fbpx

Za brucoškinju Akademije umjetnosti u Banjaluci Suzanu Suvajac umjetnost je način života. Crta od malih nogu, a inspiraciju pronalazi posmatrajući ljude i njihove razlike.

Njena prva samostalna izložba u Tesliću 2014. godine izazvala je veliko interesovanje i otvorila joj vrata za dalji rad i napredak.

“Osim izložbe u Tesliću, izlagala sam i u izložbenom prostoru Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u okviru likovne kolonije ‘Koraci’, koja se održavala 2011. godine. Iste godine sam učestvovala na likovnim susretima ‘Reuo’ u Prnjavoru”, kaže Suzana.

Foto baza

Prvu sliku je prodala još u osnovnoj školi, čime je dobila podsticaj za svoj dalji rad.

“Umjetnost je za mene čovjekovo ponašanje, način izražavanja osjećanja. Volim da posmatram ljude i njihove pokrete, način na koji se međusobno razlikuju. Zato najviše volim slikati portrete jer  je upravo ta različitost među ljudima ono što me inspiriše.”

Foto: Nataša Tomić

Navodi da je danas veliki problem mladih umjetnika to što nailaze na osporavanje i nerazumijevanje okoline.

“Među našim ljudima vlada uvjerenje da je umjetnost gubljenje vremena, nešto što ne donosi nikakvu zaradu  niti ima  bilo kakvu budućnost, dok su kolege umjetnici ti koji me razumiju jer i sami prolaze kroz slične situacije. Ne možemo samo sjediti i čekati da nas neko otkrije svijetu, da pokaže ono što znamo i umijemo. Danas je tehnologija napredovala, postoji mnogo načina na koje se mi možemo sami plasirati, a mnogi od njih su udaljeni samo nekoliko klikova mišem.”

Foto: Nataša Tomić

Upravo ovo pomoglo joj je da se njen rad primijeti i u inostranstvu, a najčešće slika portrete jer se oni najviše poklanjaju.

“Takođe radim i slike na zidu ili ikone. Ukoliko slikam na zidu, u tom periodu obično ništa drugo ne radim. Nekada se zna desiti da imam narudžbi za cijeli mjesec, a nekada nemam nijednu.”

Kroz slikarstvo dobila je priliku da se oproba i u restauraciji i fresko-slikarstvu, te navodi da će se u budućnosti ovome više posvetiti. Studiranje planira nastaviti u inostranstu, a nema sumnje da je  uz sav talenat i rad, novi uspjesi tek očekuju.

Tekst nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL

 

eTrafika.net – Nataša Tomić, Foto: Nataša Tomić

Napiši komentar