fbpx

Drugi dan međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus obilježila je večernja projekcija dugometražnog dokumentarnog filma „Pussy Riot: Pank molitva“. Prije revijalne projekcije, publika je mogla pogledati treći dio takmičarskog programa u kojem je prikazano sedam filmova i to iz Francuske, Tajvana, Japana/Francuske, Njemačke/BiH, Velike Britanije, Srbije i Brazila.

Dokumentarni film „Pussy Riot: Pank molitva“ imao je premijeru na ovogodišnjem filmskom festivalu ”Sundance”. Ovaj film govori o stvarnoj priči svjetski poznatog benda čije članice služe kaznu u ruskim zatvorima, usljed “aktivističkog nastupa” izvedenog u pravoslavnoj crkvi Hrista Spasitelja prošle godine u Moskvi.

Reditelji ovog filma Maxim Pozdorovkin i Mike Lerner pozdravili su publiku prije početka projekcije njihovog filma, a danas će, u 12.30 časova u Domu omladine, novinari i publika imati priliku razgovarati sa njima o ovom aktuelnom i atraktivnom filmu.

Podrži eTrafiku

Oraganizatori su zadovoljni i sinoćnim odzivom publike, koja je tokom cijele večeri pristizala na tvrđavu Kastel.

„Kratkofil je za mene omiljena stvar koja se dešava u Banjoj Luci, bila sam na svim do sada održanim. Mislim da je takmičarski dio bolji nego ikad, to jest, ima mnogo boljih filmova nego prošlih godina, a i dokumentarni film „Harry Dean Station: Djelimično fikcija“ mi se takođe svidio. Rekla bih da ta jedna marka koju trebamo izdvojiti za projekcije neće uticati na posjetioce, što vidimo i večeras, jer je Kastel ponovo prepun“, rekla nam je jedna od posjetiteljki.

Što se tiče jučerašnjeg dnevnog programa, posjetioci u Domu omladine su mogli vidjeti britanske filmove koji su prikazani u programu BAFTA, ali i najnovija poljska ostvarenja koji su prikazani u saradnji sa Kratkifilovim partnerskim festivalom Žubroffka.

Na današnjem programu, osim razgovora sa rediteljima filma „Pussy Riot: Pank Molitva“, možete i pogledati projekciju Najbolje od First Light u 14 časova u Domu omaladine. First Light je britanska nacionalna organizacija koja razvija vještine mladih ljudi do 25 godina kroz film i medijsku produkciju. Izbor u kategoriji The Best of First Light predstavlja najbolja ostvarenja iz kataloga ove organizacije i impresivne primjere onoga što mladi kreativni umovi mogu stvoriti kada im date kameru u ruke.

Nakon ove projekcije slijedi izbor filmova sa Kratkofilovog partnerskog festival Timishort koji će se predstaviti izborom najzanimljivijih kratkih filmova sa ovogodišnjeg izdanja. Radi se o eksperimentalnim i igranim filmovima iz cijelog svijeta sa specifičnim autorskim pristupom.

U 18. časova na redu je četvrti dio takmičarskog programa, dok je peti dio na Kastelu u 21. čas, nakon čega slijedi dugometražni, dokumentarni film „Čin smaknuća“.

 

 

eTrafika.net – J. Savanović

Napiši komentar