fbpx

Sinoć je u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske održana izložba filmskih plakata „Sto godina srpskog igranog filma“, na kojoj su posjetioci mogli da vide oko 150 plakata.

Kinoteka Republike Srpske je galerijski prostor biblioteke pretvorila u filmski vremeplov sa plakatima od 1911. do 2010. godine. Odmah na početku akademik Milivoje Unković poručio je da su ti plakati zapravo muzejski eksponati filmske industrije.

Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke je istakao da se na ovoj izložbi nalaze najvažniji segmenti za svakog filmskog arhivistu.

Foto baza

„Ovdje se nalaze filmski segmenti, koji se odnose na 100 godina srpskog filma. Krenite od 1911. i završite sa Montevideom, i imat ćete priliku da vidite kako je izgledao i razvijao se srpski film“, dodao je Zelenović.

On je takođe skrenuo pažnju na problem sa pronalaskom nekih starijih filmova.

„Karađorđ je bio prvi sprski igrani film, a tek smo ga pronašli 2003. godine u filmskoj arhivi u Beču. Ne postoje izgubljeni filmovi, već samo oni za koje trenutno ne znamo gdje su, ali ćemo ih jednog dana sigurno naći, a to će biti prilika za nove izložbe“, optimističan je direktor Jugoslovenske kinoteke.

Manifestaciji je prisustvovao i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji je izrazio zadovoljstvo što otvara izložbu, koja pokazuje vijek trajanja srpskog sjećanja na film i filmsku umjetnost.

„Ovaj uspješan rad trebamo čuvati od zaborava, a ovakve izložbe su prilika za to. Ovo je samo potvrda da radimo na tome da afirmišemo sve vrijednosti Republike Srpske, bez obzira na to gdje se nalaze“, završio je Mutabdžija.

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – Nermin Terzić

Napiši komentar