fbpx

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorena izložba Muzeja Hrvatskog zagorja – Muzeja Staro selo Kumrovec pod nazivom “Staklo i priča o staklu”, autora Anite Paun-Gadža.

Izložbu poster-prezentacije i eksponata, koji predstavljaju bogatu tradiciju izrade stakla i njegovog oblikovanja u Hrvatskom zagorju dugu više od 150 godina otvorila je generalni konzul Hrvatske u Banjaluci Dunja Jevak.

“Na veliku žalost, posljednjih tridesetak godina staklari su počeli zatvarati svoje radnje, a istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj samo još u dvije opštine postoje staklari koji na tradicijski način obrađuju staklarske eksponate. Ovom izložbom ispričali smo priču o staklu i njegovoj interpretaciji u svakodnevnom životu čovjeka. Pokazali smo proizvodnju staklenih predmeta na tradicijski način”, navela je Jevak.

Podrži eTrafiku

Na izložbi je prikazan postupak dobijanja predmeta od stakla na tradicionalan način duvanjem stakla, biranjem i proučavanjem predložaka predmeta od stakla, te oblikovanje, brušenje i estetsko dotjerivanje staklenih predmeta, što uključuje graviranje, matiranje i oslikavanje.

Izložbi je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, dok je predsjednik Narodne skupštine RS zbog obaveza morao otkazati.

„Gostovanje ove izložbe u našem gradu predstavlja nastavak saradnje Etnološkog odjeljenja Muzeja Republike Srpske i Muzeja Hrvatskog zagorja. Ova dva muzeja učestvovala su na zajedničkom projektu Kraftatrakt, u kojem su učestvovale zemlje regiona koje se bave istraživanjem starih zanata u kontekstu zaštite nematerijalne kulturne baštine”, naveli su iz Muzeja RS.

Planirano je da Muzej Republike Srpske u oktobru gostuje u Muzeju Staro selo Kumrovec sa etnološkom izložbom “Nakit”, koja predstavlja tradiciju izrade nakita kujundžijskim zanatom.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar