fbpx

U osunčanoj baraci na obalama rijeke Vrbas, i obična subota postaje sasvim neobična. U velikoj sobi sa ogledalima, strast rađa neukrotive hip hop pokrete. U komunalnom sobičku, bojama i kistovima se pokušava rasplesti umjetnost života. A tek je podne.

Subota u omladinskom centru „Zdravo da ste“ u Banjaluci zapravo nikad nije obična, jer svaka donosi novi čas slikarstva i strip crtanja, svježu dozu inspiracije za plesanje i vježbanje te pregršt izgovora za razgovor i druženje.

zdravo-da-ste-24 zdravo-da-ste-34 zdravo-da-ste-28

Podrži eTrafiku

Premda neobična, subota nije izuzetak u priči o organizaciji koja ove godine slavi 20 godina postojanja.

Od osnivanja, te davne 1996. godine, do danas, udruženje građana „Zdravo da ste“, pod čijim okriljem djeluje i omladinski centar, predano radi na razvoju zajednice i unaprijeđenju životne sredine.  Kako su se potrebe našeg društva mijenjale kroz godine, tako je i udruženje otvaralo svoja vrata novim izazovima te raslo u duhu vremena.

Kao dio ove građanske inicijative, centar na obalama banjalučke rijeke je izrastao u stamenog čuvara djece i mladih, o čemu nesumnjivo svjedoči podatak da je u okviru projekata, aktivnosti, kampanja i akcija, „Zdravo da ste“ ujedinio više od 4.500 predstavnika „budućnosti zajednice“. Učestvujući u međunarodnim projektima, centar je omogućio razmjenu kultura i ideja širom Evrope, te mladima i sa drugih kontinenata pružio gostoprimstvo u našem gradu.

zdravo-da-ste-16

Danas, „Zdravo da ste“ predstavlja sigurnu luku za mladost kojoj je samo mašta granica te prostor za ostvarenje potencijala omladine u punoj snazi. Jer subota zaista nije izuzetak. Svaki dan je na svoj način izuzetan.

zdravo-da-ste-36 zdravo-da-ste-15 zdravo-da-ste-32

Od ponedjeljka do nedjelje, osunčana baraka pruža krov nad glavom kursevima stranih jezika, časovima gitare i udaraljki, radionicama kreativnog stvaralaštva te treninzima zumbe, hip hopa i aerobika.

Entuzijastična postava centra je ustupila svoje prostorije i članovima talentovane trupe „Anonymous Crew“, koji tri puta sedmično vježbaju „ples koji lomi“ u velikoj sobi sa ogledalima.

zdravo-da-ste-5 zdravo-da-ste-9

Uz rad na razvoju sposobnosti i vještina mladih, „Zdravo da ste“ kontinuirano radi na unaprijeđenju situacije po pitanju dječijih prava putem akcija podizanja svijesti, objavljivanja publikacija te udruživanja omladine i djece u borbi protiv statusa kvo.

zdravo-da-ste-39 zdravo-da-ste-20 zdravo-da-ste-14

Ali, kako svaka dobra priča mora da ima zaplet, tako i saga omladinskog centra ima jedno „ali“. Jedno naizgled malo „ali“ koje prijeti velikim krajem.

zdravo-da-ste-13

Naime, „Zdravo da ste“ je odavno prerastao baraku na obalama Vrbasa. Kako brojem korisnika, tako i brojem aktivnosti, zbog čega je dobar dio djelatnosti centra raseljen širom Banjaluke. Kao poklon Grada, baraka je trebalo da posluži kao privremeni objekat za podržavanje rada centra. Privremeno ima rok trajanja, a kako Tanja Boromisa, koordinatorica centra kaže, taj rok je davno prošao.

zdravo-da-ste-11

„Mnogo novca i energije smo uložili u ovaj prostor. Nadamo se da nećemo biti primorani da zatvorimo vrata, te da će u narednim godina biti prepoznate i naše potrebe da rastemo i da se razvijamo u sigurnom okruženju. Ovo nisu potrebe tamo neke nevladine organizacije, ovo su potrebe djece i mladih. Mnogi pominju ‘Zdravo da ste’ kada je u pitanju rad sa djecom, mladima, profesionalcima, ali nas često zaboravljaju kada je u pitanju podrška ovom radu“, priča Boromisa, priznajući da Grad i dalje nije ponudio stambeni odgovor na pitanje dotrajale barake.

Osunčane, ali ipak dotrajale.

Tekst je nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL

eTrafika.net – Jelena Bjelaković

   zdravo-da-ste-3

Napiši komentar