fbpx

Branislava Gajić iz Gradiške uspjela je da spoji svoje dvije ljubavi na jednom mjestu, a to je ljubav prema djeci i ručnom radu.

gajic sladjanaOva mlada Gradiščanka već nekoliko godina se bavi, u svijetu sve popularnijom tehnikom ukrašavanja predmeta, dekupažom, a svoje iskustvo sve češće dijeli i sa najmlađima. Inače, dekupaž je tehnika kojom se pomoću salveta ukrašavaju razni predmeti i tako od nekih starih stvari prave jako zanimljivi ukrasi.

Branislava je prvi susret sa dekupažom imala u Italiji, gdje je studirala, da bi se nakon što je prošla mnogobrojne radionice u toj zemlji, a zatim i u Beogradu, vratila u rodnu Gradišku, gdje je nastavila da se bavi ovim ručnim radom.

Podrži eTrafiku

“U momentu kada sam počela sa radionicama u Gradišci već su postojale žene koje su čule za dekupaž i koje su u slobodno vrijeme eksperimentisale ovom tehnikom ukrašavanja. Danas se svi mi družimo i sarađujemo, te rado razmjenjujemo salvete. To me je veoma obradovalo i mogu da kažem da smo se ponovo vratili u neke dječje dane kada su se sakupljale i razmjenjivale salvete”, kaže Branislava.

Ipak, ono što je najviše ispunjava je rad sa djecom za koju organizuje radionice dekupaža na kojima, pored ovog ručnog rada, mališani sa Branislavom imaju priliku da uče i italijanski i engleski jezik.

“Iskreno, meni je najveći užitak raditi sa djecom i tu sam se potpuno pronašla. Za sada su me sjajno prihvatili, kako na dekupaž radionicama, tako na igraonicama engleskog i italijanskog jezika. Trenutno ove radionice održavamo u prostorijama Kreativnog nereda kao i u centru za djecu i roditelje ‘Anđelak'”, rekla je Branislava.

Pored toga, ona naglašava da je jako srećna što kroz zabavu može da pomogne djeci da unaprede svoje motoričke sposobnosti, ali i da im pomogne da obraduju roditelje nekim lijepim stvačicama koje su sami napravili.

“Svi znamo da nema ništa ljepše nego raditi sa djecom. Uz to, ako im to što radiš sa njima pomaže u zdravom odrastanju, to je jako lijep osećaj. Posebno mi je drago kada uspijem da ih naučim da nešto naprave, što će kasnije obradovati i njihove roditelje. Pored toga, dekupaž zahtjeva mnogo preciznosti i smirenosti, pa djeca na taj način razvijaju i svoje psihičke i fizičke vještine. Veoma je lijepo vidjeti kako ti klinci razvijaju svoju maštu i nikad ne znate šta će oni poželjeti da urade, što je i za mene neka vrsta izazova”, rekla je Branislava.

Ona je, kako kaže, za kratko vrijeme uspjela da privuče dosta žena da se bave dekupažom za koje drži radionice u Gradišci.

“Mnogo mojih prijateljica je zainteresovano za ovaj hobi, pa sam odlučila da držim i za njih radionice. Vremenom su nam se pridružile i druge žene pa se sad često družimo i usavršavamo. U početku su svi bili malo skeptični prema ovome, ali kad su vidjeli koliko je zanimljivo i da od nekih starih stvari u kući mogu da naprave jako lijepe ukrasne predmete, umjesto da ih kupuju, mnogi su ubrzo postali pravi zaljubljenici u dekupaž. Iskreno, ljudi su mnogo napeti i stalno žive pod stresom, a dekupaž im je došao kao jako dobar hobi pomoću kojeg zaborave na mnoge brige. Žene koje trenutno dolaze na moje radionice često imaju običaj da kažu da uz dekupaž čak i na kredit zaborave”, ispričala nam je Branislava.

Ona planira da uskoro nastavi dalje s usavršavanjem, jer, kako kaže, i pored velikog znanja koje posjeduje kada je dekupaž u pitanju, uvijek se može naučiti više.

“Trenutno planiram da odem na još neke kurseve u inostranstvu i da se još više usavršim. Naravno, nakon toga sigurno neću to znanje čuvati za sebe, već ću ga podijeliti sa ženama sa kojima se družim najviše zahvaljujući dekupažu, koji nas je spojio, i sa kojima redovno razmjenjujem salvete. Inače, ja sam uvijek otvorena da svakome pomognem u početnim koracima, pa tako imam plan da radionice osim Gradiške proširim i na okolna sela”, zaključila je ona.

Humanost na delu

Branislava je zajedno sa prijateljicom Milenom Tulemijom organizovala humanitarnu akciju pomoći djeci iz Doma za nezbrinutu djecu “Rada Vranješević” u Banjaluci.

“Na inicijativu moje drugarice Milene, odlučile smo da napravimo 61 čizmicu za svu djecu iz Dječjeg doma “Rada Vranješević” koje ćemo im pokloniti povodom novogodišnjih praznika. Naravno, uz pomoć naših sugrađana, krenuli smo u sakupljanje slatkiša kojima ćemo napuniti te čizmice i uskoro obradovati mališane iz doma”, rekla je Branislava.

Napravite ukrase za Novu godinu

Za sve one koji žele da se okušaju u dekupažu mogu da se obrate putem fejsbuk stranice Kreativni nered, a do tada Branislava je sa nama podijelila postupak za pravljenje novogodišnjeg nakita.

“Sijalicu farbamo akrilnom bojom, ostavljamo da se osuši, a u međuvremenu cjepkamo odgovarajuće motive i savijamo slojeve tako što dva donja bacamo, a samo gornji na kome je štampa dekupaž lijepkom i kistom nanosimo na sijalicu. Kist umačemo u ljepilo i iz centra motiva, idemo ka van, kao da crtamo zrake sunca, da bi motiv dobro prionuo na podlogu, bez mjehurića i nabora. Kada se predmet osuši lakiramo ga bezbojnim lakom u spreju. Trake i dugmiće lijepimo silikonskim ljepilom, a cirkone super ljepilom.”

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar