fbpx

Dvadesetogodišnja Dragana Kuzmanović iz Banjaluke, odlučila je ovdašnji šund koji se uvukao u pore masovne kulture i rasprostranjenog načina života, zamijeniti unikatnim stilom, posebnošću i izdvajanjem iz mase istog.

Piše: Zorana Stojičić

„Oduvijek sam bila zaljubljenik u neobične stvari koje nemaju svi, a koje doprinose mom ličnom pečatu. Često bih zamislila nešto drugačije i to pokušala ostvariti u radionicama gradskih izrađivača nakita, međutim, od njih se nisam vraćala sa ostvarenim željama. Shvativši da sam previše zahtjevna za druge, iako bez ikakvog prethodnog iskustva, odlučila sam da sama pokušam stvoriti nešto po svom ukusu”, kaže nam ona.

Foto baza

Nakit „Lutajuća kreacija“ je prije svega neobičan zbog odsustva kiča kojim obiluje većina stvari koje se danas prodaju. Takođe, u njemu se mogu pronaći motivi koji se rijetko kad mogu vidjeti na nakitu, ali koji zajedno sa svim detaljima čine veoma lijepu cjelinu.

„Postoje dva razloga zašto sam svoju radionicu nazvala ‘Lutajuća kreacija’. Prvi je zato što na inspiraciju gledam kao nešto neuhvatljivo, odnosno nešto što je u jednom trenutku tu, a u drugom ga nema. Iako neodređena, upravo ta zalutala inspiracija pokreće rađanje unikatne kreacije. Drugi razlog je moja vizija koja se ogleda u želji da ovaj nakit ‘zaluta’ i u druge gradove BiH, ali i dalje, i učini srećnim sve one ljude koji su željni unikatnog i drugačijeg”, istakla je Dragana.

Osnovni materijal koji koristi pri izradi je kristalna smola čije sušenje oduzima dva do tri dana, što je ponekad previše jer svaki put nestrpljivo iščekuje da određeni komad bude završen. Prije nego što stavi kristalnu smolu, uređuje medaljon stavljajući razno cvijeće, ukrase ili sličice po sopstvenom dizajnu. Pri izradi kreacija koristi i polimernu glinu čije oblikovanje može postati zamorno, ukoliko nakon nekoliko pokušaja ne dobije željene oblike.

„Što se tiče vremena, ne postoji precizno određen period u kojem radim, niti dužina tog prioda. Sve zavisi od složenosti komada, za neke mi je potreban sat vremena da ih završim, dok za druge nešto kraće”, rekla je Kuzmanović, dodajući kako je ona tek na početku pa najprije gleda da vrati uloženo. Iako za nakitom koji pravi „ne trče“ svi, uvijek se nađe broj ljudi kojima je stalo da se izdvajaju iz mase. Stoga vjeruje u mogućnost da njen rad postane isplativ, naročito ukoliko se ostvari stalni krug zainteresovanih kupaca.

Dragana teži povezati prirodu i umjetnost. Najčešći motivi su razno cvijeće i druge biljke zanimljivog oblika. Pored toga, koristi i metalne ukrase i natpise, ali pravi i razne motive po željama kupaca. Tako je već, iako u kratkom periodu postojanja radionice, radila motive suncokreta, kaktusa i leptira koji su zapravo plodovi mašte njenih pratilaca.

„Na kreativan rad pokrenula me je želja da se razlikujem od drugih. Međutim, isto koliko je važno da u izgledu ne budemo samo kopija većine, važno je i da naše ponašanje bude drugačije, ali drugačije po nečemu dobrom. To je smisao ‘Lutajuće kreacije’, ali i mog života”, naglasila je ona za eTrafiku.

Draganine kreacije možete pogledati na Facebook stranici.

Napiši komentar