fbpx

Dobitnici prve Regionalne novinarske nagrade “Srđan Aleksić“, koje će biti svečano dodijeljene 10. decembra ove godine u Banjaluci, su Tamara Skrozza, u kategoriji „Za hrabrost“, Viktor Ivančić u kategoriji „Za doprinos zajednici“ i portal Krik u kategoriji “Za medije”.

Izvor: Saopštenje

Regionalna novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ se dodjeljuje za profesionalno i društveno odgovorno medijsko izvještavanje koje rezultira konkretnim dobrobitima za ljude i zajednice (doprinosi pomirenju, zaštiti ljudskih prava, uključivanju marginalizovanih i ranjivih grupa, rodnoj ravnopravnosti, vladavini prava, kulturi dijaloga, borbi protiv govora mržnje i lažnih vijesti ), te za iskazanu novinarsku hrabrost.

Podrži eTrafiku

“Malo je danas ruku u kojima bi vrednosti koje promoviše nagrada “Srđan Aleksić” bile bezbednije, no što će to biti u rukama novinarke Tamare Skrozze. Onu “ljudsku dužnost”, koja je Srđana koštala života, ona kroz svoje tekstove vrši decenijski dosledno, brižna prema žrtvama i bespoštedna prema počiniocima, imuna na političke pritiske i tabloidna iživljavanja”, kaže se, izmedju ostalog, u obrazloženju žirija koji je prepoznao i Tamarinu “hladnokrvnu etičnost, pravičnost i profesionalni moral”.

Novinar, urednik, kolumnista i pisac iz Splita Viktor Ivančić, koji je već gotovo četrdeset godina predvodnik slobodnog, nezavisnog i kritičkog novinarstva u Hrvatskoj, ali i na području cijele bivše Jugoslavije, uvjerljivom većinom glasova žirija, proglašen je dobitnikom novinarske nagrade “Za doprinos zajednici”.

“Njegovo ime postalo je sinonim hrabroga, prodornog i kritičkog antirežimskog novinarstva. Žiri je svjestan da upravo Ivančiću, bez dileme, pripada nagrada za doprinos zajednici s časnim imenom Srđana Aleksića, mladića koji je životom platio pokušaj da zaštiti prijatelja napadnutog samo zato što je bio druge nacije. U tom smislu, žiri naglašava da je ime Viktora Ivančića, baš kao i ono Srđana Aleksića, najbolji putokaz mladim novinarima kakve profesionalne i etičke kvalitete trebaju prigrliti kada stupaju u novinarsku profesiju”, naveo je žiri.

Portal KRIK prepoznat je kao “jedan od retkih medija koji je na sebe preuzeo ogromnu civilizacijsku obavezu da bude nepristrasan, pravičan hroničar jednog od najturobnijih perioda za društvo u Srbiji” i stoga je, odlukom žirija, ovaj portal dobitnik nagrade “Za medije”.

Inače, na ovogodišnji konkurs za dodjelu Regionalne nagrade “Srdjan Aleksić” stigle su 83 nominacije za 52 novinara/ke i 13 medija, o kojima je odlučivao žiri u sastavu: Ana Hegediš Lalić (Srbija), Boris Pavelić (Hrvatska), Vladan Mićunović (Crna Gora), Berislav Jurič i Elvir Padalović (Bosna i Hercegovina).

Novinarsku nagradu raspisuju Helsinški parlament građana Banjaluka, Mreža za izgradnju mira, Nazavisno društvo novinara Vojvodine, Institut za medije iz Crne Gore i Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije “Lupiga – svijet kroz obične oči” iz Hrvatske.

Svečana dodjela nagrada biće organizovana na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra u Banjaluci, u sklopu manifestacije “Dani Srđana Aleksića”.

Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” dodjeljivala se 10 godina novinarima i novinarkama u Bosni i Hercegovini, a od ove, 2022. godine digutna je na regionalni nivo.

Napiši komentar