Dodjelom priznanja u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci sinoć je završen peti Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2012”, tokom kojeg je u prethondih pet dana publika u viša gradova BiH imala je priliku da pogleda 287 filmova iz cijelog svijeta.

Jednoglasnom odlukom žirija za ovogodišnjeg pobjednika festivala izabran je film “Rojenje”, autora Joni Manista iz Finske, a uz Grand Prix dodijeljene su i nagrada za najbolji dječiji animirani film, najbolju 3D, 2D i lutkasrku animaciju, te nagrada i posebno priznanje žirija i nagrada publike.

Osim u Banjaluci, festival je bio održan u Sarajevu, Bijelini, Tuzli, Trebinju, Mrkonjić Gradu i Gradišci. Prikazano je 287 filmova, a u takmičarskom dijelu prikazano je ukupno 52 animacije, od kojih je pet bilo iz takmičarskog programa za djecu.

Kao predstavnih BiH na ovogodišnjem festivalu u takmičarskom programu predstavio se film “Mi” čiji je autor Midhat Ajanović.
Specijalni gost festivala bio je Estonac Prit Parn koji je umjesto dobitnika prve nagrade Jonija Manista preuzeo prizanje.

eTrafika.net

Napiši komentar