Međunarodni festival animiranog filma Banjaluka 2012. otvoren je sinoć u Banjalučkom Dječijem pozorištu, a projekcije nekih od najboljih ostvarenja imaće priliku da pogleda i publika u Gradišci, Mrkonjić Gradu, Sarajevu, Trebinju, Bijeljini i Tuzli.

Direktor festivala Goran Dujkanović najavio je da pored takmičarskog programa, publika će imati priliku da se upozna sa francuskom animacijom koja će biti predstavljena sa više od 40 animiranih filmova. On je naglasio da mu je velika čast da je festival dostigao svetski nivo, te da je postao jedan od najprepoznatljivijih festivala u svetu animacije.

„Ove godine imamo dosta masivan program. Pored takmičarskog programa koji je noseći na festivalu, u pratećem programu fokus će biti na francuskoj animaciji. Pored toga imaćemo izbor filmova sa jednog od najznačajnijih svjetskih festivala kratkometraznog filma, „Klermont Feran“. U skladu sa tradicijom festivala, na svakom festivalu imamo neke od velikih svjetskih animatora, ove godine smo uspjeli dovesti estonskog animatora Prita Parna“, rekao je Dujaković.

Prije svečanog otvaranja posjetioci su mogli da uživaju i u izložbi posvećenoj Dušku Vukotiću koju je postavio filmski i strip publicista iz Zagreba Veljko Krulčić.

Otvaranju festivala prisustvovao je veliki broj Banjalučana koji su uživali u prvim projekcijama, a takmičarski dio festivala je otvorio film Izabele Bartošik „Agnješka“.

eTrafika.net / Foto: eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar