fbpx

Simulator vožnje kamiona, koji su zajedno konstruisali profesor mašinstva Rinaldo Kastanja i učenici Mladen Kecman i Dejan Davidović, predstavljen je danas u banjalučkoj Tehničkoj školi.

Konstruisanje ovog simulatora kao krajnji cilj ima povećanje bezbjednosti u saobraćaju, a do čega može doći jedino obrazovanjem vozača. Ovo nije simulator za obična putnička vozila, nego za teške kamione i upravo na njih je stavljen akcenat.

“Oni se postavljaju u različite uloge, prevoze različite vrste tereta sa raznoraznim prikolicama, sa raznim modelima kamiona, sa jačim ili slabijim motorima. Cilj je da učenici na praktičnoj nastavi, dakle vozači, steknu nekakvu rutinu, a poslije toga idu na pravi kamion“, rekao je za eTrafiku profesor Kastanja.

Podrži eTrafiku

simulator kamiona (1)

Kecman i Davidović su mašinski tehničari, a upravo ovo im je predstavljao maturski ispit. Hardverski dio posla pripao je Mladenu Kecmanu.

“Moj posao na ovom simulatoru je bio izrada kompletne konstrukcije i izrada oplate za simulator. Prva stvar je bila da se sve to izmodeli. Pošto je jedan dio toga bio moj maturski rad,  morao sam za sve to da pripremim crteže i dokumentaciju. Bilo mi je interesantno, ali je bilo i komplikovano stizati sve sa školom“, govori nam Kecman.

Davidović je radio softverske prepravke već postojećeg programa.

“Radio sam grafički dizajn ovog simulatora, moj zadatak je bio da prepravim sve prikolice koje su bile standardne na simulatoru. Na početku je bilo malo teško, ali kada sam se  usavršio bilo je lakše“, rekao je  on.

Trenutno je u fazi testiranje mape Srbije, a ubuduće možda i Bosne i Hercegovine, gdje su saobraćajnice sa vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, uključeni putokazi i ceste tačno onako kako je to u stvarnosti.

“Postoji opcija da se uradi simulator koji pokriva kompletan grad Banjaluku, ali taj simulator, odnosno izrada softvera, bi bila vrlo skupa i relativno duga. Barem se koriste najnovije tehnologije, kao što su Google mape za skidanje izgleda saobraćajnica. Međutim, modelovanje grada je ipak malo dugotrajniji i zahtjevniji posao. Nije nemoguće, ali bi potrajalo barem godinu dana i poprilično bi koštalo“, govori nam profesor o mogućim usavršavanjima simulatora.

simulator kamiona (5)

Sekretar Asocijacije autoškola u BiH Vitomir Tošić za ove mlade ljude i profesora kaže da su vizionari, te da ovaj simulator može biti učilo koje će omogućiti da dostignemo evropski prag bezbjednosti u saobraćaju.

Činjenica je da projekat,  trud i zalaganje ovih ljudi nisu dovoljno prepoznati, a ni podržani. Profesor Kastanja se obraćao velikom broju auto-škola, ali podršku od njih nije dobio. Firme koje su podržale projekat predstavljaju uglavnom lične kontakte.  Donacije su bile nešto u novcu, nešto u materijalu, nešto u radu, jer uzalud sav entuzijazam ako nemate od čega početi.

simulator kamiona (2)

Simulator je pronašao svoje mjesto u prostoriji Tehničke škole, odmah pored avio simulatora za avion Cesna 172 za vazduhoplovne tehničare, i služiće za praktičnu nastavu učenika vozača motornih vozila. Kada su u pitanju naredni projekti, u planu je konstrukcija još jednog simulatora letenja za helikoptere Gazela, MI 8 i Eurokopter.

 eTrafika.net – Anja Zulić

Napiši komentar