fbpx

Izložba karikatura “Pjer” već desetu godinu gostuje u Banjoj Luci. Večeras je u Muzeju savremene umjetnosti otvorena postavka 45. konkursa “Večernjih novosti” na temu karikature, a građani imaju priliku da je pogledaju do 02. maja.

Izložena su 122 rada, koja su stvorila 84 autora. Ukupno je na konkurs pristiglo 610 radova od 168 karikaturista. Ovogodišnji pobjednik je Nedeljko Ubović za karikaturu “Vođa”.

“Već više od jednog vijeka slijepi Domanovićev vođa predvodi slijepce još veće od sebe. Ima ga gdje god da se čovjek okrene, u predizbornim kampanjama, na izborima, u Skupštini, fabrikama, kulturnim krugovima, na televiziji. Dospio je i u karikaturu Nedeljka Ubovića Uba gdje svoje gladne sljedbenike zavarava lažnim obećanjima i parolama. Zanimljivo je da nakon toliko vremena otkad ga je Domanović stvorio, slijepi vođa nije izgubio ništa od svoje uvjerljivosti i autoriteta. On u Srbiji uvijek sa lakoćom iznova pronalazi sljedbenike koji će više vjerovati njemu nego sebi i svom zdravom razumu. Zbog toga će pobjednička karikatura još dugo biti aktuelna”, obrazložio je žiri svoju odluku.

Podrži eTrafiku

Zoran Petrović dobitnik je srebrnog “Pjera”. Prema riječima žirija, njegov rad “Trofej” jasno pokazuje koliku su žrtvu morali da podnesu oni koji su mali, da bi veliki bili još veći.

Treća nagrada pripala je Slobodanu Srdiću za kariakturu “Sloboda”.

“Univerzalnim idealom slobode bavio se ovaj Smederevac u istoimenoj karikaturi. Paradoksalno je smještena tamo gdje joj je najmanje mjesto – u zatvoru. Srdić je prema ocjena žirija potvrdio da se sloboda ne poklanja već da se osvaja, da se o njoj ne mašta, već da se ona živi, ali i da ona nije rezervisana samo za odabrane, već pravo na nju imaju svi. Zbog toga je dobio bronzanog ‘Pjera’, trećeg u svojoj karijeri”, navodi žiri.

Nagradu za najbolji portret dobio je Ranko Guzina, jer “junaci na njegovim karikatura nerijetko izgledaju življe i karakternije nego što su u stvarnom životu”.

Izvršni direktor kompanije “Novosti” Aleksandar Backović kaže da je ova izložba nešto čime se “Večernje novosti” ponose jer postoji već 45 godina.

“Ova izložba je poprimila internacionalni karakter, bili smo u Rimu, Milanu, Parizu, sada nas zovu u London. Svake godine se javi 600-700 karikaturista, ima dosta onih koji su stalni i koju su već dobijali nagrade kod nas. Jako teško je odrediti koja je najbolja, sve su one prve, druge i treće. Pokušavamo da žiri bude sa referencom, tu su razna imena iz kulturnog i umjetničkog svijeta”, navodi on.

pjer karikature bl 13 (1)

Ove godine je žirijem predsjedаvаo аkаdemik Ljubomir Simović, člаnovi su bili pjesnik Ljubivoje Ršumović, književni kritičаr Vаsа Pаvković, rok muzičаr Momčilo Bаjаgić Bаjаgа i prošlogodišnji pobjednik Muhаmed Đerlek.

Nagradu “Pjer” dodjeljuju “Večernje novosti” od 1967. godine pod imenom Petrа Pjerа Križаnićа, slikаrа koji je početkom 20. vijekа etаblirаo kаrikаturu kаo novinаrski žаnr.

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar