fbpx

U Domu omladine Banja Luka, 7. jula od 18 do 20 časova organizuje se priča o otpadu od globalnog preko državnog do lokalnog nivoa!

Izvor: Saopštenje

Događaj će početi kratkim predstavljanjem dva dokumenta koji govore o problematici otpada: „Atlas plastike – činjenice i brojke o svijetu sintetičkih polimera (posebno izdanje za Bosnu i Hercegovinu)” „Bolji sistem za čist grad – Analiza postojećeg sistema upravljanja otpadom u Banjoj Luci i prijedlozi za unaprijeđenje.“

Foto baza

Nakon uvodnih izlaganja dokumenata slijedi panel diskusija na temu upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na Banja Luku i problematiku plastike kao i koje su to mjere i koraci za bolji sistem i život sa manje otpada.

Moderatorica panela, novinarka Maja Isović Dobrijević će upravo o ovim temama pričati sa učesnicima: Arijanom Drinić, UNDP Akcelerator lab, Bosna i Hercegovina Draženkom Bjelićem, DEPOT, Banja Luka Džemilom Agić, Centar za ekologiju i energiju Tuzla Milicom Končar, Centar za životnu sredinu, Banja Luka.

„Atlas plastike – činjenice i brojke o svijetu sintetičkih polimera (posebno izdanje za Bosnu i Hercegovinu)” objavljuju Fondacija Heinrich Böll iz Sarajeva, Centar za životnu sredinu iz Banja Luke i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle. Atlas daje pregled kompleksnog problema zagađenja plastikom u globalno ali i u BiH, te navodi izazove i prilike za rješavanje ovog problema.

Analiza „Bolji sistem za čist grad- Analiza postojećeg sistema upravljanja otpadom u Banjoj Luci i prijedlozi za unaprijeđenje“ je rezultat BLess Waste projekta koji je Centra za životnu sredinu realizovao u banjalučkom naselju Petrićevac, da pokaže kako bi izgledalo uvođenje i funkcionisanje odvojenog sakupljanja otpada u domaćinstvima. Analiza daje presjek trenutnog stanja, iskustva iz projekta kao i preporuke za dalje unaprijeđenje sistema upravljanja otpadom u Banjoj Luci.

Ovaj događaj održaće se 7. jula, mjeseca koji je u svijetu označen kao “Plastic Free July”, te je samo dio aktivnosti organizatora na unaprjeđenju svijesti i aktivnosti na rješavanju problema plastičnog otpada.

Napiši komentar