fbpx

Ivana Ninković je mlada Trebinjka i članica Plivačkog kluba “Olimp” iz Banjaluke. Za svojih dvadeset godina ostvarila je veliki broj uspjeha, osvajala je mnogo medalja i učestvovala na brojnim takmičenjima među kojima su Mediteranske igre, evropska i svjetska prvenstva. Za učešće na Olimpijskim igrama u Londonu kaže da je ispunjenje njenog sna. Uzora ima mnogo, ali ona ističe Milorada Čavića, Nađu Higl i neizostavnog Majkla Felpsa. Već godinu dana nalazi se u Arizoni gdje je studentkinja inženjerskog menadžmenta.

Piše: Nataša Kondić

Ivana je sa samo sedam godina po preporuci doktora zbog zdravstvenih poteškoća počela da se bavi plivanjem.

Podrži eTrafiku

“U početku je to bilo više rekreativno i radi druženja, ali kada su počele prve medalje i prvi rekord, plivanje je postalo sastavni dio mog života. Za dvanaest godina ispunila sam sve što jedan sportista može da ispuni, ali još nisam svjesna svih svojih rezultata”, kazala je Ivana.

Od te rekreacije postala je najbolja plivačica u BiH, oborila je dosta državnih rekorda, a jednom je dobila nagradu za najboljeg sportistu Republike Srpske. Kako nije imala najbolje uslove za treniranje u Trebinju, kao vrlo mlada došla je u Banjaluku. Tamo je mnogo napredovala i uspjela se izboriti za stipendiju u Arizoni gdje je otputovala prošle godine na studije. Završila je prvu godinu inženjerskog menadžmenta sa najboljim mogućim prosjekom. Veliki je ljubitelj programiranja i matematike, tako da je ove zadivljujuće rezultate postigla sa lakoćom.

fdfd

“Škola mi je prioritet, jer se plivanjem ne mogu baviti cijeli život. Plivanje mi je dosta pomoglo da upišem koledž, da dobijem njihovu stipendiju i da steknem nove prijatelje”, dodala je ona.

Na pitanje da li joj nedostaje porodica odgovara da je nostalgična tokom praznika, ali da zbog napora i obaveza nema kad razmišljati o tome. Ističe da joj se sviđa njihov sistem rada napravljen specijalno za sportiste.

“U SAD ustajem u pet časova, dok na spavanje odlazim već u 21. Dva puta dnevno odlazim na trenig, u teretanu. Što se tiče akademskog dijela imam pomagače, sama biram časove i prilagođavam ih sa rasporedom treniga. Da sam ovdje upisala elektro fakultet bilo bi mi jako teško jer se ovdje moramo prilagođavati profesorima, a tamo je situacija drugačija”, istakla je mlada Trebinjka.

Oduševljena novim načinom života, načinom treniranja i studiranja ne krije uzbuđenje ni činjenicom da u novoj sezoni u avgustu, dolazi novi tim trenera, među kojima je i Bob Boumen, mentor Majkla Felpsa.

“Veoma sam uzbuđena i znatiželjna, ali isto tako me i strah i imam tremu jer to nije mala stvar za mene”, istakla je ona.

U rodni grad je stigla nekoliko par dana, nakon čega se uputila u Banjaluku gdje je počela sa pripremama za učešće na Banjaluka open-u kao i za republičko i državno takmičenje. Jun mjesec će provesti u našem gradu, a nakon toga u dogovoru sa trenerom Željkom Panićem počeće i pripreme za Svjetsko prvenstvo u Kazanju.

Na pitanje šta očekuje na ovom prvenstvu odgovara da je nekada imala problem, kada dođe na veliko takmičenje gdje pliva sa drugim svjetskim prvacima. Takva situacija se desila prije dvije godine u Barseloni gdje je plivala u grupi kada je oboren svjetski rekord i zbog toga su izostali očekivani rezultati.

“Već sada sam stekla rutinu i za ovo Svjetsko prvenstvo najvažnije je da imam normu, a kada imaš normu sve je moguće. Iskreno se nadam ulasku u polufinale”, kazala je Ninkovićeva.

Na Svjetskom prvenstvu će učestvovati u disciplini 50 metara prsno, ali će se pripremati da postigne dobar rezultat na 100 metra, jer joj je to od velikog značaja za sljedeću godinu za Olimpijske igre.

kk

Uz mnogo truda i odricanja ostvarila je do sada mnogobrojne uspjehe, te se nadamo da će tako biti i u budućnosti.

“Mladima bih poručila da zavole ono što rade i da to ne bude kao obaveza, jer jedino na taj način ni rezultati neće izostati. Plivanje je prolazno i treba to gledati kao zabavu. Ono što ostaje jeste druženje i sjećanje na te divne dane”, zaključila je Ivana.

eTrafika.net

Napiši komentar