fbpx

Iako se vođenjem modnog bloga i kreiranjem odjeće bavi relativno kratko, Daniela Mešalić privukla je pažnju svojih sugrađana u Brčkom, ali i šire. Po zanimanju diplomirana ekonomistkinja, modom se bavi iz ljubavi, a blog joj je mnogo pomogao da izgradi svoj stil i na neke stvari gleda iz druge perspektive.

daniela_mesalicKaže da joj u ormaru vlada pravo šarenilo, a pod opsesiju ubraja sve, pogotovo cipele, torbe i nakit. Kada se radi o trendovima, vodi se izjavom kreatorke Neire Sinenbašić da “treba pratiti trendove tek toliko da znate šta ne treba nositi”. Oduvijek je osjećala da pripada modnom svijetu. Stalno pronalazi mane i sebi i drugima, a njen stil se od srednje škole pa do danas drastično promijenio.

“Kosa mi je uvijek bila podignuta, a najbitnije je bilo da su na meni dobre patike i dobra trenerka. Na fakultetu je bila malo drugačija priča. Tu sam već počela da oblačim farmerke i cipele, haljine… da ličim na žensko. To je bila transformacija i niko nije mogao da prepozna onu Danielu iz srednje škole”, govori nam ona kroz osmijeh, te nastavlja priču kako je novac za doručak davala na nove krpice.

Podrži eTrafiku

“Toliko sam daleko išla da sam džeparac za doručak ostavljala po strani da bih kupila neku novu krpicu. To niko nije mogao da razumije, ne mogu ni ja sada, ali tako je kada nešto voliš.”

Iako joj je garderoba jako bitna, nikada nije kupovala markirane stvari, one joj ništa ne predstavljaju. Kaže da su najbitnije ideje i dobar krojač.

“Od razbacivanja markama nema ništa. Kad neko nema stila ni Chanel mu ne može pomoći. Griješimo jer mislimo da je neko vrijedniji ako ima na sebi nešto skupo. Ljudi misle da ih skupa odjeća čini ljepšim, pametnijim i privlačnijim. Isto je kao kad muškarac misli da je faca jer vozi dobro auto.”

Sa pisanjem bloga krenula je u decembru prošle godine. Tekstovi su joj jako bitni, a sve što napiše povezano je sa trenutnim modnim trendom. Prvu kreaciju napravila je prije samo četiri mjeseca jer joj je dosadilo da kupuje garderobu. Nakon toga je pokrenuta web stranica koju uređuje sa Mensi Jazavčević. U avgustu je učestvovala na modnoj reviji u Brčkom, gdje je posjetiocima pokazala 12 svojih kreacija. Iako su reakcije više nego pozitivne, ona nije zadovoljna ishodom.

“Djevojke su bile fantastične, ali nisam zadovoljna nekim mojim kombinacijama. Vidjela sam gdje sam pogriješila, sad bih nešto drugačije skrojila, djevojkama dala nešto drugo da ponesu. Više bih se bazirala na haljine, a ne za kombinacije sa suknjama. Sve mi je to bilo strano, doslovno sam pala u cijelu tu priču. Jedva sam se snašla, a sa ove tačke gledišta bih se itekako snašla naredni put.”

Nakon revije Daniela je sarađivala sa Miss BiH Sandom Gutić, koja će tokom izbora za Miss svijeta nositi njenu kreaciju.

“Napravila sam joj smaragdno-zelenu haljinu koju će obući tokom tradicionalnih večeri u sklopu izbora”, govori ona, i dodaje da je njenu haljinu nosila i manekenka Sabina Nurković tokom Sarajevo film festivala.

Za svoje kreacije kaže da su ponekad jako dosadne, te da neke od njih nikada ne bi ponovila.

“Mislim da mnogima nisu ženstvene. Sada sam u fazonu što šireg, da se djevojka malo pokrije, da se drugi pitaju kakva si ispod. Ako imaš dobro tijelo, ono će biti takvo i u širokoj i u uskoj haljini. Više sam orjentisana na šire modele, sa širim rukavima, gdje gornji dio uglavnom podsjeća na bluze.”

Sabina_Nurkovic_daniela

Najdraža joj je kombinacija crne i bijele boje, zatim smaragdno-zelena, te sve nijanse puder boje. Za bijelu kaže da je jako opasna jer može zatvoriti čovjeka, što malo ko zna. Iako najviše voli dizajnirati haljine, u posljednje vrijeme je okupiraju suknje.

“Sve se svode na duboki struk, deblji pojas i dužinu ispod koljena. Više nisam u fazonu ‘obuci usku haljinu i izađi u grad’. Žena itekako može zablistati u suknji i običnoj pamučnoj majici. Stavite akcenat na nakit, sredite kosu i vaša priča je završena.”

Za Brčanke kaže da imaju stila, ali da često griješe jer ističu sve svoje atribute, umjesto da neke od njih prikriju.

“Dosta ima grešaka kada djevojka obuče mini suknju i pokaže grudi. Po meni su to greške – velike platforme, mini suknje, grudi ‘na izvolite’, jaka šminka… Ali ako neko to voli, to treba i nositi. Nekada sam i ja nosila patike i trenerke. Voljela sam i dekoltirano. Ne volim da osuđujem, neka se oblači kako ko hoće. Imala sam i ja raznih faza u oblačenju, nekih se čak i stidim. Naravno, ima i dosta djevojaka koje su itekako stilizovane i znaju da ponesu odjevne kombinacije.“

daniela_mesalic_1

Pisanje bloga i kreiranje odjeće radi iz ljubavi, a jako često joj se desi da haljinu ne proda već – pokloni.

“Nije mi se jednom desilo da mi neko naruči haljinu, a ja mu je poklonim iako sam platila da se napravi. Sve je dobro dok osjećam ljubav prema tome. Kada počne da mi igra materijalnu ulogu, onda se tu gubi svaka emocija. Nekad mi je žao mi je da uzimam novac, pa često poklonim haljinu.”

Potražnja za njenim kreacijama je velika, pa ne strahuje za egzistenciju ukoliko nekada ostane bez posla. Velika želja joj je da nauči da šije.

“Kad bih napustila firmu, mislim da nikad ne bih bila gladna, lijepo bih zarađivala od ovoga. Dosta ima potražnje iz Srbije, što se tiče Hrvatske tu je Zagreb. U početku je bilo samo Brčko i okolina. Ne idem tom linijom da kupim jeftin materijal i napravim haljinu koja košta 80-90KM. To ne mogu, iako su takve haljine često u prodaji.”

 

 

eTrafika.net – Vanja Stokić

Napiši komentar