fbpx

Koliko su ambicije bitne u životu svakog pojedinca, i kako se uz trud, rad i odricanje čak i najveći snovi ostvaruju, dobro zna košarkašica Nikolina Todorović (21) iz Banjaluke.

U startnoj postavi “Pantera” dvije godine igra američku koledž košarku, na poziciji bek šutera Florida internacionalnog Univerziteta. Uporedo sa tim, pohađa treću godinu međunarodnih odnosa i diplomatije, kao i političke nauke, a akademski uspjeh ne zaostaje za onim na parketu, jer Nikolina bilježi sve desetke.

Košarkom je počela da se bavi kada je imala svega pet godina, i to kao član kluba Basket 2000.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Nikolina Todorović (3)

“Školovanje van RS je bio moj san. Oduvijek. I sva košarkaška i akademska karijera u RS je bila usmjerena ka višem cilju – Americi. To je podrazumijevalo biti najbolji od svih i isticati se na raznim poljima. Da ocjene budu najbolje, kao i sama košarkaška statistika znači mnogo odricanja, discipline i rada. Ukratko, nisam bila osoba u noćnom klubu vikendima, nego osoba na košarkaškom terenu do sitnih sati. Prioriteti!”, istakla je Todorovićeva.

Proljećni i ljetni semestar izgledaju tako da obično ustaje u 5 ujutru, teretana u 6, časovi od 8-11, timski trening s loptom od 12-17, večernji časovi od 18-22, a od 23 časa kreće pauza na kojoj se odmara, uči i sprema za jutro kada je princip rada opet isti. Ljeto donosi pogodnosti i mnogo više slobodnog vremena.

“Iskreno, nemam vremena ni priliku da pratim evropsku ligu, ali ako bih morala da izdvojim jednog od uzora to bi bio Miloš Teodosić, dok je moj lični favorit sa NBA košarkaške scene Alen Iverson, košarkaška legenda koja ima specifičnu životnu priču. Takođe, kao šuter, morala bih da pomenem nevjerovatno meku ruku Stef Karija”, kaže Nikolina.

Nikolina Todorović (2)

Liga u kojoj se takmiči je najjača koledž liga u Americi i traje od oktobra do marta, “NCAA” prva divizija konferencije “Conference USA”, koja sadrži mnogo jakih timova sa preko 30 utakmica koje se igraju protiv ekipa iz svih dijelova Amerike.

“Da naša država zaista podržava perspektivne sportiste i studente, ne bismo dolazili u situaciju da mnogo talentovanih mladih napušta zemlju i opredjeljuje se za inostranstvo. Mnogo košarkaških klubova je ugašeno ili su u procesu gašenja. Sudbina sporta U BiH ne izgleda najbolje i svakako mislim da je to jedno od državnih pitanja. Niti imamo finansijsku podršku države, niti znamo kako da kontrolišemo koruptivni sistem u kojem živimo. Ista situacija je i sa studentima. Stipendije i poslovi će većinom biti dodijeljeni onima kojima isti zaista i nisu potrebni, sve to zbog nepotizma i korupcije, pa se postavlja pitanje šta se dešava sa dobrim studentima iz srednje i niže klase koji imaju zavidan akademski uspjeh, ali i dalje ne primaju nikakvu finansijsku pomoć ili ne dolaze do poslovne prilike? Pa da li onda zaista možemo da krivimo mlade talentovane ljude što napuštaju zemlju tražeći bolji život?!”, naglasila je ona.

Nikolina ističe da postoji mnogo posebnih trenutaka iz njene dosadašnje karijere kojih se rado prisjeća, mnogo osvojenih prvenstava, trofeja i medalja. Svi trenuci su posebni na svoj način jer su bili rezultat velikog truda, rada, discipline i predanosti na treninzima. Okupljanja i kolektivna energija koju su djelili dok je igrala u banjalučkom Borcu su joj posebno dragi, jer se sve to reflektovalo na terenu.

Nikolina Todorović (1)
Kako kaže, najmanji problem bio joj je da se adaptira na vrelu i sparnu klimu Majamija, jer je i sama veliki ljubitelj ljeta. Sistem školovanja je poprilično drugačiji od onog u BiH, ali joj ni to nije predstavljalo problem. Kao najveću prednost ističe nova poznanstva sa velikim brojem različitih ljudi iz svih dijelova svijeta, što joj je mnogo pomoglo da kreira jedan oblik globalne perspektive i shvati razlike. Tvrdi da je jedino što je vuče Banjaluci njena porodica, te da sve što radi za sebe istovremeno radi i za njih, jer tim putem želi da im se oduži za svu podršku i ljubav koju joj pružaju sve ove godine. Imajući to na umu ostaje fokusirana i ne daje nostalgiji previše mjesta u životu.

“Trud i rad se isplate kad-tad! Nikada ne dozvolite nekome da vam kaže da ne možete ostvariti nešto što ste zacrtali. Koristite to kao dodatnu motivaciju i krećite se naprijed punom parom. Najveća prepreka možete biti jedino sami sebi. Okružite se ljudima koji su gladni i žedni za uspjehom baš kao i vi. Forsirajte jedni druge i uspjeh je neminovan!”, zaključuje Nikolina.

Dvogledblog.wordpress.com – Zorana Stojičić

Napiši komentar