fbpx

Film “Bez granica” mladog banjalučkog reditelja Srđana Šipke osvojio je posebno priznanje za najbolji regionalni film na ovogodišnjem festivalu kratkog filma “Kratkofil 2013.”. Nagrada je ogromni podsticaj mladom autoru, a još više mu znači jer dolazi iz njegovog grada, Banja Luke.

srdjan_sipkaNagrađeni film “Bez granica” je nastao kao zadatak za semestar na Akademiji umjetnosti, gdje Šipka studira na smijeru montaža.

“Film ‘Bez granica’ je naš prvi film ove vrste tj. dokumentarni film, ali ne i jedini. Filmom ‘Praznovanje’, reditelja Dajana Javorca, osvojili smo Grand Prix, za najbolji studentski dokumentarni film, u Herceg Novom. Radio sam i na dva igrana filma, ‘Šuma’, reditelja Dajana Javorca i ‘Indigo dječak’, rediteljke Anje Kavić, koji su prošli na Sarajevo Film Festival”, priča Šipka.

Podrži eTrafiku

Film govori o grupi mladih momaka i djevojaka, koji pokušavaju da što više omladine privuku u ovaj novi, atraktivni i, što je najvažnije, besplatni sport naziva street workout, s ciljem da ih izvuku iz raznih poroka koji vladaju oko nas. Sniman je na ulicama Banja Luke te na tvrđavi Kastel, a kako Šipka tvrdi, snimanje nije bilo mnogo zahtijevno, bar ne za njega.

“Samo snimanje filma nije bilo teško za mene, jer je u pitanju dokumentarni film, nema puno režije, ali je bilo teško za njih (protogoniste), jer sam ih maltretirao i nagovarao da mi ponavljaju određene vježbe i do 10 puta, da bi nakon svakog snimanja išli kući sa upalom mišića. Ali, isplatilo se sve. Uslovi za rad su bili odlični. Svi su mi izašli u susret kada sam pripremao film, roditelji Sergeja Malića (jedan od protoginsta u filmu), njegov klub i trener i naravno momci i djevojke iz Bar legije, koji su trpjeli mene i moja maltretiranja mjesec dana te ovom prilikom želim svima da se još jednom zahvalim”, kaže mladi autor.

Nagradi na Kratkofilu se potajno nadao, mada je nije očekivao. Kroz smijeh kaže da ju je dobio zbog manjka regionalnih filmova koji su bili u konkurenciji. Ali, ipak misli da je tema filma i lokacija snimanja ono što je bilo presudno za specijalno priznanje žirija Festivala.

“Ova nagrada mi mnogo znači jer mi predstavlja jedan ogroman podsticaj za dalji rad, a upravo to mi je sad trebalo, jer spremamo jedan ozbiljniji film koji ćete, ako bude sreće, imati priliku pogledati sljedeće godine na Kratkofilu”, najavljuje Šipka.

bez granica 1

Osim toga, ova nagrada će mladom Banjalučaninu i njegovim kolegama otvoriti vrata drugih festivala, te će im omogućiti da lakše dođu do budžeta za naredne projekte, nada se naš sagovornik.

Među više od 400 filmova, koji su bili prijavljeni na Kratkofil, selektori su odabrali film “Bez granica” i još 42 filma koji su prikazani u sklopu takmičarskog dijela Festivala.

“Bio sam iznenađen kada sam čuo da je film prošao na Festival, a pogotovo kada sam dobio poziv od profesora u kojem mi je saopštio da je film prošao u takmičarski dio. Krivo mi je samo što više filmova sa Akademije nije prošlo u takmičarski dio, jer stvarno je bilo filmova koji su zaslužili da budu prikazani pred publikom na Kastelu”, ističe Šipka.

Ovo je inače prvi njegov kratki film, ali vjeruje da će jednog dana raditi i dugometražne filmove.

“Obožavam da radim kratke filmove, jer zahvaljujući internetu, oni su danas veliki hit i imaju ogromnu publiku. Imam namjeru da radim dugometražne filmove, da jednog dana film koji sam ja montirao, bude prikazivan u našem kinu, ali najveći problem su finansije, odnosno budžet.”

bez granica 3

S tim u vezi, upitali smo ga za njegovo mišljenje kad se govori o Banja Luci kao filmskom gradu, odnosno, u kakvom je položaju filmska umjetnost u gradu na Vrbasu.

“Banja Luka, naravno, može postati i treba da postane filmski grad. Ali sve dok grad ne prestane da finansira tuđe i počne da sponzoriše svoje, lokalne filmove, naši filmski radnici će i dalje biti prinuđeni da rade na televiziji. Iskreno, jesam zadovoljan kako se razvija filmska umjetnost u našem gradu, ali još je to na mikro nivou. Filmovi naših kolega su prikazivani na festivalima širom Evrope, u Grčkoj, Italiji, Turskoj, Sloveniji, pa čak i u Australiji, što pokazuje da imamo ogroman potencijal i želju, samo nas treba podržati”, smatra Šipka.

Trenutno sa svojom GoatRoad ekipom radi na dva filma. Jedan je u fazi postprodukcije, a riječ je o ratnom filmu kao odgovor na ispitnu vježbu potjere, dok je drugi u fazi priprema za snimanje.

Šipka se ovih dana nalazi na festivalu u Sarajevu, gdje će biti prikazana četiri filma na kojima je on radio, “Šuma” i “Praznovanje”, reditelja Dajana Javorca, “Indigo dječak”, rediteljke Anje Kavić te film “Bez granica”.

 

eTrafika.net – Jovana Savanović

Napiši komentar