fbpx

Film “Mlad i zdrav kao ruža“, snimljen 1971. godine, imao je samo dvije projekcije – na Pulskom festivalu i u Studentskom kulturnom centru. Poslije toga gubi mu se trag i prvo sljedeće javno prikazivanje imao je nakon 35 godina – 2006. na FEST-u, zahvaljujući dugogodišnjem istraživačkom radu filmskog kritičara Danka Ješića.

mladizdravkaoruza4Mladi prestupnik izlazi iz vojnog zatvora poslije izdržane kazne. Pošto mu društvo ne pruža šansu, on je, kako bi opstao, prinuđen da se vrati kriminalu.

To je priča o mladiću koji od tipičnog autsajdera postaje najveći mafijaški bos u Beogradu. U vrijeme kada je film snimljen, 1971. godine, priča je djelovala gotovo šokantno. Danas, nažalost, to je slika naše realnosti.

Podrži eTrafiku

Anticipacija budućnosti u liku kriminalca koga vrbuje Državna bezbjednost, a koga tumači Dragan Nikolić, svedena je na kraju filma u rečenicu: „Nadam se da ćemo se ponovo sresti. Ja sam vaša budućnost“.

“Mlad i zdrav kao ruža” je žestoka priča o kriminalu, drogi i smrtonosnom zagrljaju tajne policije u Srbiji.

Režiser filma, koji je 1971. godine na Filmskom festivalu u Puli dobio nagradu za debitanta koji najviše obećava, jeste Jovan Jovanović, a uloge tumače: Dragan Nikolić, Marija Baksa, Aca Gavrić i Danilo-Bata Stojković.

– Drago mi je što će taj film konačno biti prikazan! To je bilo najbrže zabranjeno filmsko ostvarenje ikada. Ne mogu nešto više da kažem o samom filmu, pošto ga se, poslije 35 godina, i ne sjećam, tako da će biti zanimljivo da se i ja podsjetim. “Mlad i zdrav kao ruža” je pripadao takozvanom crnom talasu filmova, koji su odreda zabranjivani, maltene preko noći – rekao je te 2006. Nikolić.

eTrafika.net – O. Tešić

Napiši komentar