fbpx

U Banskom dvoru mlada umjetnica Bojana Baralić je održala svoju prvu izložbu pod nazivom “Slika tijela i prostor medija”. Trenutno je studentica magistarskog studija Likovne akademije u Banjaluci, te trenerica fitnesa. Kako kaže, ideju za izložbu je pronašla u ženskom tijelu i nametnutim proporcijama.

“Sama saradnja sa djevojkama koje su polaznice mog treninga aerobika je rezultirala ovom izložbom, koja se nametnula jer sam i sama žena i kao takva se bavim svojim tijelom. Mediji, ekonomija i društvo su nam nametnuli norme kako bi trebale izgledati, ali je prosto nemoguće da svaka žena izgleda u skladu s njima s obzirom na drugačiju fizionomiju”, kaže Baralićeva za eTrafiku.

Izložba se sastoji od fotografija žena koje su nastale po uzoru na barbi lutku koja je već pet vijekova idol svim djevojčicama kako bi trebale izgledati. Jedini znak prepoznatljivosti ovih žena je simbol “made in” na njihovim leđima. Drugi dio sastoji se od mjera proporcija žena mašinom Tanita Body Composition Analyzer u koju se ukucava dob i visina žene da bi se dobio prikaz idealne težine u obliku fiskalnog računa. Treći dio sastoji se iz sveske sa kratkim izjavama žena koje su napisale nešto o sebi, počevši od radnog i bračnog statusa pa završivši sa nivoom obrazovanja.

Podrži eTrafiku

Umjetnica je na kraju dodala:

“Nijedna žena ne bi trebala težiti nametnutim normama proporcija od strana društva, već pokušati usredočiti se na druge vrijednosti, te u njima pronaći pravo zadovoljstvo.”

eTrafika.net – Ines Sandžaktarević / Foto: Nermin Terzić

Napiši komentar