fbpx

Od umjetničke, preko istraživačke, pa sve do komercijalne, niti jedna predstava grafičkog dizajna joj nije strana. Sa mišlju da grafička komunikacija postaje obilježje savremene kulture, ona govori kroz svoje radove i dokazuje da je primjenjena umjetnost mnogo više od oku ugodne sličice. Dizajn joj je stil života, a njeno ime je Nevena Katalina (26).

Piše: Jelena Bjelaković

Okončavši diplomske studije kao studentkinja generacije, Nevena kreće putem Novog Sada u potrazi za, kako kaže, iskustvom akademije koje bi joj donijelo novu stvaralačku energiju. Na Akademiji umjetnosti masterira grafičke komunikacije radom „Estetizacija jugoslovenskih spomenika na plakatu”, istraživačkim poduhvatom kojim simbolično predstavlja uvezanost arhitekture i kulture, a vizuelno dočarava fenomen monumentalne gradnje u komunističkom periodu.

Foto baza

„Kroz dizajn možemo vidjeti šta je nekada bilo popularno, ali i kako se ono danas manifestuje. Dizajn, u tom smislu, możemo da posmatramo i kao čuvara istorije. Ideja iza mog master rada je, suštinski, ideja kulture sjećanja”, priča Nevena.

Spomenici
Spomenici

Uprkos tome što je u akademskim krugovima usvojila temeljna znanja, te stekla mnogobrojna poznanstva, Nevena neprekidno traga za novim izvorima inspiracije, jer vjeruje da je za dizajn ključno konstantno usavršavanje.

Sudeći po broju članaka o njenim radovima, objavljenim na inostranim stranicama iz oblasti dizajna, moglo bi se zaključiti da je i njen portfolio izvor inspiracije za mnoge. Od Brazila, preko Danske do Indije, Nevenine ilustracije obišle su svijet na krilima bežične komunikacije.

„Većina online magazina, ali i web portala, danas traži mlade dizajnere i umjetnike za svoje članke putem platformi kao što je, na primjer, Behance, gdje mogu da vide naše online portfolije. Za obje sfere imamo odličnu mrežu komunikacije i promocije. Neki su čak spremni i da plate objavu i autorska prava korištenja. Gotovo svi magazini u kojima su objavljeni moji radovi su me kontaktirali putem mail adrese i pitali za saradnju”, objašnjava mlada grafička dizajnerka.

Camouflage
Camouflage

Trenutno zaposlena u jednoj banjalučkoj marketinškoj agencji, Nevena pronalazi vremena i za freelance projekte, ali i konkurse. Ipak, naglašava da freelance postaje profitablna opcija tek kada se određeni uslovi ispune.

„Portfolio i CV moraju da imaju određene karakteristike, te radove dovoljno dobre  kako biste na freelance tržištu imali šta da pokažete i prodate. Takođe, spremnost na kritike, sugestije, zahtjeve i rokove su vrlo važni segmenti svakog poslovanja, pa tako i freelance rada. Kada se odradi dobra lična promocija, mislim da bi se tek tada u potpunosti mogle iskoristiti prednosti rada na sajtovima kao što su 99 designs, Freelanacer, Fiverr i Elance”, uvjerenja je Nevena, priznajući da je priroda njenog rada takva da ipak mnogo toga zavisi i od specifične situacije.

Camouflage Boy
Camouflage Boy

Klijenti se, po njenom mišljenju, dijele na one koji ne znaju šta žele, a ni kako to da kažu, i one koji imaju priču, a kroz vizuelni identitet žele svom poslovanju da daju dušu. U oba slučaja, nastoji da ujedini svoju notu i zamisao sa prijedlozima i željama kupaca.

Mlada dizajnerka je sigurna da dizajner u 21. vijeku mora istovremeno graditi lični izraz i prilagođavati se potražnji na tržištu.

„Bilo da se radi o brendingu i marketingu ili o jačanju sopstvenog izraza i proširivanju autorskog rada,  umjetnički i komercijalni pristup dizajnu jednako vrijede, jer oba donose praksu, ali i identifikaciju na dizajnerskoj sceni. Biti spreman na prilagođavanje potrebama vremena je veoma važno, ali to ne znači da formula za uspjeh isključuje dosljednost sebi”, govori ona, koja je davno odlučila da će disati i živjeti dizajn punim plućima.

Dani dizajna za Nevenu uglavnom počinju dobijanjem vremenskog roka za izvršavanje projekta ili projekata, a potom slijedi faza istraživanja i skiciranja. Iż glave, ideja stiže do papira, a potom dobija finalne konture u jednom od programa za crtanje. Ali, nije rijetkost da je ideje i probude. Najčešće kada radi na ilustrijacima za priče.

„Ponekad se desi da se probudim u tri časa ujutru i ideja je tu, odmah je mogu sklopiti u glavi. Svaka ilustracija ima svoju priču, bila ona teška ili ne. Nekad se desi da je finalizujem nakon šest mjeseci, nekima se vraćam, a neke još uvijek dorađujem”, zaključuje Katalina, i dalje nesigurna da li je ona dizajnu ono što je dizajn za nju.

Tekst nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL

 eTrafika.net

Ilustracija11_Wanting
Wanting
Ilustracija12_Creating Dreams
Creating Dreams
Ilustracija6_The Beauty Of Contrast
The Beauty Of Contrast
Ilustracija7_Flowers
Flowers
Ilustracija8_Levels
Levels
Ilustracija9_Thirst
Thirst
Ilustracija10_Through The Window
Through The Window

Napiši komentar