fbpx

Italijanska ljepotica i filmska diva, Monika Beluči, stigla je danas oko 17 časova u najjužniji grad Srpske povodom snimanja novog filma Emira Kusturice “Na mliječnom putu”, u kome njih dvoje igraju glavne uloge.

Na večerašnjoj konferenciji za novinare, proslavljeni režiser Emir Kusturica i slavna glumica Monika Beluči, najvećim dijelom su govorili o filmu i njihovim ulogama.

Egzistencijalne ideje kao što su ljubav, rat i jedna mitološka dimenzija koju igra zmija u ljudskim životima još od prije Starog zavjeta, glavne su tematike koje se provlače u novom Kusturičinom ostvarenju, koji je kako kaže, dijelom realnost, a dijelom fikcija.

Podrži eTrafiku

Na pitanje novinara zašto je baš Monika Beluči dobila ulogu, Kusturica je rekao:

“Monika je jedna od onih žena koje su žene u pravom smislu te riječi. A uloga koju treba da igra je suprotna, obavještajka koja je dospjela u izbjeglički centar i koja traži promjenu identiteta. Ne govorim samo u svoje ime, bilo kog muškarca da pitate u koju ženu bi mogao da se zaljubi na prvi pogled, mislim da ne postoji druga žena koju bi izabrali. “

monika i emir2

Monika Beluči se novinarima obratila izgovorivši jednu kratku rečenicu na srpkom jeziku koji joj je, kako kaže, bio težak za učenje.

“Bilo je jako teško, ali nadam se da ću uspjeti…Za mene je ovo potpuno novo iskustvo, jako sam uzbuđena što sam u vašoj državi i što ću da radim ovdje. Biće to dugo snimanje i nadam se da ću upoznati vašu državu dosta bolje”, rekla je Belučijeva.

Kao što su mediji pisali i ranije, ova filmska diva nije bila specijalno zahtjevna što se tiče smještaja. Naime, kako kaže Kusturica, njen agent je tražio da “Nema ništa manje od onoga što imaju drugi”.

“Radim posao sa strašću, jako mi je bitan posao i da radim s nekim ko želi da radi, to je najvažnije. Raditi sa Emirom je izazov”, istakla je Monika Beluči.

monika i emir3

Kusturica nam je večeras otkrio i pojedine detalje scenarija.

“Monikina uloga je posebno zanimljiva. Njena biografija je izvađena iz biografije žene koja je bila obavještajac u posljednjem ratu i sa padom Kninske Krajine ona mijenja identitet. U život Koste (Emir Kusturica) ulazi tako što preko njega pokušava da dobije pasoš, ali to kasnije prerasta u jednu veliku ljubav zbog koje se ona žrtvuje”, ispričao je Kusturica.

On je dodao da je njegova uloga u trećoj priči dosta teška, jer provodi život na jedan čudan naćin – svaki dan se penje na brdo iznad grada noseći kamenje na leđima.

Kusturica je istakao i to kako je njegova uloga u filmu “slučajnost”.

“Zaista je slučajno i jako mi je teško što moram da radim toliko stvari. U pitanju je bila viša sila i kako bih uspio dobiti sredstva sa Zapada. Nemam namjeru da razvijam glumačku karijeru”, rekao je ovaj režiser.

monika i emir4

Beluči: Ovaj film se mogao desiti bilo gdje

Na pitanje novinara koliko razumije ratnu situaciju u BiH, Monika Beluči je rekla kako je u pitanju film koji se mogao desiti bilo gdje.

Kustrurica se nadovezao na to, objašnjavajući kako scenario pokazuje da je priča univerzalna, a rat je uzet samo kao osnova.

Ovaj film se snima već dvije i po godine, a narednih dana će se sa priče o monahu, koja je dosnimljena u proteklom periodu u Trebinju, preći na snimanje druge priče koja će se snimati na sljedećim lokacijama:

“Zelengora, Mokra Gora, Kamena Gora kraj Prijepolja i jednog stabla starog oko 500 godina, onda se vraćamo u Hutovo blato, poslije toga će vjerovatno doći kratka pauza, a onda idemo na Uvijeću pored Trebinja gdje ćemo snimati oko mjesec i po dana”, naveo je Kusturica u večerašnjem obraćanju novinarima.

Film “Na mliječnom putu” će se premijerno predstaviti na Kanskom festivalu sljedeće godine, i biće to prvi igrani film iz Republike Srpske koji se pojavio na ovom prestižnom svjetskom festivalu filma.

 

 

eTrafika.net – Vedrana Džudža

Napiši komentar