fbpx

Sedmi međunarodni festival klasične gitare ‘GitarFest Banja Luka 2012’ otvoren je sinoćnastupom Poljaka Marcina Dylla na klasičnoj gitari u do posljednjeg mjesta ispunjenom Kulturnom centru Banski dvor. Festival će trajati do 17. novembra.

Ove godine pored Poljaka predstaviće se i džez trio “Fabien Degryse” iz Belgije, Jon Gomm na akustičnoj gitari iz Velike Britanije i Grisha Gordžachev iz Rusije na flamenko gitari. Svi koncerti počinju u 20 časova u Banskom dvoru.

Jedan od organizatora ove manifestacije Igor Motl ističe da će osim koncerata biti organizovano i takmičenje mladih gitarista u šest kategorija.

Foto baza

– Za takmičare smo obezbijedili i vrijedne nagrade, kofere za gitare i “Yamaha” klasične gitare – kaže Motl.

Pozdravljen od strane Vashington Post-a kao “najdarovitiji gitarista na planeti” poljski gitarista, Marcin Dylla je rijetka pojava u novijoj istoriji klasične gitare. Mnogi muzički kritičari, poznavaoci i ljubitelji muzike potvrdili su da Marcin Dylla spada među svjetsku elitu klasičnih gitarista. On je stekao ovu poziciju, između ostalog, zbog nebrojenih nagrada, uključujući i 19 prvih nagrada od 1996. do 2007. na najprestižnijim međunarodnim muzičkim takmičenjima širom svijeta. Njegov posljednji trijumf bio je Zlatna medalja na “2007 Guitar Foundation of America” međunarodnom takmičenju u Los Anđelesu, poznatom kao najprestižnijem takmičenju gitarista u svijetu, a zatim i turneja od preko 50 gradova u Sjevernoj Americi, Meksiku i Kanadi tokom sezone 2008-09, snimanje resitala uživo za Mel Bay Publications i snimanje CD-a za Naxos koji je stigao do TOP 10 bestseler albuma u septembru 2008. Njegov DVD (resital uživo) “Wawel Royal Castle at Dusk” je nominovan za nagradu 2010 Fryderyk Award (jednaka američkoj nagradi Grammy) u kategoriji klasične muzike “solo album godine”.

gitarfest banski (1) gitarfest banski (2)

Raspored:

14. novembar – prijava učesnika, svečano otvaranje, koncert u 20.00 šasova – Marcin Dylla (Poljska)

15. novembar – takmičenje I – V kategorija, master klas, radionice, koncert u 20.00 časova – Fabien Degryse trio (Belgija)

16. novembar – takmičenje VI kategorija, master klas, radionice, koncert u 20.00 časova – Jon Gomm (Velika Britanija)

17. novembar – master klas, radionice, prezentacije instrumenata, koncert u 20.00 časova – Grisha Goryachev (SAD/Rusija)

Svi sadržaji ovogodišnjeg Festivala će se održati u Kulturnom Centru Banski Dvor u Banjaluci.

eTrafika.net – Ognjen Tešić

Napiši komentar