fbpx

„Žrtve dunjalučke obmane“ naziv je izložbe koju je u Kulturnom centru UDAS u Banjaluci, otvorio umjetnik Tarik Golubić iz Sarajeva. Kroz svoje grafike prikazuje likove koji su pokleli pred prolaznim stvarima. Njihove grimase su sušta suprotnost čistoće duše, grimase prljave duše, ali se ipak na nekima nazire želja za pokajanjem.

Tekst:Ilma Husika; foto: Amra Ahmetović

Umjetnik Tarik Golubić iz Sarajeva je, pored brojnih izložbi, dobio  priliku da svoju prvu samostalnu izložbu „Žrtve dunjalučke obmane“ otvori u Banjoj Luci. Trenutno je student Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za grafiku. Ljubav za grafikom se rodila  kada je počeo studirati i dublje ulaziti u njenu tematiku. Prve dvije godine proveo u klasi profesora Avde Žige, gdje je izučavao tehniku visoke štampe linorez i drvorez. Na kraju druge i početkom treće godine izučava tehniku duboke štampe: suha igla, bakropis, mezotinta, akvatinta. Izlagao je i na kolektivnim izložbama, a dobitnik je nagrade “Alija Kučukalić” za najbolji studentski rad.

Podrži eTrafiku

„Nagrada „Alije Kučukalića“ mi je veliki podsticaj. Veoma mi je drago, jer nije mala stvar osvojiti nagradu za najbolji studentski rad i mislim da će mi otvoriti mnoga vrata na ovom putu“, istakao je Golubić.

Tarik je, pored kolektivnih izložbi u Tuzli i Sarajevu, svoju prvu samostalnu izložbu grafika otvorio u u Kulturnom centru UDAS, a ona je ujedno i posljednja izložba grafika koja se predstavlja u okviru kulturne manifestacije ‘’Jesen grafike 2021“.

Foto: Amra Ahmetović

Naziv njegove izložbe privukao je mnoge posjetioce, a i studente iz Banja Luke. Mladi umjetnik kroj svoje grafike prikazuje da su materijalne stvari uzrok prljave duše.

“Ta duša nema morala, ta duša je sklona bludu, sklona prevari, i drugim brojnim stvarima koje nudi ovaj osvjetilni svijet. Duša kao vanosjetilna treba da teži čistoći, da se sačuva od svega materijalnog, tjelesnog i da stremi onom vječnom“, naglasio je Golubić.

Također, istakao je da se na nekim licima nazire želja za pokajanjem, kao što što je na autoportetu i njemu posebnom djelu Rumija. Na autoportetu je prikazana grimasa grohotno nasmijanog lica, taj smijeh je podstaknut odvratnošću materijalnog, svega ružnog, što je u suštini smijanje u lice materijalnom svijetu, a želja za pokajanjem, čišćenjem duše.

Tarik je  izlagao svoje linoreze  i suhe igle. Radio je linorez pa polako prelazio na suhu iglu koja ostaje u motivu konfiguracije. Proučava čovjeka i ljudski figure kroz svoje radove. Na njegovoj ljudskoj figuri njega najviše zanimaju facijalne ekspresije — onaj dio čovjeka koji govori  o tome kako se osjeća.

Foto: Amra Ahmtović

Emocija je ono što  vodi sve umjetnike, a posebno Tarika u njegovim radovima. Za ovu izložbu se intenzivno pripremao. Na njoj su izloženi radovi nastali od druge do četvrte godine studija.

„Veoma je lijep osjećaj doći u Banjaluku i izložiti svoje radove, ljudi su me jako lijepo dočekali. U Banjluku sam svaraćao, ali nisam obilazio grad i ovo mi je prilika da ga upoznam”, istakao je Golubić.

 S obzirom na to da je zatvorena manifestacija „Jesen grafike 2021“, otvoren je konkurs za sljedeću godinu. Kulturni centar UDAS raspisuje konkurs za odabir osam samostalnih izloži iz oblasti slikarstva i vajarstva umjetnika/ca.

Napiši komentar