fbpx

Sušeni paradajz, jabuka i kruška, prirodni sokovi, pekmezi i džemovi, zimnica i različite vrste brašna. To je dio proizvoda koji možete pronaći u prodavnici organske hrane “Zdrava logika”, koja je otvorena danas u Banjaluci, u ulici Knjaza Miloša 9.

Sam brend “Zdrave logike” postoji nekoliko mjeseci, kada je Banjalučanka Maja Miljević (26) odlučila da se posveti organskoj proizvodnji hrane. Zanimljivo je da kupci proizvode mogu dobiti putem dostave na kućnu adresu, što Banjalučani uveliko koriste, a do sada su se najviše tražili paradajz sos, sok od jabuke i proizvodi od drena.

“Specifično za naše proizvode jeste kvalitet, zbog toga smo i imali dobar prolaz na tržištu iako smo početnici. To bi bila i moja poruka svim malim proizvođačima, da svoje proizvode prave od kvalitetnih sirovina i u visoko kvalitetnim uslovima jer će takva roba uvijek naći put do svog kupca”, kaže Maja, koja naklonjenost zdravoj hrani ima od kada je pomoću nje riješila zdravstvene probleme, a o proizvodnji je počela razmišljati po povratku iz Britanije, gdje se školovala iz oblasti Marketinga i preduzetništva.

Podrži eTrafiku

“Tamo sam uvidjela koliko su njihovi krajevi siromašni zdravom i plodnom zemljom, i koliko je nemoguće da proizvedu isti kvalitet namirnica koji mi ovdje možemo proizvesti bez puno truda. Otuda i naziv ‘Zdrava logika'”, govori nam ona.

zdrava logika radnja (3)

Kao najzanimljiviji dio poslovanja “Zdrave logike” izdvaja zaokruženi proces proizvodnje, u kome je uspjela obuhvatiti poljoprivrednike od kojih otkupljuje voće i povrće, Poljoprivrednu školu u Banjaluci, Poljoprivredni institut i Tehnološki fakultet.

“Saradnju sa Poljoprivrednom školom sam ostvarila na sajmu Srednjih škola, kada me je direktor škole Edi Haneš pitao da dođem kod njih, sagledam situaciju i dam im prijedlog kako bi se mogli poboljšati uslovi i prebroditi problemi koje su tada imali. Tu sam uvidjela dobru priliku da zajedno sa tom školom pokrenemo jednu ozbiljnu i zdravu priču za ovu sredinu. Ideja je prepoznata i od drugih institucija. Poljoprivredni institut u Banjaluci nas je odmah prihvatio i ponudio sve oblike saradnje. Sa Tehnološkim fakultetom imamo dugu i kvalitetnu saradnju nevezano za poslove koje smo razvili posljednjih pola godine. Kada su spoznali kvalitet i ozbiljnost ovoga što ‘Zdrava logika’ pokušava da razvije dali su nam nesebičnu podršku iz svake oblasti”, navodi ona.

maja-miljevic zdrava logika

Prilikom pokretanja ovog biznisa najveći problem predstavljao joj je nedovoljan broj informacija o pravilnicima, načinu proizvodnje, kao i standardima za proizvodnju. Naravno, tu je i nezaobilazna birokratija.

“Osnovati firmu je dosta lako i to se završi u roku od nekoliko dana, ali za sva daja poslovanja firme vas nema ko uputiti. Za određene stvari poput normativa za kvalitet hrane i potrebne kontrole odgovore sam tražila na pet različitih mjesta i opet sam sama morala sastavljati sliku šta mi je stvarno potrebno, a šta ne. Vlada jedna opšta nezainteresovanost za sistematičan pristup bilo kakvom poslovanju, a i za stvaranjem kvalitetnog poslovnog koncepta. Većina svom poslu pristupa površno ili ‘samo onoliko koliko mora’, zbog čega je danas jako teško uspostaviti bilo kakav posao u BiH.”

zdrava logika radnja (4)

“Zdrava logika” organizovana je tako da ima jaku kooperantsku mrežu koja proizvodi svježe voće i povrće, koje se zbog standardizacije i kvaliteta proizvodnje prerađuje u jednoj radionici. Kako ističe, najbitnije je to što svi kooperanti imaju ujednačene proizvode, odnosno proizvode voće i povrće u dogovoru sa njima.

“Kontrole su dosta detaljne i mora se odgovorno stati iza ovih proizvoda. Zasad smo stekli odnos povjerenja sa našim kooperantima i već sada pravimo planove proizvodnje za cijelu godinu. Naravno, neke kulture poput šipka, drena, jabuka i drugih ‘divljih sorti’ otkupljujemo u vrijeme dospjevanja tih plodova. U jesenjoj proizvodnji 2015. godine ostvarili smo kvalitetnu saradnju sa kooperantima iz FBiH upravo iz ove oblasti.”

zdrava logika radnja (2)

Svoje proizvode trenutno plasiraju samo na području BiH, dok im je cilj da tokom naredne dvije godine učvrste proizvodnju, ujednače kooperantsku mrežu, uđu u procese standrizacije i ostvare kvalitetne uslove za izvoz.

“Čeka nas dosta posla. Ono što se u sređenim državama može planirati za pola godine, mi tome u BiH moramo davati duži rok zbog svih prepreka koje imamo. Neke od tih prepreka su namjerne, neke su samo proizvod društva u kojem živimo, ali je to činjenica koju realno moramo prihvatiti. Postoji velika zainteresovanost inostranstva za našim proizvodima. Ostarili smo jako dobre kontakte i već otvorili tržišta, bitno je samo da ispunimo već navedene ciljeve. Samim tim, našem poslovanju se mogu priključivati svi mali proizvođači koji to žele i svi zajedno ćemo imati siguran plasman svoje robe.”

zdrava logika radnja (1)

Na web stranici “Zdrave logike” pored njihovih proizvoda možete pronaći i kulinarske recepte, savjete u vezi organske i plasteničke proizvodnje, kao i uputstva kako sami možete proizvesti nešto, recimo sapune. Na svojoj Facebook stranici redovno objavljuju koje zdravstvene tegobe možete otkloniti pomoću određenog voća ili povrća, a čitaocima eTrafike odlučili su pokloniti tri korpe sa svojim proizvodima. Pravila igre su sljedeća – podijelite ovaj tekst na svom Facebook profilu i na mail redakcija@etrafika.net pošaljite nam printskrin svoje objave, najkasnije do 12. januara u podne. Srećne dobitnike biramo pomoću sajta random.org i objavljujemo njihova imena narednog utorka. Nagradna igra je zbog tehničkih okolnosti ograničena samo na Banjaluku.

eTrafika.net – Vanja Stokić

1 Komentar

Napiši komentar