fbpx

U sklopu šestog festivala folklora “Dukatfest” večeras je u banjalučkom “Staklencu” organizovana revija narodnih nošnji zemalja učesnica festivala, kao i prezentacija njihovih rukotvorina, te izložba fotografija “Dukatfest kroz vrijeme”.

Posjetioci su imali priliku da vide nošnje osam zemalja – Kolumbije, Meksika, Kipra, Poljske, Litvanije, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine. Oni su večeras obukli svoje najbolje nošnje, kako bi u najboljem svjetlu predstavili bogatstvo i šarenilo svoje zemlje.

Žene vladajuće klase na Kipru u XIX vijeku razlikuju se po bogatstvu njihove narodne nošnje. Zapadni elementi su usklađeni sa tradicionalnim. Turska muška kiparska nošnja sastoji se od visokog crvenog fesa, kratkih gaća, svilene šarene košulje, velikog svilenog pojasa oko struka i čizama. (naslovna fotografija)

Podrži eTrafiku

Ženska nošnja Meksika sastoji se iz košulje, živopisne suknje, pojasa i cipela. Kosa je upletena u dvije duge pletenice koje su omotane oko glave. Mušku nošnju čine bijela košulja, hlače, jakna ukrašena gajtanima, cipele i šešir. Prema legendi žena nosi nošnju kineske plemkinje koja je zarobljena i pretvorena u sluškinju.

nosnja meksiko

Ženska poljska nošnja sačinjena je od košulje ukrašene vezom, suknje i cipela. Kosu pletu u pletenicu koja je sakrivena ispod marame. Nosile su se tri vrste marama – vunene, svilene i marame od platna sa vezom. Muškarci nose lanenu košulju, prsluk, vuneni pojas, hlače i cipele.

nosnja poljska

Žensku slovačku nošnju čini vezena košulja, crni somotni prsluk ukrašen cvijetnim ili geometrijskim elementima, nabrana suknja do koljena, crne cipele ili čizme. Muška se sastoji od bijele bogato vezene košulje, crnog bogato ukrašenog prsluka, bijelih uskih hlača, crnih cipela ili čizama.

nosnja slovacka

Ženska nošnja Bosne i Hercegovine sastoji se od košulje, pregače, pojasa, prsluka, čarapa i opanaka. Mlade djevojke koje žele da se udaju ne nose marame, jer trebaju pokazati ljepotu svoje kose. Muškarci nose košulju, gaće, pojas, vuneni prsluk, čarape i opanke. Zanimljivo je da je crni vez na bijelom platnu nominovan za Unescovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

nosnja bosna

Djevojke u Litvaniji nose lanenu košulju sa crvenim ukrasima i dekorativnim rukavima, lanenu kecelju, vuneni prsuk, dugu suknju. Muškarci nose crveni ili plavi vuneni prsluk, duge pantalone, lanenu košulju, šešir koji je važan detalj njihovog kostima. Oko struka nose ručno izrađene trake.

litvanija_nosnja

Žene u Srbiji nose vezene košulje, jelek, suknju, vunenu pregaču, tkani pojas, pletene čarape i opanke. Muškarci nose fermen, vezenu košulju, pantalone, tkani pojas, vunene čarape i opanke.

srbija_nosnja

Kolumbijci su obukli svoju karnevalsku nošnju na kojoj se su zatupljene boje Afrike – žuta, zelena i crvena. Djevojke nose cipele sa potpeticama, a muškarci sunčane naočare.

Na početku programa nastupila je etno grupa “Koraci” iz Čelinca.

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar