Koncertom makedonskog kvarteta „Air Strings“, izložbom radova modne dizajnerke Iskre Đokić i degustacijom vina vinarije Stobi, sinoć je u Domu omladine počela trodnevna manifestacija Dani kulture Makedonije.

Članovi kvarteta „Air Strings“ Petar Hristov (sopran saksofonist),Vladimir Cvetkovski (violina), Vladimir Dimovski (viola) i Mitko Ivanov (kontrabas) publiku su oduševili obradama pjesama Stinga, Adele , Michaela Jacksona, Lenny Kravitza i mnogih drugih.

„Air strings“ su kvartet sa neobičnom strukturom koji u svom izvođenju kombinuje više muzičkih stilova i donosi nove tehnike koje su neobične za klasične instrumente na kojima sviraju. Izvode razne teme od popularne pop, rok, tehno muzike do poznatih tema iz crtanih filmova. Koriste efekte i procesore koji ih izdvajaju od bilo koje druge izvedbe na teme koje sviraju. Svirali su na festivalima u Njemačkoj, Francuskoj, Makedoniji a ovo im je prvi put da nastupaju u Bosni i Hercegovini.

U Domu omladine sinoć su izloženi i radovi Iskre Đokić- modne dizajnerke iz Skoplja. Njen dosadašnji rad inspirisan je futurizmom i arhitekturom i može se definisati kao sofisticirana avangarda.

„Ono što večeras imate priliku vidjeti je retrospektiva mog rada, izabrala sam kreacije s kolekcije s kojom sam se predstavila u Skoplju, tu su takođe i modni dodaci i modne ilustracije. Izložena je i haljina sa kojom sam učestvovala i pobijedila na projektu Jazz i fashion koji je organizovala Američka Ambasada u Skoplju.“- rekla je ova mlada umjetnica i istakla da je ovo prvi put da učestvuje na Danima kulture Makedonije.

Posjetioci su imali priliku i da degustiraju vina makedonske vinarije Stobi iz poznate vinske regije Tikveš. Nakon završenog koncerta Air Strings-a upriličen je After party u Mac Tire pubu.

U sklopu ove manifestacije danas se u 13 časova u amfiteatru Doma omladine održava okrugli sto na temu “Kultura kao izvozni proizvod; izazovi u izlasku umjetnika RS/BiH i Makedonije na svjetsku kulturnu scenu.”

eTrafika.net, foto:eTrafika.net – Ema Mulalić

Napiši komentar