fbpx

U sklopu sinoćnjeg otvaranja Fashion Fair-a, banjalučka publika mogla je da vidi izložbu nakita Jelene Žarković. Dizajnerka je predstavila 48 komada koji zajedno nose naziv „Nova iskopavanja“. Radi se o izuzetno skupocjenom nakitu koji je „pokorio svijet“.

„Moja vječna inspiracija je istok, Mediteran, Vizantija, tako da nastavljam u tom kontekstu. Neke kolekcije su bile gotove za mjesec dana, neke za 15 dana, a na nekim komadima sam radila i do šest mjeseci. Trudim se da koristim što plemenitiji materijal, ovdje sam koristila autentične materijale, ima dosta srebra, zlata, poludragog kamenja, što i jeste i nije moj običaj jer volim da koristim prije svega jako plemenite materijale“, rekla je Žarkovićeva.

 Ova kolekcija predstavlja korelaciju sa epohom koja je dvije-tri hiljade godina iza nas, te se stoga dizajnerka poslužila materijalima kao što su autentični vizantijski bakrenjaci, replikama rimskih privjesaka koji su donijeti iz Libana, puno poludragog kamenja, brilijanata, dijamanata, korala kao mediteranskog materijala. Nakit je skupocjen, pa nas je zanimalo da li on ima svoje kupce na našim prostorima.

Podrži eTrafiku

 „Ako imate populistički odnos prema stvaranju, onda ste u velikom problemu jer je ovo tržište koje nema mnogo para, ali na svakom tom tržištu postoji neko ko ima para ili neko ko voli pa će skupiti pare za neki komad nakita“, kazala je Žarkovićeva, te dodaje:

„Nakit može da bude sve, sve što nakačite na sebe je nakit. Ako koristite te najplemenitije materijale, onda vaš nakit može da vas nadživi, dovoljno dugo može da traje u vremenu.“

 Žarkoviećva je radila sa mnogim imenima iz svijeta mode, a u Banjoj Luci izlaže prvi put izlaže.

 „Bila sam gost na Nedjelji mode u Rimu prije šest-sedam godina, što je bila velika čast za mene da me izaberu, jer su tad bili pozvani samo Chanel i Damiani i ja sam bila treća osoba koja je donijela nakit. Dobila sam vrlo dobre kritike. Ne mogu sad svega da se sjetim, ali sebi zadam makar jednu izložbu godišnje, i to je dovoljno“, kazala je Žarkovićeva. izlozba nova iskopavanja (2) izlozba nova iskopavanja (3)  izlozba nova iskopavanja (5)

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – J. Savanović

Napiši komentar