fbpx

Puž na motoru, zec fotograf, maslačak padobranac, čarobne cipelice, čarobnjak sa šeširom, nestašni pilići, tajni putnici, loptica skočica, ribolovci, odžačar, irvasi i Djed Mraz, Sveti Nikola… samo su dio svijeta “Čarobne knjige” književnice Jelene Glišić. Riječ je o novom naslovu koji je već zainteresovao brojne mališane, ali i ostale ljubitelje pisane riječi.

Piše: Snježana Aničić; Foto: Privatna arhiva, ustupljena eTrafici

Kako kaže sama autorka, u knjizi se nalazi sve ono što okružuje i okupira dijete uzrasta od tri ili četiri pa do deset godina, ali i starije. Iako je do sada objavljivala samo knjige poezije (“Moja prva dječija knjiga”, “Vjetrić nestaško” i “Kad ja lupim šakom o sto”), priznaje da su se pojavile prilika i želja za nečim drugačijim.

Podrži eTrafiku

“Već nekoliko godina saradnica sam u časopisima za osnovnoškolce ‘Ježurko’. U jednom trenutku javila se potreba za nečim malo drugačijim, a što bi privuklo pažnju i zainteresovalo najmlađe čitaoce. Budući da oni traže kratku i jasnu formu, došlo se do ideje da to budu kratke priče sa motivima iz njihovog svakodnevnog života, ali i izmaštane situacije sa nestvarnim likovima, gdje će, umjesto pojedinih riječi (najčešće imenica) stajati ilustracija”, objašnjava Jelena.

„Čarobna knjiga“ nastajala je nekoliko godina i sadrži 33 priče koje imaju poruke i pouke za najmlađe čitaoce.

“Priče koje sam odabrala i smjestila između korica dio su ‘zbirke’ od stotinjak takvih priča. Svako pisanje je zahtjevno i nosi dozu odgovornosti, koja je veća kada je literatura za djecu u pitanju. U ovom slučaju zahtjevno je podrazumijevalo smještanje priče sa mnoštvom asocijacija i slika, sa obaveznom radnjom i likovima, odnosno sa svim elementima priče koja bi mogla da se razradi na nekoliko stranica, u tek desetak rečenica. Na umu uvijek treba imati mladog čitaoca, način na koji razmišlja i način na koji bi mogao da shvati napisano. Djetetu koje otkriva svijet treba ponuditi životne mudrosti uokvirene u lijepu riječ, sliku, primjer, pokazati mu diskretno kako treba a kako ne, šta je dobro a šta nije, koja su ponašanja loša i nepoželjna a koja dobra i poželjna”, govori naša sagovornica.

Slikopriče se već neko vrijeme pojavljuju u časopisu “Ježurko”. Velika zainteresovanost, ali i potreba onih koji rade sa djecom svakako su bili motivacija za objavljivanje knjige.

“Ono što je možda i najveća vrijednost ove knjige je to što zahtijeva interakciju djeteta i odraslog, jer je prvenstveno namijenjena djeci koja tek uče da čitaju. U današnje vrijeme sve veće otuđenosti, u vrijeme ekrana i tastatura, moderne tehnologije koja nas je udaljila i od knjige i jedne od drugih, pravi je blagoslov da roditelj i dijete imaju knjigu koju mogu da čitaju zajedno — roditelj da čita tekst, a dijete da ga nadopunjuje izgovaranjem lika sa ilustracije”, napominje književnica.

Promocija ove, ali i prethodne knjige “Kad ja lupim šakom o sto” još uvijek su na čekanju zbog situacije sa virusom korona. Jelena se nada da će proljeće donijeti povoljniju epidemiološku situaciju, a ujedno i mogućnost za promocije. Dodaje da su joj mnogo draža druženja i promocije u školama “jer su opuštena, puna interakcije, nevjerovatnih pitanja, odgovora i zaključaka, iskrenog smijeha i radosti” u odnosu na ona u kulturnim ustanovama.

Za Jelenu je prethodna godina bila izuzetno uspješna. U ovoj godini planira da objavi bajku u stihu za djecu, trenutno je u fazi dogovora sa ilustratorom, kao i zbirku poezije za odrasle.

Knjiga “Kad ja lupim šakom o sto” nagrađena je nagradom “Stanko Rakita”, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu iz oblasti književnosti za djecu.

“Nagrada ‘Stanko Rakita’ došla je kao kruna i svojevrsna potvrda dosadašnjeg rada. Mnogo sam srećna što je moja knjiga ‘Kad je lupim šakom o sto’ ponijela nagradu jednog pjesnika, učitelja, voljenog i zapamćenog kao dobrog čovjeka koji je sebe posvetio djeci”, priznaje.

“Čarobna knjiga” je objavljena krajem decembra prošle godine u izdanju banjalučke „Art scene“. Ilustracije za priče odabrala je Sanja Perković, korice je uradio ilustrator Lazar Rodić, a recenziju napisao naš poznati književnik, Ranko Pavlović.

Knjiga će uskoro biti dostupna u knjižarama „Kultura“, na „Ježurkovom“ štandu.

Napiši komentar