fbpx

Zahvaljujući entuzijazmu banjalučkih kreativaca, PopArt market ili Dizajn buvljak djeluje već četiri godine. Održava se u prosjeku svaka dva mjeseca, a juče smo imali priliku da posjetimo njegovo 24. izdanje. 

Nastao u Banjaluci u sklopu Fusion Design Weeka i saradnje Udruženja anonimnih Artista – UAA! i Udruženja Evropske Konekcije, PopArt je nastavio da se razvija samostalno. Organizaciju su preuzeli sami izlagači.

“Nakon dvije godine u organizaciji UAA!, zbog nemogućnosti daljeg djelovanja, marketu je prijetilo gašenje. Nekolicini izlagača je bilo nezamislivo da se takav događaj u našem gradu ne održava i odlučile smo da preuzmemo inicijativu. Trenutno smo udruženje u nastanku i sarađujemo sa ‘Zdravo da ste’, koji nam svesrdno pomažu. Podršku od Grada dobijamo u formi korištenja Doma omladine, mada bismo željeli da market izađe iz tog okvira i predstavi se građanima na trgu ili nekom drugom javnom prostoru. To nam Grad još uvijek nije omogućio”, kaže nam Ružica Panić ispred PopArta.

Podrži eTrafiku

Popart (41)

Procedura za izlagače je sljedeća – po objavljivanju konkursa za učestvovanje, kreativci popunjavaju formular i uz njega šalju fotografije svojih radova. Zatim organizatori pregledaju prijave i Facebook stranice zainteresovanih izlagača, nakon čega se biraju oni koji zadovoljavaju uslove kvalitetom, ali i likovnošću svojih radova.

“Trudimo se da većini izlagača pružimo šansu za učestvovanja, mada je Market primarno usmjeren urbanoj i alternativnoj populaciji”, navodi Panić.

Popart (49)

Kako organizatori navode, PopArt je nastao kao posljedica realnosti u kojoj se globalni brendovi sve više šire, a troškovi zakupa prostora i promocije rastu, kad nije lako kreativnu strast pretvoriti u održivi poslovni poduhvat.

“Zato PopArt market postoji. Mi prepoznajemo potrebu umjetnika, dizajnera i, uopšte, kreativaca da stvore svoj brend, svoju priču, pružajući im priliku da izađu na tržište te da pokažu šta mogu i šta umiju.”

Iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu održavaju se sajmovi koji u Domu omladine okupljaju dizajnere, umjetnike i druge kreativce koji posjetiocima nude svoje rukotvorine. Nakit, odjeća, kozmetika, izgračke, pokloni, modni dodaci, umjetnine… Ukoliko na Dizajn buvljaku ne pronađete nešto za sebe, znajte da je problem u vama.

Popart (23)

U sklopu Dizajn buvljaka juče je upriličena i razmjena sadnica cvijeća, a kod predstavnika Centra za životnu sredinu zaintesovani su mogli „usvojiti“ cherry paradajz i dati doprinos koji je išao u humanitarne svrhe za uzgoj hrane u gradskoj bašti, koja se donira javnoj kuhinji udruženja Mozaik.

Za najmlađe i najslađe posjetioce svoje radove izložila je Bebi Cipelice MakiMaki, koja nam je otkrila da uživa u izradi cipelica za djecu i da joj je ovo prvo izlaganje na Marketu, dok su “My precipous toy” pokazali kako se heklaju igračke za djecu.

Popart (33)

Sapunčica Lamaruž Banja Luka je, pored simbolično izrađenih sapuna u obliku cvijeća, ponudila i losione, kreme i sapuna na bazi mirisa ruže, ruzmarina, lavande i cimeta. Ljubitelji čajeva, likera, ali i prirodnih melema, soli i esencija lavande, mogli su naići na Zorine proizvode od lavande, koji su izrađeni od posebne uskolisne lavande porijeklom iz južne Francuske. Simpatična Gđica Ptica je plijenila osmijehe i simpatije svojim eko proizvodima sa originalnim nazivima, a posjetioci su se mogli počastiti i voćem.

Popart (28)

Hvatači snova i ostale indijanske rukotvorine dizajnerke Little Wing privlačili su mnogobrojne poglede, a maturantkinje su pažljivo birale ogrlice. RecyArt nakit od papira je izazivao mnogobrojne pozitivne reakcije, dok je Naš Kaleidoskop pridobio simpatije djevojčica koje su mahom razgledale ukrase za kosu, ali i nakit.

Good Mood Beads je ponudila šaren i sofisticiran nakit od perlica i polimerne gline u nevjerovatnim oblicima. Ručno oslikane torbe i nakit tehnikom dekupaža mogli su se vidjeti u ponudi Iskra unikatnog nakita. Proizvodi od keramike, saksije za cvijeće, broševi i nakit u oblicima leptirova, sova, slonova našli su se na prodajnom stolu Galerija Sonja Bikić.

PopArt market je rezultirao odličnom posjećenošću, a 28 izlagača dokazalo je valjanost svog unikatnog rada.

Tekst je nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL

eTrafika.net – Nataša Lazukić

 Popart (38) Popart (4) Popart (6) Popart (7) Popart (11) Popart (12) Popart (13) Popart (15) Popart (19) Popart (22) Popart (14) Popart (24) Popart (25) Popart (26) Popart (29) Popart (34)

Napiši komentar