fbpx

Da se najbolje ideje rađaju spontano, svjedoči nam i mladi kreativac Mile Mićić (24) koji je sebi postavio crtački izazov u trajanju od 365 dana i svoje radove svakodnevno objavljuje na fejsbuk stranici „Čupkavi problemi“.

Osim arhitekture koju studira, pokazuje interesovanje za crtanje, ilustracije, animaciju, muziku i pisanje. Crtanjem se bavi od djetinjstva, ali je kroz studij promijenio način gledanja na stvari i ljude, te usavršio neke tehničke stvari, što mu je omogućilo pomak u daljem radu i stvaralaštvu.

„U srednjoj školi sam stalno crtao smajlija sa dugom kosom, pošto sam tada imao dužu kosu, i pratio sam stranicu DeviantArt potpisujući se pod pseudonimom Hairy problems. Iz tog bukvalnog prevoda se izrodila ideja o nazivu stranice Čupkavi problemi“, objašnjava Mile.

Podrži eTrafiku

Mile MIćić (2)

S obzirom na to da je želio da unaprijedi svoje crtanje za umjetnički portfolio i da iza sebe ima sagledanu cijelu godinu života, odlučio je postaviti sebi izazov u trajanju od 365 dana. Svakodnevno stavlja sebi u zadatak stvaranje crteža i njihovo objavljivanje na stranici „Čupkavi problemi“. Inspiraciju pronalazi u stvarima koje ga okružuju, a ideje se najčešće rađaju spontano i pod uticajem različitih raspoloženja.

„Ljudi jednostavno nisu mašine. Svakakve stvari se dešavaju u životu i dođu dani kada ništa ne možeš da nacrtaš, ali bude i onih dana kada nastane više crteža“, iskreno odgovara Mile.

Mile Mićić (4)

Veliki je ljubitelj keltske mitologije i naučne fantastike koje obiluju mnogim motivima zahvalnim za umjetničko preoblikovanje. Ideju za ilustraciju nilskog konja Arčibalda dobio je zahvaljujući dječijoj igrački koju je nacrtao za potrebe web stripa i dječijih slikovnica. Dao mu je osobine nekih bliskih osoba iz neposrednog okruženja, ali u suštini su to neke podsvjesne stvari koje  i sam Mile preferira. Osim Arčibalda, postoje i drugi crtani likovi u njegovom svijetu koji su nastali pod uticajem različitih iskustava.

„Toto je plave boje i sve ga nervira, dok se Arčibald ponaša kao neko malo dijete. Možda se uskoro pojavi i neki treći nilski konj koji će biti neke drugačije boje i koji će se u tom svijetu ponašati na neki sebi svojstven način, kao nijedan crtani junak do sada“, otkriva Mile.

Pored  crtanja, Mileta privlači i muzika. Gitaru svira godinama, a pored nje tu je i usna harmonika, frula i mali bubanj. Njegova želja za novim saznanjima tu svakako neće stati jer sljedeće što planira naučiti svirati su violina i saksofon.

Mile Mićić (5)

Najljepše se osjeća kada svoje ideje nesputano izražava kroz umjetnost utiskujući u to lični pečat, a izbjegavajući komercijalizaciju koja ubija kreativnost i slobodu. Važno je biti unikatan i prepoznatljiv po svom radu.

„Ne treba se obeshrabriti već samo crtati i nešto će izaći iz tebe kao čovjeka. Možda to neće biti savršeno, ali će to biti neki lični trag u umjetnosti koji vrijedi ostaviti iza sebe“ zaključio je naš sagovornik.

Tekst nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL

 

eTrafika.net – Nataša Lazukić

Napiši komentar