fbpx

Svjetski dan muzike obilježava se i u Republici Srpskoj, u organizaciji banjalučke Akademije umjetnosti i Muzikološkog društva Republike Srpske. Tim povodom studenti Akademije održali su koncert u zgradi Vlade,  a za poslijepodnevne časove predviđen je bogat muzički program na tri punkta u Banjaluci.

Nastupi povodom svjetskog dana muzike u Banjaluci počeli su počeli od jutra na zatvorenim lokacijama, a od 18 i 30 u Gospodskoj ulici na tri mizička punkta Banjalučani će moći da uživaju u raznovrsnoj muzici. Na prvom punktu nastupaju amaterske muzičke grupe, gradski tamburaški orkestar, Banjalučanke, KUD “Veselin Masleša” , a biće upriličen i defile vojnog orkestra oružanih snaga BiH.

Na drugom punktu biće održani koncerti učenika osnovne i srednje muzičke škola “Vlado Milošević”, a centralni muzički punkt biće ispred zgrade opštine, a program će izvesti  članovi Akademije umjetnosti u Banjaluci.

Podrži eTrafiku

Profesor na Akademiji umjetnosti  u Banjaluci, Saša Pavlović, izrazio je zadovoljstvo  što je  Banjaluka prije četiri godine upisana na mapu gradova koji obilježavaju svjetski dan muzike.

 “Program današnjih dešavanja u Banjaluci stoji i na zvaničnom sajtu na francuskom jeziku, tamo gdje možete naći  i program obilježavanja  u Parizu. Nadam se da će se u narednih godinama od obiljaževanja dana muzike kod nas stvoriti nešto popularno kao što je Noć muzeja”, kaže Pavlović.

Ministar prosvjete i Kulture u Vladi Republike Srpske, Goran Mutabdžija, smatra da je ovo jedna lijepa prilika da, prvenstveno mladi, ali i svi ostali, čuju dobru i kvalitetnu muziku. Ministar je dodao da  mladi slušaju ono što im se nudi, i da ako češće budu u prilici da slušaju ovakve sadržaje  nećemo morati da se pitamo zašto dominiraju kič i agresivan nastup.

“Lijepo je što se muzika širi i što poklonici muzike imaju priliku da je čuju na svakom koraku Republike Srpske. Ovo je popularizacija muzike, ovo je gradnja novih vrijednosti u RS i našem društvu. Ministarsvo ima želju da pojača mrežu srednjih muzičkih škola koji će muziku približiti svim učenicima i mimo velikih gradova, kaže Mutabdžija.

Obilježavanja Međunarodog dana muzike počelo je 1974. godine na icijativu Francuske, a francuska Ambasada pomogla je organizaciju danasšnjeg programa u RS. Ove godine, u realizaciju programa ukupno 555 minuta muzike u Republici Srpskoj priključile su se i muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i  Bijeljini, kao imuzičke škole iz Doboja, Prijedora i Zvornika.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar