fbpx

Međunarodni festival studentskog filma „Dukafest“ održava se od 15. do 18. novembra u Banjaluci. Ovo je peti po redu „Dukafest“ u organizaciji grupe studenata sa banjalučke Akademije, a u čast njihovog tragično stradalog kolege Duška Dukića Duke. Sa direktorom festivala, Duškom Stanivukom, razgovarali smo o ovogodišnjem programu i uopšte o ovom festivalu kroz pet godina njegovog postojanja.

Šta je novo na ovogodišnjem festivalu „Dukafest“?

– Ove godine uvrstili smo i dugometražne filmove, imaćemo projekcije dva dugometražna filma. Zatim, tu će biti i program Kustendorfa, program eksperimentalnog filma i fIlmovi sa Akademije umjetnosti Banjaluci. Što se takmičarskog dijela tiče imaćemo program dokumantarnog i igranog filma.

Podrži eTrafiku

Dugometražni filmovi?

– Dokumentarni film „Škorpioni“ kome će ovo biti prva javna projekcija. Zatim film „Djeca Aide Begić“ koji će imati svoju premijeru Republici Srpskoj.

Propratni program, radionice, svirke…

– Prvi put ove godine organizujemo radionice koje će držati profesor Marko Babac, jedan od osnivače dramskog odsjeka na akedemiji u Banjaluci, a koje će biti održane 17. i 18. u Domu omladine u 12 časova. Radionice su otvorene za sve zainteresovane posjetioce koji žele da učestvuju. Što se tiče muzičkog dijela programa, on se sastoji iz dva dijela. Na otvaranju u Domu omladine nastupiće lokalni bendovi „Grupna terapija“, „Ispad“, „Istočno stajanje“, zvijezde večeri biće Dža ili Bu. Dalje, slušaćemo „Štutgart onlajn“ i „Repetitor“, „Grashoperse“ i „Zaa“. Na završnoj večeri sviraće „Kanda, Kodža i Nebojša“. Ulaz na cjelopkupan program je besplatan.

Dukafest je festival međunarodmog karaktera. Vidjećemo filmove iz…

– Filmove iz Južne i Sjeverne Amerike, Austarlije i većeg dijela Evrope, i naravno iz zemalja regiona. Autori filmova iz regiona će doći u Banjaluku, dok, nažalost, autore fiomova iz nekih udaljeninijh zemalja nećemo vidjeti zbog velikih troškova koji su potrebni za put. Najviše će biti gostiju iz Srbije, Hrvatske, Slovenije..

15. novembar je simboličan datum početka festivala…

– To je datum rođenja našeg kolege sa klase Duška Dukića Duke u čiju čast organizujemo festival. I taj datum je svake godine orijentacija za održavanje festivala. Festival je nastao 2008. godine zahvaljujući ideji studenata Akademije da sjećanje na našeg stradalog kolegu živi među svima nama.

Nekad i sad…

– U početku je to bila jednodnevna revija filmova, a sad imamo program od 4 dana. Jako nam je bitno da to sjećanje na Duku ostane među nama.

Žiri i nagrade:

– Ahmed Imamović, reditelj iz Sarajeva, Goran Radovanović reditelj iz Beograda, producent iz Banjaluke Zoran Galić biraju najbolji igrani film, najbolji dokumantarni film i najbolju režiju. Za prve dvije kategorije nagrada je 1000 maraka, a za najbolju režiju 500KM..“

Kada i gdje?

– Dom omladine, početak 15. novembra u 20 časova, svirka oko 11. Sljedećih dana program počinje u podne i traje do kasnih sati,odnosno do kraja svirki. Svirke u Domu omladine i Demofest klubu DFK.

Festival podržavaju:

– Ministratvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Banjaluka, muzički dio programa podržalo je Jelen pivo, a naše partnerske organizacije su Dom omladine, Demofest klub, Akademija umjetnosti, Studentski Parlament i drugi.“

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar