fbpx

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena izložba Muzeja Hrvatskog zagorja – Muzeja Staro selo Kumrovec pod nazivom “Staklo i priča o staklu”, autora Anite Paun-Gadža.

Izložbu poster-prezentacije i eksponata, koji predstavljaju bogatu tradiciju izrade stakla i njegovog oblikovanja u Hrvatskom zagorju dugu više od 150 godina otvorila je generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Dunja Jevak.

“Na veliku žalost, posljednjih tridesetak godina staklari su počeli zatvarati svoje radnje, a istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj samo još u dvije opštine postoje staklari koji na tradicijski način obrađuju staklarske eksponate. Ovom izložbom ispričali smo priču o staklu i njegovoj interpretaciji u svakodnevnom životu čovjeka. Pokazali smo proizvodnju staklenih predmeta na tradicijski način”, navela je Jevak.

Na izložbi je prikazan postupak dobijanja predmeta od stakla na tradicionalan način duvanjem stakla, biranjem i proučavanjem predložaka predmeta od stakla, te oblikovanje, brušenje i estetsko dotjerivanje staklenih predmeta, što uključuje graviranje, matiranje i oslikavanje.

Izložbi je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, dok je predsjednik Narodne skupštine RS zbog obaveza morao otkazati.

„Gostovanje ove izložbe u našem gradu predstavlja nastavak saradnje Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske i Muzeja Hrvatskog zagorja. Ova dva muzeja učestvovala su na zajedničkom projektu Kraftatrakt, u kojem su učestvovale zemlje regiona koje se bave istraživanjem starih zanata u kontekstu zaštite nematerijalne kulturne baštine”, naveli su iz Muzeja RS.

Planirano je da Muzej Republike Srpske u oktobru gostuje u Muzeju Staro selo Kumrovec sa etnološkom izložbom “Nakit”, koja predstavlja tradiciju izrade nakita kujundžijskim zanatom.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar