fbpx

“Imala sam potrebu da kroz dizajn prikažem neke od glavnih problema sa kojima se mlade djevojke i žene susreću – od standarda ljepote, manjka samopouzdanja, osjećaja manje vrijednosti do fizičkog nasilja, silovanja, bolesti raka i brojnih drugih.”

Piše: Ognjen Tešić

Rekla je ovo u razgovoru za eTrafiku umjetnica Vildana Hrnjić (27), rođena Prijedorčanka koja trenutno živi i radi u Banjaluci, objašnjavajući kako je nastala serija plakata pod imenom “BE PART OF THE SOLUTION Vol.2: Heal the Scars”, čija je autorka.

Podrži eTrafiku

“Kao umjetnica/dizajnerica, moj autorski rad je vezan za stvari koje su bliske meni i ljudima oko mene. Kao žena sa ambicijama sam dodatno svjesna našeg vremena i situacije u društvu. Iz tog razloga sam izabrala prethodno pobrojane teme”, ističe Hrnjićeva, koja je bila jedna od deset umjetnica aktivistkinja iz Sarajeva, Banjaluke i Mostara koje su tokom prošlog mjeseca učestvovale na kulturnoj razmjeni između Berlina i Mostara.

Riječ je o projektu koji je pokrenula organizacija Bridges Across Borders, a razvili Street Arts Festival Mostar i Young Friends of Nature iz Berlina. Pomenuti mostarski Street Arts Festival je okupio umjetnice koje su pozvane da učestvuju na razmjeni u Berlinu, ali i da daju svoj doprinos u nastajanju novog WomEmpower Festivala u Mostaru.

“Prošle godine sam imala izložbu svoje prve serije plakata u sklopu Street Arts Festival Mostar i akciju prenošenja tih motiva na ulice, u vidu plaketiranja grada i malih formata stencila. Kako sam bila zadovoljna tom saradnjom sa Street Arts Festivalom, znala sam da će i ova prilika biti nešto što ne želim propustiti”, ističe ova mlada umjetnica za eTrafiku, te dodaje da joj je tematika razmjene i osnaživanja žena bila posebno zanimljiva jer je još ranije planirala da radi sličnu seriju plakata.

Razgledanje Berlina (Foto: Besima Svraka)

Iako se u njenom autorskom radu, dodaje ona, prožima veći broj zasebnih tematika, ono što ih spaja su ožiljci.

“Ožiljci su i psihički i fizički. Nastali od udarca, operacije, grube riječi ili osude. Jedna od meni posebno bitnih tematika je bila rak dojke i ožiljci koje ta bolest ostavlja, zbog iskustava u samoj porodici. Koliko je teško izgubiti dio tijela, borba sa hemoterapijama, gubitak kose, neizvjesnost i neznanje da li će se vratiti… Prolazeći navedeno, prvenstveno sa majkom, shvatila sam koliko je sve uticalo na mene kao ličnost, te sam vidjela nužnost da i ova tema bude dio serije. Sve teme se posmatraju iz perspektive (samo)iscjeljenja, a plakati imaju jake poruke koje osnažuju posmatrače_ice da budu dio rješenja i da budu oni_e koji će zacijeliti ožiljke umjesto stvarati nove. Cilj ovih plakata je edukacija nove generacije saosjećajnijih ljudi”, ističe ona.

Hrnjićeva je, sa ostalim umjetnicama iz BiH, u Berlinu boravila sedam dana, gdje ih je deset aktivistkinja vodilo kroz program.

“Imale smo edukativnu turu po gradu, gdje smo posjetili najbitnije ulice i znamenitosti koje su povezane sa ženama (umjetnicama, naučnicama…), koje su bile ispred svog vremena. Potom, zvanični događaj u K-fetisch, gdje smo predstavile Street Arts Festival Mostar preko izloženih fotografija i dokumentarnog filma. Pored toga, objasnile smo našu povezanost sa festivalom, kao i naše individualne radove. Za vrijeme ove prezentacije, bile su izložene slike koleginice Sunite Fišić i moji plakati. Posjetioci_teljke su imali_e priliku da kroz pitanja učestvuju u diskusiji, kao i da nam se obrate nakon izlaganja”, ističe ona, te dodaje da je nakon izlaganja komunicirala sa publikom, koja ju je pozitivno iznenadila dozom zaintersovanosti za tematiku.

Prezentacija i izložba (K-fetisch) by right_on_the_edge

Narednih dana, ističe ova umjetnica, su radili na zajedničkom muralu u kulturnom centru Bethanien.

“To je bio savršen način da spojimo ideje svih učesnica u nešto konkretno. Mural je svojevrsni kolaž koji je nastao kombinovanjem slikanja, stencil elemenata i poezije. Moja uloga je bila da dizajnerski predstavim slogan: ‘Empower the WOMEN*’. Drago mi je da ovaj mural ostaje kao uspomena ženama u Berlinu”, kaže Hrnjićeva, te dodaje da su njeni plakati izloženi i na završnoj prezentaciji.

Mural (Foto: Ale Senso)

Nakon povratka u Mostar učesnice iz Berlina su na likovnoj koloniji slikale na temu osnaživanja žena, pri čemu je naša sagovornica jedan svoj plakat prenijela i na platno.

“Takođe, zajedno sa koleginicama sam improvizovala motiv na tijelu jedne od učesnica. Međutim, za mene je, naravno, najbitniji događaj bila autorska izložba u OKC Abrašević koja je bila savršena prilika da publiku na ovim prostorima upoznam sa svojim novim radovima. U duhu Street Arts Festivala, odlučeno je da postavku plakata napravimo napolju, umjesto u jednoj od unutrašnjih prostorija u OKC Abrašević”, prepričava nam Hrnjićeva.

Na likovnoj koloniji (Foto: Besima Svraka)
Foto: Artist At Camera

Izlaganja u Berlinu i Mostaru su, kako nam kaže, bila pravi „vjetar u leđa“.

“Dirnule su me i inspirisale pozitivne kritike koje sam dobila prilikom svakog izlaganja. Bitno je napomenuti da je ovo prva serija koju sam radila i pod pseudonimom Geek & Proud. To je moj novi samostalni projekat, tačnije filozofija života. Smatram da se vrijednost osobe treba prvenstveno ogledati u znanju i sposobnosti da to znanje primijeni u društvenokorisne svrhe. Kroz ovaj projekat želim veću pažnju dati temama koje su meni bitne, poput zaštite okoline, ravnopravnosti polova, prava životinja… Uskoro će svi plakati biti dostupni za prodaju na web stranici kao printovi na majicama i na drugim željenim materijalima”, najavljuje ona.

Otvaranje izložbe u Mostaru (Foto: Artist At Camera)

Razmjena iskustava u pomenuta dva grada stvara most i odlične temelje i za buduće saradnje, a kako ističe ova umjetnica, već je dobila ponude da izlaže u još dva grada u inostranstvu.

„Ovom prilikom se želim zahvaliti Street Arts Festivalu na novom iskustvu, BH Futures Foundation na podršci i drugaricama iz Oštre Nule, te posebno veliko hvala štampariji Logos Print iz Banjaluke”, poručila je za kraj naša sagovornica.

Plakati ove serije su inspirisani životnim pričama snažnih žena u Vildaninom životu a izložbe posvećene njima.

Rad ove mlade umjetnice možete pratiti i na:

Facebook: www.facebook.com/pg/geekandproud.by.vh

Instagram: www.instagram.com/geek_and_proud_by_vh

Portal eTrafika pisao je o Vildani Hrnjić i 2014. godine u tekstu: Bitna je emocija, ne motiv!

Napiši komentar