fbpx

U moru  plastičnih igračaka za djecu koje možemo pronaći na tržištu, izdvajaju se originalne didaktičke igračke od drveta koje prave Tatjana (20) i Nenad (22) Vasić  iz Teslića. Nazvane Sklopy Toys, ove igračke osmišljene su kao drvene ploče sa rupicama kroz koje djeca provlače pertle  i kreiraju zanimljive oblike.

Piše: Nataša Tomić, Foto: Nataša Tomić

U želji da iskoriste komade drveta koji su ostajali nakon obrade u njihovoj stolarskoj radnji, prvo su započeli kreiranje multifunkcionalnog namještaja. Učešćem na Startup akademiji razvili su ideju o igračkama, jer su uvidjeli njihov nedostatak na našem tržištu.

Podrži eTrafiku

 „Posmatrajući današnje tržište igračaka, možemo reći da je veliki problem to što su ekološki prihvatljive igračke slabo dostupne ili su cijenovno nepristupačne. Djeci su uglavnom na raspolaganju plastične igračke sumnjivog porijekla. Ono što predstavlja još jedan problem, jeste činjenica da se djeca već sa tri godine uče upotrebi mobilnih telefona i kompjutera  što  otežava pokretljivost prstiju. Naše igračke su osmišljene kako bi  djeca provlačenjem pertli kroz njih i pravljenjem raznih oblika razvijali svoju kreativnost i poboljšali pokretljivost prstiju“, kažu Vasići.

sklopy toys
Foto: Nataša Tomić

Prema njihovim riječima, drvo koje koriste za izradu igračaka nalaze u svojoj okolini, a sve ostale materijale nabavljaju od domaćih kompanija. Dnevno znaju izraditi i po pet igračaka, a proces izrade traje do pet sati.

„Imamo osnovne modele igračaka koje konstantno razvijamo i usavršavamo, pa bi se moglo reći da je sav proces prozvodnje od ideje pa do sklapanja igračaka kontinuiran i povezan u svim fazama. Nakon što odaberemo drvo koje ćemo koristiti, siječemo ga na ploče. Zatim slijede faze obrađivanja i tokarenja tih ploča. Nakon toga vršmo mnogo složenije i preciznije radnje  u kojima detaljno obrađujemo drvo, zatim ga bušimo  i režemo, poliramo i farbamo ekološkim bojama.“

sklopy toys (22)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (13)
Foto: Nataša Tomić

Do sada su svoj proizvod predstavljali na nekoliko takmičenja i ostvarili su zapažene rezultate.

„Na Inostu mladih 2016 godine dobili smo zlatnu plaketu, a proizvod smo predstavljali i na raznim izložbama rukotvorina, kao i na sajmu kreativaca u Banjaluci. Učestvovali smo i na Sajmu školskog preduzetništva 2013. godine, a na Startup akademiji 2015. godine osvojili smo drugo mjesto.“

sklopy toys (7)
Foto: Nataša Tomić

Ipak, najveći uspjeh doživjeli su na ovogodišnjoj Startup akademiji na kojoj su pobijedili i osvojili 10.000 KM i kancelariju u Inovacionom centru u Banjaluci. Ovo će im, kako i sami navode, pomoći da započnu ozbiljniju proizvodnju igračaka i da se probiju na tržište.

Interesovanje za ove igračke bilo je iznenađujuće veliko, a ono što ih najviše raduje jeste da su reakcije roditelja i djece pozitivne.

„U početku smo mnogo razmišljali o tome da li će se naše igračke svidjeti djeci, a oni posežu za njima čim ih ugledaju, provlače pertle, sklapaju oblike i uklapaju boje. Jednostavno, privlači ih šarenilo.“

sklopy toys (19)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (14)
Foto: Nataša Tomić

Da su njihov potencijal i dobru ideju prepoznali svi, dokazuje i podrška lokalnih vlasti, kao i mnogih stručnjaka sa kojima su do sada radili.

 „Savjeti stručnjaka su  nam je pomogli da do kraja razradimo ideju i započnemo biznis. Do sada smo imali priliku da se susretnemo sa velikim brojem savjetnika iz oblasti marketinga i iz oblasti razvoja i podrške tek osnovanim preduzećima. Oni su nam prenijeli informacije o stanju i potrebama na tržištu, kao i o trendovima u oblasti marketinga koje su za nas bile veoma važne, jer smo u fazi u kojoj svoj proizvod pokušavamo plasirati na tržište.“

Za sada se njihove igračke mogu naručiti putem Facebook stranice, a u planu je izrada sajta i plasiranje proizvoda na tržište zemalja Zapadne Evrope.

Tekst nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL

 eTrafika.net

sklopy toys (10)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (15)
Foto: Nataša Tomić

sklopy toys (17)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (2)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (5)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (3)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (25)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (27)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (31)
Foto: Nataša Tomić
sklopy toys (28)
Foto: Nataša Tomić

Napiši komentar