fbpx

Treće izdanje filmskog festivala Cinema Parallels biće održano od 7. do 9. jula u Gradskom pozorištu Jazavac, a ovogodišnja manifestacija nosi naziv “Unutrašnji glasovi, beskonačni pejzaži.”

Izvor: Saopštenje

U ovom programu intimnih glasova i snimaka, gostujući filmski stvaraoci predstaviće publici unutrašnji univerzum, otkrivajući nam lični pejzaž i uticaj njihovih glasova u našem svijetu.

Foto baza

“Kroz dnevnike putovanja, porodične albume, narative iz prvog lica, video-dnevnike, emotivne fotografije, selfije ili porodične VHS snimke, publici će kinematografske radove predstaviti Tin Dirdamal (Meksiko), Marko Grba Singh (Srbija) i Ivan Ramljak (Hrvatska), dok će James N. Kienitz Wilkins (SAD) i Fiamma Montezemolo (Italija/SAD) podijeliti sa nama aspekte svoje sadašnjosti, lične i kolektivne prošlosti, intimne trenutke i snove o budućnosti”, pojašnjava Adriana Trujillo, umjetnička direktorica festivala Cinema Parallels.

Dodaje da filmovi trećeg izdanja festivala Cinema Parallels predstavljaju poetsko i kolektivno ogledalo našeg aktuelnog vremena, u kojem video formu proglašavamo časopisom koji bilježi naše memoare, intimu i strahove.

“U ovom izboru filmskih narativa o sebi i ličnim snimcima, “Unutrašnji glasovi, beskonačni pejzaži” predstavljaju kaleidoskop ličnih umjetničkih istraživanja u iskrenom otkrivanju savremene kinematografije”, navodi Trujillo.

Regionalnu selekciju filmova čine “Kuća ima rogove” Stefana Tomić, “Anatomija hipomanije” Mine Vavan i “Talog” Branislava Stošića, mladih talenata sa banjalučkog i sarajevskog univerziteta.

Obrazovni element ovog izdanja uključuje dva besplatna masterklasa. Prvi je “Beletristika se susreće sa nefikcijom” Tina Dirdamala (umjetnik/filmski stvaralac), a u pitanju je masterklas koji nastoji da pronađe nove narative daleko od svijeta filma i postavlja pitanja gdje se fikcija susreće sa nefikcijom, kao i gdje se spajaju film i ne-film.

Drugi masterklas nosi naziv “Umjetnost + antropologija, a bavi se intermedijalnim praksama, video-instalacijama i projektima specifičnim za Montezemolin sajt (umjetnica/filmski stvaralac/profesor kinematografije i digitalnih medija Univerziteta u Kaliforniji iz Dejvisa). Oba umjetnika će podijeliti svoja iskustva na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, ali i predstaviti filmove u Gradskom pozorištu Jazavac.

Cinema Parallels je posvećen podršci nezavisnim i inovativnim filmovima, kao i predstavljanju savremene kinematografije u svim njenim oblicima i raznovrsnosti, kroz specijalnu kustosku selekciju međunarodnih i regionalnih filmova.

Cinema Parallels organizuje Video Kabinet, a razvijen je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srpske, Ambasade SAD i u partnerstvu sa Gradskim pozorištem Jazavac i Univerzitetom u Banjaluci. Iza organizacije festivala su, kao i prethodnih godina, Marko Šipka kao izvršni direktor i Adrijana Truhillo, kao umjetnička direktorica.

Više informacija možete potražiti na sajtu festivala na adresi www.cinemaparallels.com, kao i zvaničnoj Facebook stranici.

CINEMA PARALLELS 2022 – PROGRAM

7. JUL
19.00 Otvaranje vrata GP Jazavac
19.30 Svečano otvaranje festivala
20.00 “Dark Light Voyage”, režija Tin Dirdamal i Eva Cadena / 66 min. / 2021 / Meksiko*
*Razgovor i Q&A sa rediteljima nakon filma

8. JUL
19.00 “Rampart”, režija Marko Grba Singh / 62 min. / 2021 / Srbija
21.00 “O jednoj mladosti”, režija Ivan Ramljak / 76 min. / 2020 / Hrvatska

9. JUL
19.00 “B-ROLL with Andre”, režija James N. Kienitz Wilkins / 18.30 min. / 2015 / SAD
19.20 “Echo”, režija Fiamma Montezemolo / 38 min. / 2014 / SAD*
* Razgovor i Q&A sa Montezemolom nakon filma
21.00 “Kuća ima rogove”, režija Stefan Tomić / 23.30 min. / 2021 / BiH
“Anatomija Hipomanije”, režija Mina Vavan / 31 min. / 2022 / Srbija
“Talog”, režija Branislav Stošić / 10 min. / 2022 / BiH*
*Razgovor i Q&A sa rediteljima nakon filma

Napiši komentar