto što je zaista trajno”, ističe Tamara.

Veličine koje Minuta nudi, i kada nisu univerzalne, su inovativno prilagodljive na više konfekcijskih brojeva. Cilj je, osim ekološkog, bio pravljenje odjeće koja će se zaista dugi niz godina da se nalazi u ormaru Minutia žene.

Stvaranje brenda

Sa Tamarom smo takođe razgovarali na i temu procesa rada, te kako se snašla kao mlada poduzetnica.

“Tokom čitavog procesa postavljanja Minutie na noge, shvatila sam da su stvaranje dizajna i biznis dvije potpuno odvojene stavke. Definitivno najljepši dio procesa je kada si sam sa papirom i sa olovkom. Biranje materijala i stvaranje novih ideja. Biznis je dosta komplikovaniji. Shvatila sam da je najvažnije pronaći odgovarajuće saradnike. Čitav proces je na momente znao biti dosta stresan. Međutim, kada se osvrnem, zaista ništa ne bih mijenjala. Ako bih trebala da dam jedan savjet mladnim poduzetnicima to je da nikada ne odustaju od svojih ideja”, govori Tamara.

Logo Minutie
Planovi za budućnost

Sva odjeća će se moći naručiti preko Minutia internet stranice. U razgovoru sa Tamarom smo saznali i da u budućnosti planira da stranica bude jedina mogućnost naručivanja njenog dizajna. Kako navodi, otvaranje butika se ne uklapa u politiku minimalizma koju za koju se Minutia zalaže.

Sve informacije o Tamarinom radu, Minutii i novitetima za sada možete pratiti na oficijelnoj Instagram stranici.

Minutia kaput iz aktuelne kolekcije

Napiši komentar