fbpx

Peti regionalni festival književnosti “Imperativ” održaće se od 27. do 31. maja u “Banskom dvoru – Kulturnom centru” u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, a u saradnji sa ovom kulturnom ustanovom.

Izvor: Saopštenje

Festival će biti otvoren 27. maja u 20.00 časova u Koncertnoj dvorani Banskog dvora programom “Note i slova”, u kojem će biti predstavljen muzičar, pjesnik i slikar Nenad Marić, poznati kao Kralj Čačka. Godine 2017. dobio je nagradu “Strune od svetla” koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici, a istog dana kada je Nobelov komitet objavio da je Bob Dilan dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Lom je objavio zbirku pjesama i crteže Kralja Čačka u zbirci “Na margini”.

Foto baza

Osnovna tema ovogodišnjeg festivala književnosti “Imperativ” je uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost. Američki autor, Bob Dilan, dobitnik Nobelove nagrade za književost u 2016. godini, podijelio je književnu javnost. Oprečni stavovi da li je Dilanova poezija književnost ili nije i danas su tema svjetske književne kritike.

Tokom pet dana Banjaluka će biti književni centar u kojem će se okupiti više od 30 značajnih domaćih i regionalnih pisaca. Njihov rad biće predstavljen kroz pet programskih sadržaja.

Besplatne pozivnice za sve događaje mogu se preuzeti na biletarnici Banskog Dvora svakim radnim danom, osim vikendom u period od 12.00 do 17.00 časova.

Sa početkom Festivala u Koncertnoj dvorani biće otvoren i sajam knjiga. Sajamski dio Festivala biće otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 20.00 čas, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: Booka, Lom, Kontrast, Enklava, Štrik, Arete, antikvarijat Ramajana, 9. dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Trudili smo se, kao i obično, da kroz nekoliko programskih sadržaja predstavimo autore koji su u prethodnoj godini svojim književnim radom privukli pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike na regionalnoj književnoj sceni. Fokus Imperativa je predstavljanje kvalitetne domaće književnosti. Misija festivala je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog značajne pisce regionalne i domaće književne scene, publiku, književne kritičare i izdavače.

U programu “Razgovor sa piscem” ućestvovaće Milena Marković, Magdalena Blažević, Zoran Ferić i Milica Vučković. Sa ovim piscima će razgovarati Zvonko Karanović, Drago Glamuzina i Marija Pejić.

U programu “Poeziju će svi čitati”, banjalučki pjesnici Tanja Stupar Trifunović, Stefan Višekruna, Maja Mihajlović i Stevo Grabovac će biti domaćini pjesnicima Katji Gorečan, Đorđu Krajišniku, Vanji Šunjić, Armanu Fatiću, Nikoli Leri i Mariji Dragnić.

U programu “Note i slova”, uz Kralja Čačka razgovaraće se sa piscima Zoranom Žmirićem, Selvedinom Avdićem i Srđanom Tešinom, koji će čitati odlomke iz svojih romana, ali i puštati muziku koju slušaju, koja se spominje u njihovim romanima i koja ih inspiriše. O Dilanu će govoriti Vladimir Skočajić Skoča i Nebojša Ristić, a publika će u “Art bioskopu” moći da pogleda film o Dilanu “No direction home”. Ove godine održaće se i panel sa piscima na temu „Uticaj pop/rok kulture na savremenu književnost – Bob Dilan“.

Posebna pažnja posvećena je organizaciji programa za djecu i mlade “Bajkovnica” i “Lektira u podne”. Тajnu pisanja bajki, sa polaznicima će podijeliti književnica Aleksandra Čvorović. Djeca uz pomoć mentora pišu bajke i na taj način razvijaju svoj talenat, maštu, kroz kreativno izražavanje iskazuju svoj odnos prema dobru i zlu, pravdi, ljubavi i drugim važnim životnim i moralnim načelima, učeći pri tom od mentora o strukturi, redoslijedu nizanja funkcija u bajci, građenju i osobinama likova u bajci i sl.

O značaju lektire i čitanja sa mališanima razgovaraće književnik Berislav Blagojević.

U saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” biće predstavljeni autori ove izdavačke kuće. Među njima su Vasilije Glomazić, Feđa Gudić, Goran Dakić i Berislav Blagojević.

I ove godine u kafiću “Yoko” biće organizovan program “Kafa sa piscem” gdje će posjetioci u opuštenoj atmosferi razgovarati sa Markom Tomašem i Zvonkom Karanovićem.

Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Banjaluka i Američka ambasada u BiH.

Napiši komentar