fbpx

 Teatar fest ove godine otvara predstava domaćeg pozorišta „S planine i ispod planine“, po tekstu Petra Kočića, u režiji Stele Korljan. U pitanju je koreodrama koja „donosi sklad novonastalog plesnog ansambla“ te spaja igru folklora KUD „Veselin Masleša“, studente Akademije umjetnosti u Banjoj Luci i iskustvo glumaca Narodnog pozorišta RS.

„Jako mi je drago otvoriti Tetar fest mojom predstavom. „Sa planine i ispod planine“ rađenoj po fragmentima i djelu Petra Kočića, u dramatizaciji Željka Stjepanovića. Ta predstava je rađena u vrlo kratkom periodu, ali sa strašno velikim intezitetom na osnovu jednog univerzalnog, veličanstvenog stvaralašva Petra Kočića i jako dobroj dramatizaciji Stjepanovića. Ples nastavlja tamo gdje riječ prestaje, u jednom univerzalnom smislu, i veže nešto što možda nije moguće vezati. U Kočićevom stvaralštvu je naljepše što on daje nadu u to da imamo dobre kvalitete, da smo veliki, snažni i jaki. Bilo je zadovoljstvo raditi sa svim ovim mladim ljudima“, rekla je Stela Korlja, rediteljka predstave.

Šesnaesti Teatar fest „Petra Koćić“ počinje u nedjelju, 2 juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci, i trajaće do 9. juna. Na sceni domaćeg pozorišta biće prikazano šest predstava iz regiona, ukjlučujući pozorišta iz Kikinde, Rijeke, Novog Sada, Zrenjenina i Beograda.

Foto baza

„Smatramo da je ovo jedan vrlo reprezentativan izbor i da banjalučka publika neće biiti ni u čemu uskraćena, te će moći da vidi sve ono što je najvrijednije u regionu. Na ovaj način, naša publika može da vidi šta se događa u pozorištima u regionu i da mi sami vidimo šta je to u pozorištu novo, da se možemo prema tome orijentisati i stvarti ono što je potrebno za budućnost“, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare upravnik Narodnog pozorišta RS, Nenad Novaković.

Glavna uloga predstave “S planine i ispod planine” povjerena je Miljki Brđanina Babić, koja tumači lik „Ona“, njegova muza, inspiracija, ujedinjuje smrt i život, ona preuzima i drži konce u ovoj predstavi.

„Drago mi je što sam dio ovog projekta i ove predstave. To je jedno novo iskustvo za mene, presrećna sam što sam dio ove ekipe. Slučajno smo se sreli, slučajno smo se našli i mislim da smo napravili jedan dobar rezultat. Zahvaljujem se Steli na saradnji, zahvaljujem joj se zato što me je vratila plesu, mojoj prvoj ljubavi koja sam zanemarila. Drago mi je što sam se oprobala u potpuno nečem novom. Lijepo je sarađivati sa novim ljudima, koji imaju drugu energiju, druge ideje, i kada se svi sastanemo, stvori se nešto što je za nas posebno. Dosta sam naučila te se nadam da će i sam rezultat donjeti dobrev stvari“, rekla je Brđanin Babić.

Pored nje, u predstavi glume i Dejan Andrić, koji tumači lik Petra Kočića, Nataša Perić, Ognjen Kopuz, Renata Agostini, Marina Pijetlović i drugi, a tu je i ansambl KUD „Veselin Masleša“. Premijera je zakazana za nedjelju, a predpremijera dan ranije.

eTrafika.net – Jovana Savanović

Napiši komentar