fbpx

Mladi Banjalučani Snježana Grbić i Mile Aljetić nakon srednje Medicinske škole pronašli su se u politici. Aktivno djeluju putem političkih partija i organizacija za mlade, a istakli su se i kao polaznici Političke akademije Instituta za razvoj mladih i zajednice Perpetuum mobile.

Studentkinja Politikologije u Banjaluci Snježana Grbić (20) kaže da se u aktivizmu pronašla tokom srednje škole. Bila je članica Savjeta učenika Medicinske škole, a nemili događaj na ekskurziji u trećem razredu doveo je do toga da preuzme rukovođenje Savjetom.

„Na veliku nesreću Medicinske škole desilo se to da smo na ekskurziji doslovno bili pokradeni, a da nije bilo nas nekoliko učenika koji smo odreagovali, to bi se vjerovatno zataškalo i nama novac ne bi bio vraćen. Ta i još mnogo sitnijih stvari su me naveli na borbu“, počinje Grbićeva priču za eTrafiku.

Podrži eTrafiku

Od svoje petnaeste godine učestvovala je u brojnim seminarima, radionicama i treninzima, gdje je prvo bila učesnica, a zatim facilitatorica i trenerica. Učetvovala je u Civitasovom programu najdemokratičnije škole, u programu Aktivni građani stekla je zvanje trenera iz oblasti liderstva, motivacije i lobiranja, završila Drugu žensku političku akademiju, kao i Akademiju za političke lidere/ke u BiH. Na festivalu Zoom rights u Sarajevu bila je članica komisije 2011. godine, da bi 2012. otputovala u studijsku posjetu Njemačkoj sa ciljem upoznavanja rada njihovog NVO sektora. Tokom djelovanja u Budi Muško Klubu obučena je za trenericu i radila edukativne radionice u srednjim školama.

Na pitanje o motivaciji i inspiraciji dobijamo jako iskren odgovor:

„Najviše me inspirišu mladi ljudi, kada u našim neformalnim susretima i razgovorima vidim koliko su oni ustvari nesrećni i koliko su ovdje ‘zaglavili’, baš kao i ja. Imala sam šansu da studiram u inostranstvu, tačnije u Dablinu, u jednoj lijepoj Irskoj, uređenoj državi sa malo kiše i puno zelenila. Ipak sam odlučila da trebam ostati u Bosni i Hercegovini i da se trebam boriti za sve nas mlade, koji smo tu bez obzira želimo li otići odavde ili ne. Motiv za rad pronalazim upravo tu, u susretima sa ljudima u kojima prepoznajem sebe, kada vidim da se naše situacije i životne teškoće ne razlikuju mnogo.“

snjezana grbic

Ono što je definitivno razlikuje od nekih vršnjaka jeste doza bunta koju posjeduje i koja je navodi na politički aktivizam. Snježana je trenutno zastupnik jedne političke partije u Banjaluci, kao i jedan od pokretača ponovnog uspostavljanja njenog gradskog odbora u tom gradu.

„Svemu treba prilaziti sa distance i ne treba shvatati sve zdravo za gotovo jer između crne i bijele postoji more nijansi sive gdje se treba pronaći, graditi svoj put i držati se njega“, navodi ona.

Od svojih ciljeva ističe rad sa mladima i njihovu edukaciju mladih jer su oni ključ i jedno od rješenja slagalice poznatije kao Bosna i Hercegovina.

„Moj jedini cilj je ustvari stvaranje jedne zajednice koja je normalna, zdrava, nije patološki zatrovana pogrešnim ideologijama, koja će jednostavno nama mladima prije svega dati šansu da dišemo i natjerati nas da se pokrenemo“, objašnjava ona.

Kao polaznica osme generacije Političke akademije za mlade liderke i lidere u Bosni i Hercegovini, Snježana se isprofilisala svojim stavom, energijom, ozbiljnošću u radu. To su samo neke od stvari koje joj je ova edukacija donijela.

„Akademija mi je koristila mnogo i toplo je preporučujem svim osobama koje su mlade i nalaze se na određenim funkcijama ili su mladi aktivisti određenih stranaka. Isto tako apelujem na njihove stranke da ih u tome podrže kako moralno, tako i finansijski jer je Perpetuumova Akademija nešto što vam donosi mnogo dobrog i ništa loše. Mnogo kontakata, mnogo ljudi, veza sa institucijama, mnogo znanja i mnogo praktičnog rada“, zaključuje ona.

Student Pravnog fakulteta u Banjaluci Mile Aljetić (23) ima sličan put kao i Snježana. Tokom srednje škole bio je aktivan prvo kao član, a zatim i kao predsjednik Savjeta učenika. U trenucima kada je trebalo najviše uraditi za osnivanje Mreže Savjeta učenika Republike Srpske pod vođstvom OKC-a (Omladinskog komunikativnog centra Banjaluka) bio je jedan od važnijih činilaca. Od tada i kreće njegova priča, usvajanjem njegovog prijedloga Pravilnika o radu Savjeta učenika koji je direktno promovisan kroz mRESURS kao preporuka svim srednjim školama, motivacija za dalji rad i napredovanje postaje još veća.

„Rad i razvoj Mreže Savjeta učenika Republike Srpske sam prezentovao, zajedno sa još dvojicom kolega, na drugoj Regionalnoj konferenciji učeničkih organizacija jugoistočne Evrope u martu 2010. godine. Bila je to odlična prilika za sticanje iskustva, a i prezentovanje dobre prakse. Takođe, izdvojio bih angažman u grupi ‘In spe’ koja radi u okviru organizacije ‘Zdravo da ste’, čiji je zadatak da u Republici Srpskoj radi na podizanju svijesti o problemima djece i mladih u zajednici i da zajedno rade na svom psihosocijalnom razvoju“, priča nam Aljetić.

mile aljetic

Kao učesnik Perpetuumove akademije za političke liderke i lidere koja je nedavno i završena, od strane svojih kolega je prepoznat kao prvi među jednakima i njihovim glasovima proglašen za najboljeg akademca. Na pitanja o motivu ulaska u politiku, njenoj važnosti i mogućnostima Aljetić navodi:

„Djelovanje u politici je važno jer se negativna ili pozitivna selekcija u njoj reflektuje na čitavo društvo. Lično smatram da moj rad ima smisao samo ako bude drugačiji od uobičajenog obrasca ponašanja ‘naših’ političara. Naposlijetku, dovoljno sam mlad da mogu debi dozvoliti da vjerujem u ljude koji me okružuju, koji su slični meni i koji me inspirišu, da vjerujem u dobre ideje, u to da naše vrijeme tek dolazi i da svi mladi, njihovi roditelji, djedovi, bake zaslužuju dostojanstvenu budućnost.“

Tekst nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL, a glavni partner je Hypo Alpe Adria banka.

eTrafika.net – Miloš Kovačević

Napiši komentar