fbpx

Povodom 1. aprila – Svjetskog dana šale, u Banskom dvoru je večeras održan Sedmi festival komičnog i kritičkog pod nazivom „Smejada”.

Banjalučki časopis za satiru, humor i karikaturu „Nosorog” okupio je aforističare s prostora BiH, koji su se dosjetljivim i provokativnim rečenicama i stihovima nadmetali za prva tri mjesta. Na kraju je žiri u sastavu Ljilja Petrović-Zečić, Nebojša Kuštrinović, Miloš Šolaja i Živko Vujić za pobjednika jednoglasno odabrao Banjalučanina Dinka Osmančevića. Drugoplasirani je bio Stanislav Tomić iz Zvornika, dok je treće mjesto zauzeo Milko Grbović iz Beograda.

“Ovakva smotra omogućava da se na jedan humorističan način progovori o ružnoj realnosti. Ona je dokaz da se kroz zreo humor može govoriti o nečemu što muči čovjeka”, istakao je pobjednik sedme “Smejade”.

Podrži eTrafiku

 Članovi žirija su u kratkom govoru kazali da su zadovoljni sa manifestacijom, reakcijama publike i onim što su učesnici predstavili.

“Ove godine je udar aforističara žešći i direktniji, jer teška vremena donose ovakva sjajna razmišljanja. Već je postalo tradicija da na ovakvim smotrama ljudi u dvije ili tri riječi prenesu mišljenje naroda. Samo se nadam da će ubuduće biti ljepša i ugodnija vremena, pa da nas očekuju i ljepši aforizmi”, rekao je član žirija Nebojša Kuštrinović.

Bitno je spomenuti da je tokom pauze na scenu stupio i poznati satiričar Miladin Berić, koji je oduševio banjalučku publiku.

Neki od aforizama pobjednika Dinka Osmančevića:

– Uzdamo se u Boga; umjesto fabrika, gradimo crkve i džamije.
– Votka je ruska, šansona je francuska, špageti su italijanski, ali poljski WC je naš.
– Nekulturno je pljuvati po ulici, zato pljujemo jedni po drugima.
– Postoje jestive gljive i one koje se preporučuju penzionerima.
– I prostitutke su u štrajku, nezadovoljne su zbog malih primanja.
– Ribolovac je mačo, kitolovac je gej.
– Bio je slastičar, volio je da pravi tulumbe, baklavu i djecu.
– Stiglo nam je iz dupeta u glavu. Neko je prdnuo.
– Živimo kao Adam i Eva u raju, goli i bosi.
– Moja plata je poput kupaćih gaća, taman toliko me pokriva. Opet dobro, penzioneri su već odavno nudisti.

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – Nermin Terzić

Napiši komentar