fbpx

Dalibor Đukić iz Banjaluke je mladi kompozitor koji cijeli život teži da sebi postavi nove ciljeve i da ih ostvari, pogotovo kada je umjetnost u pitanju. Do jednog velikog cilja je već došao pošto je nedavno postao autor prve simfonije u Republici Srpskoj, a drugi da postane prvi doktor Kompozicije će uskoro ostvariti.

Đukić je 2009. godine na četvrtoj godini osnovnih studija komponovao simfoniju kao zadatak koji je dobio od tadašnjeg profesora Kompozicije Slobodana Atanackovića. Tako je postao autor prve simfonije u RS i već se sa 24 godine upisao u stranice istorije.

“Prilikom stvaranja simfonije ugledao sam se na Hajdna, koji je u svojoj dubokoj starosti težio za što većom dramaturgijom i izražajnosti, uvijek je na početku imao jedan lagan stav, poznatiji kao pezente, nakon kojeg bi uslijedio allegro vivo ili u mome slučaju allegro affettuoso“, kaže Dalibor.

Podrži eTrafiku

Nakon završene srednje Muzičke škole upisao je Akademiju umjetnosti smjer Kompozicija. Trenutno se nalazi na završnoj godini doktorskih studija Fakulteta muzičke umjetnosti Univerziteta umjetnosti u Beogradu.

“Od ranog djetinjstva volim muziku. Prve tonove sam napravio vrlo mlad, na harmonici koju sam imao u kući. Roditelji su me upisali u nižu, a kasnije u srednju muzičku školu, u kojoj sam završio smjer harmonika. Kasnije sam poželio da komponujem, da stvaram svoja djela i evo sada sam profesionalni kompozitor”, ističe Dalibor.

dalibor 3

U martu mjesecu ove godine u Sarajevu izveo je praktični dio doktorata, dok će teorijski tek uslijediti za nekoliko mjeseci. Nakon te odbrane postaće prvi doktor Kompozicije u Republici Srpskoj. Inspiracija za Kompoziciju “Igre, za sopran i kamerni orkestar” bio je tekst Vaska Pope. Njegov tekst je inspirativan iz više razloga.

“U njegovoj poeziji nadrealno dodiruje se sa realnim, a realno bježi u nadrealno, jer pjesnik kao da miri dva poetska svijeta, čas ih približavajući, a čas udaljavajući jedan od drugog”, kazao je Dalibor.

dalibor 2

Ovo djelo nije mogao izvesti na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, jer nemaju dovoljan broj izvođača, odnosno instrumenata, za koje je djelo namijenjeno. Đukić povremeno piše muziku za filmove, trejlere i reklame jer živjeti od umjetnosti u našoj sredini je zaista teško i nemoguće. Zato čovjek mora da se bavi nekim drugim poslovima.

“Nedavno sam napisao muziku za film ‘Uzdah na krovu’ reditelja Biljane Ševa, koji je premijerno prikazan na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci”, dodao je on.

Uprkos tome Dalibor je ostao u muzičkom svijetu. Kako je rekao, sve što je postigao do sada ne bi uspio da nije imao podršku roditelja, prijatelja, profesora. Njihove podrške neće manjkati ni u realizovanju autorskog koncerta, koji ima u planu realizovati u skorije vrijeme u kulturnom centru Banski dvor, gdje će banjalučkoj publici predstaviti svoja nova djela.

“Svaki uspjeh je rezultat mnogo rada i truda koje sam uložio u svom umjetničkom stvaralaštvu. Radim ono što volim. Bio sam uporan, pronašao sam motivaciju, nikad nisam ni pomislio da odustanem. Uprkos teškoćama rezultati nisu izostali”, zaključio je Dalibor.

Tekst nastao u sklopu projekta “Može i drugačije”, koji finansira Fondacija SHL, a glavni partner je Hypo Alpe Adria banka.

eTrafika.net – Nataša Kondić

Napiši komentar